Tovább a tartalomhoz Tovább a lábléchez

Megújul a Szamos utca

A Szamos utca városmajori parkban futó szakaszát teljesen elzárják az autóforgalom elől, megszűnik a parkoló, az úttest térkő burkolatot kap, a járda helyére gyepszőnyeg, virágágyások és padok kerülnek. Az elképzelések szerint az újonnan kialakított pihenőfelületet egy köztéri szobor tenné teljessé.

Folyamatosan fejleszti a városmajori parkot övező utcákat az önkormányzat. Nyáron fejeződött be az Ignotus utca teljes felújítása, valamint a felerészben fővárosi tulajdonú parkolósáv rendezése. Az útpálya újraaszfaltozása és a járda kijavítása mellett a szegélyeket is kicserélték, valamint forgalomlassító fekvőrendőröket telepítettek.

Szintén néhány hónappal ezelőtt készült el az Acsády Ignác utca átépítése. Ennek során megszüntették a Városmajori Gimnázium bekötőútja és a Szilágyi Erzsébet fasor közötti, használaton kívüli autóutat, feltörték és befüvesítették az aszfaltburkolatot. A parkosított felületen zúzalékkal borított gyalogjárdát létesítettek. Megújult a gimnázium közvetlen környezete is, átépítették az autóparkolót, újraaszfaltozták az intézményhez vezető utat.

Az új pihenőrész látványterve
Az új pihenőrész látványterve

Ha minden kedvezően alakul, még az idén sor kerülhet a környéket érintő legnagyobb beruházásra, a Szamos utca városmajori park felőli részének felújítására – mondta el lapunknak Lovas Pál. Az alpolgármester elmondta, a tervek szerint a jelenleg a szabadtéri színpad és a mellette található étterem bekötőútjaként funkcionáló, emellett szinte kizárólag parkolónak használt útszakaszt gyakorlatilag „visszaadják” a parknak. Az aszfaltburkolatot a BSE-teniszpályák magasságától színes térkőre cserélik, a járdák egy részére gyepszőnyeg és virágágyások kerülnek. Az Ignotus utca felé eső oldalon a hagyományos, fémből készült, behajtást gátló oszlopok helyett bazaltkockából kirakott virágtartókat telepítenek.

Megváltozik a forgalmi rend is, a megújuló Szamos utcát csak a tűzoltók, a rendőrség és a mentők, valamint a Városmajori Szabadtéri Színpadot és az éttermet kiszolgáló szállítók használhatják. A behajtást várhatóan sorompóval vagy földbe süllyedő oszloppal korlátozzák. Így megszűnik az a jelenleg szokványosnak nevezhető állapot, hogy az autósok parkolónak használják a színpad körüli füves, fás területet. A rekonstrukciót követően a jelenlegi tervek szerint három parkolóhelyet biztosítanak majd az áruszállító járművek számára.

 

(mm)