Tovább a tartalomhoz Tovább a lábléchez

Nemes Levente kapta a Kaszás Attila-díjat

A hegyvidéki önkormányzat és a Mozaik Művészegyesület által közösen alapított Kaszás Attila-díjat az idén Nemes Levente kapta meg. Az erdélyi művész a Nemzeti Színházban Pokorni Zoltán polgármestertől vette át a kitüntetést.
A két esztendeje, 47 éves korában tragikus hirtelenséggel elhunyt Kaszás Attila emlékére tavaly hozott létre díjat Pokorni Zoltán, a Hegyvidék polgármestere és a Mozaik Művészegyesület. Az elismerést azok a színművészek kaphatják meg, akik kiemelkedő művészi teljesítményük mellett jelentős közösségépítő szerepet vállaltak társulatukon belül. Az első kitüntetett Szarvas József színművész volt.
Az alapítók a mindenkori díjazott kiválasztását a magyarországi, illetve a határon túli magyar nyelvű kőszínházak és jelentősebb alternatív társulatok színészközösségeire bízták.
 
Pokorni Zoltán polgármester a Nemzeti Színházban adta át Nemes Leventének a Kaszás Attila-díjat
Pokorni Zoltán polgármester a Nemzeti Színházban adta át Nemes Leventének a Kaszás Attila-díjat
 
Idén a kiválasztás két fordulóban történt: az első körben leadott szavazatok alapján minden társulatból egy-egy jelölt jutott tovább, akik maguk közül szavazták meg a kitüntetett személyét.
 
Az idei díjkiosztásra március 10-én a Nemzeti Színházban, a Hermelin című előadás előtt került sor – azért éppen ekkor, mert Kaszás Attila e darab próbái közben hunyt el. Somorjai Kiss Tibor grafikus alkotását és a díjjal járó ötszázezer forintot Pokorni Zoltán polgármester és Szűcs Gábor, a Mozaik Művészegyesület elnöke Nemes Levente színésznek adta át.
 
z.
 
NEMES LEVENTE 1962-ben végzett a marosvásárhelyi Szentgyörgyi István Színművészeti Intézetben, ezt követően tíz éven át a város Székely Színházában dolgozott. 1973-tól a sepsiszentgyörgyi Tamási Áron Színház tagja volt, itt mintegy hetven darabban játszott, továbbá emlékezetes egyéni esteket tartott József Attila, Petőfi Sándor, Ady Endre, Radnóti Miklós, Bajor Andor és Tudor Arghezi műveiből. 1992-től 2005-ig a Tamási Áron Színház igazgatója volt, 2005 óta a Jókainé Laborfalvi Róza Alapítvány elnökeként tevékenykedik. A Nemzeti Kulturális Örökség Minisztériumától 2001-ben Életműdíjat, 2007-ben Jászai Mari-díjat vehetett át.