Tovább a tartalomhoz Tovább a lábléchez

Sorsdöntő meccs előtt az EnterNet-NTE Hegyvidék

A rájátszás előtti utolsó fordulók következnek a kosárlabda-bajnokság alapszakaszában, mostantól minden meccsnek különös jelentősége van a végső helyezések szempontjából. Az EnterNet-NTE Hegyvidék újabb amerikai játékos szerződtetésével igyekszik megkapaszkodni a profi ligában.
Megkezdődött a nagy menetelés, a rájátszással együtt már csak tizenhárom mérkőzés van hátra a bajnokságból. Bár az EnterNet-NTE Hegyvidék egyelőre nyeretlen, még sincs reménytelen helyzetben, hiszen egy győzelemre áll a még bennmaradást jelentő pozíciótól. Két forduló múlva éppen az utolsó előtti helyen álló debreceni csapatot fogadja, s ha sikerül nyernie, nagy lépést tesz az első osztályú tagság meghoszszabbítása felé.
 
A hegyvidéki kosárcsapat vezetése mindent megtesz a kitűzött cél elérése érdekében, és az utolsó pillanatokban alaposan megerősítette a keretet. Először az amerikai Antione Johnsont, majd az átigazolási időszak finisében honfitársát, a huszonkilenc éves Tony Youngert is megszerezték. A két méter magas játékos hiányposztra érkezett, ugyanis az azonos szerepkörben játszó Kováts Róbert éppen most jelezte a klubvezetésnek, hogy a B-csoportos Jászberényhez szeretne igazolni.
 
Younger egy február végi vasárnap délután landolt Ferihegyen, másnap este pedig, egyetlen edzéssel a lábában, pályára is lépett a Paksi Atomerőmű ellen. Már ezen a meccsen is jól „muzsikáltak” a hegyvidéki légiósok, hiszen ketten összesen negyvenegy pontot dobtak.
 
Tony Youngerrel talán sikerül a bennmaradás
Tony Youngerrel talán sikerül a bennmaradás
 
Az első magyarországi mérkőzésén 15 pontot szerző és kilenc asszisztot jegyző, kitűnő fizikai adottságokkal és átlagon felüli játékintelligenciával rendelkező játékos Alabamában járt egyetemre, majd az NCAA-s évei után Izraelbe szerződött, ahol az elmúlt öt évben kiváló mutatókat produkált. A mecscsenkénti 20-22 pontos átlaga mellett a lepattanózásból és a gólpasszadásból is jelentősen kivette a részét. Annak ellenére, hogy magas játékos, negyven százalék feletti biztonsággal dobja a hárompontosokat.
 
Idegenlégiósként többnyire olyan csapatokban szerepelt, amelyben ő volt az egyetlen külföldi, így nem jelenthet gondot számára a beilleszkedés a Hegyvidéken sem, várhatóan gyorsan megszokja az amerikaitól eltérő, a csapatmunkára jobban építő játékstílust. Az erőnlétével láthatóan nem lesz gond, jó edzettségi állapotban van, köszönhetően annak, hogy az idei a szezont hazájában, egy helyi ligában érdekelt csapatban kezdte.
 
A játékoskeret megerősítése mellett a szakmai stáb is kiegészült: a jövőben Sabáli Balázs szakmai tanácsadóként segíti Hartai Tamás vezetőedző munkáját. Sabáli fiatal kora ellenére az egyik legsikeresebb magyar edző, 2003-ban Zsebe Ferenc egyenrangú segítőjeként bajnok lett a Körmenddel, majd 2007-ben már mint vezetőedző juttatta csapatát a döntőbe. Szép sikert ért el az elmúlt bajnokságban is, amikor irányításával Magyar Kupát nyert a Paksi Atomerőmű. A Paks elleni összecsapás után két hét szünet következik, így lehetőség nyílik a hibák kijavítására, új játékelemek begyakorlására, a védekezés és támadás hatékonyságának növelésére, illetve a frissen igazoltak beépítésére.
 
Még tizenhárom meccs van hátra tehát a bajnokságból, most derül majd ki, mennyit fejlődött a csapat. A fiatal magyar játékosok bebizonyíthatják, hogy érdemes volt számítani rájuk, és a két amerikaival kiegészülve sikerrel vehetik az utolsó akadályokat.
 
mm