Tovább a tartalomhoz Tovább a lábléchez

A legjobb hat közé vágyik az Eb-n

Ötéves kora óta él a Hegyvidéken, s bár a Diana utcai iskolából az ELTE Radnóti Miklós Gyakorló Iskolájába vezetett az útja, továbbra is a kerületben edz. Többszörös korosztályos országos bajnok. Zempléni Réka élete első világversenyén, a Svájcban tavaly októberben megrendezett serdülő és ifi Eb-n, a lányok között legjobb magyarként, hetedik helyezést ért el.
Zempléni Réka a tájfutást Szabon János révén ismerte meg, aki 2002-ben a Diana utcai iskolában (ma: Semmelweis Egyetem Gyakorló Általános Iskola és Gimnázium) tartott toborzót a Hegyvidék KFKI-Optimista SC tájfutó-szakosztálya számára. Réka igazi utánpótlás-nevelő műhelybe került, egy olyan sportegyesületbe, amelyben a hangsúly nem elsősorban az eredményességen van, sokkal inkább a gyerekek tehetségét próbálják kibontakoztatni.
 
Egy idő után azonban mindig érdemes tovább lépni. Így tett Zempléni Réka is, amikor átigazolt a Sirályok Sportegyesületbe, ahol Kovács Zoltán korosztályos szövetségi kapitány vette pártfogásába. Ugyanakkor nem kellett szakítania a jól ismert edzéshelyszínekkel, hiszen továbbra is elsősorban a Városmajorban, a Vérmezőn, a Normafánál, illetve Csillebércen zajlanak a tréningek. A tájfutás lényege, hogy nem elég gyorsan futni, az akadályokat is le kell győzni, ráadásul az erdőben történő haladás másféle mozgást igényel, mint a mezei futás. Elsősorban a gyakori aljnövényzet, a kidőlt vagy kivágott fák, valamint a szintkülönbség jelentenek komoly kihívást.
 
Nem elég gyorsan futni
Nem elég gyorsan futni
 
Nem véletlen, hogy sokszor célpont a Vértes, arrafelé a kis völgyek, sziklák és fennsíkok igazi tájfutó-csemegét jelentenek, ráadásul rendszeresen rendeznek ott versenyeket is. „A tájfutásban éppen az a jó, hogy családi sport, kortól és nemtől függetlenül bárki elkezdheti” – meséli Réka, akinek sikerült szüleivel és testvérével is megszerettetnie a sportágat, így amikor csak lehet, együtt indulnak a versenyeken. Igaz, ilyenkor külön futnak, de ugyanazon a terepen, hasonló pályán, ami alkalmat ad az eredmények összehasonlítására.
 
Bár a család minden tagja komolyan veszi a futást, Rékát egyelőre nem sikerül legyőzniük. Nem is csoda, hiszen 2006-ban, alig tizenhárom évesen az egy esztendővel idősebbek között rövid távon megnyerte az országos bajnokságot, 2008-ban pedig a diákolimpián diadalmaskodott a rövid és a normál versenyen, míg a budapesti váltóval második lett. Még ebben az évben elhódította a szlovák Karszt-kupát, rövid távon második, normál távon harmadik helyet szerzett az országos bajnokságon, a pontgyűjtő nemzeti csapatbajnokságon pedig első lett a Sirályokkal.
 
Eredményeire a válogatottnál is felfi gyeltek: 2007-ben ugyan még csak tartalék volt a nemzeti csapatban, a következő esztendőben viszont már beválogatták az egy évvel idősebbek közé, így ott lehetett a serdülők és ifik Európa-bajnokságán a svájci Wanden a. Aare és Solothurn városában.
 
Bár az erőviszonyok alapján csak az első húszba várták, alaposan túlteljesítette a tervet: a legnehezebb, igazi tájfutó versenyszámban, a normál távon a hetvenkilenc indulóból hetedik helyen futott át a célvonalon – a lányok között legjobb magyarként. Ez több évre visszatekintve is kiemelkedő eredménynek számít, hiszen csak ritkán fordul elő, hogy magyar tájfutó a kategóriájában az első tízbe kerül egy ilyen rangos, erős mezőnyt felvonultató versenyen. Amelyen ráadásul ezúttal a sportágban hagyományosan erős skandináv országok is képviseltették magukat.
 
Réka a tanulásban is jeleskedik
Réka a tanulásban is jeleskedik
 
Réka azonban az élet egyéb területein is jeleskedik. Kétszer elnyerte az „Élen a tanulásban, élen a sportban” díjat, 2005-ben győzött a Kalmár László országos matematikaversenyen, a következő évben pedig harmadik helyet szerzett a Zrínyi Ilona matematikaverseny országos döntőjében. Érdeklik a környezettel kapcsolatos kérdések is, az országos környezettudományos diákkonferenciáról már háromszor is díjjal, illetve különdíjjal tért haza.
 
Mindezt heti négy edzés, hétvégi versenyek és edzőtáborok mellett. Réka azt mondja, az iskolájában sokat segítettek neki a tanárok. Olyan alapokat kapott, amire lehet építeni, másrészt megtanulta helyesen beosztani az idejét, hogy a tanulás mellett jusson ideje a versenysportra is. A tervei között szerepel, hogy megerősíti helyét a válogatottban, az idén nyáron pedig szeretne kijutni a szerbiai Európa-bajnokságra. Ha jól sikerül a felkészülése, akár újabb meglepetést is okozhat – „titkolt” célja az első hatba kerülés.
MM