Tovább a tartalomhoz Tovább a lábléchez

Nosztalgiavillamos Budán

A BKV Zrt. „B” jelzéssel nosztalgiavillamost indít Augusztus 15-től szeptember 27-ig minden szombaton és vasárnap Hűvösvölgy és Kamaraerdő között. A budai vonalhálózat két legtávolabbi pontját összekötő útvonalon több mint egy órát fut a szerelvény.
 
A fenti napokon (kivéve Augusztus 29-ét, ami munkanap) háromszor fordul meg a két UV típusú járműből összekapcsolt járat: Hűvösvölgyből 10.00-kor, 12.30-kor és 15.00-kor, míg a Kamaraerdőből 11.20-kor, 13.50-kor és 16.20-kor indul. Csak néhány helyen áll meg, a többi megállónál lassan áthalad. A Városmajorban, a Moszkva téren, a Déli pályaudvarnál, a Dózsa György téren, a Szent Gellért téren, a Móricz Zsigmond körtéren és Budafok kocsiszínnél lehet rá mindkét irányban felszállni.
 
A viteldíj 600 forint – két vonaljegy ára –, a bérlet nem érvényes, a hat éven aluli gyerekek ingyen utazhatnak rajta. A BKV Zrt. a nosztalgiajárattal azt kívánja felmérni, hogy milyen érdeklődés mutatkozik erre a szolgáltatására, s a kísérleti időszak után szakemberek elemzik a tapasztalatokat.
 
16_Page_02_Image_0002
 
Az UV-villamosok nem is olyan rég még naponta szállították az utasokat. Utolsó csoportjuk a Szabadság híd felújításának kezdetekor került ki a forgalomból. Jelenleg a BKV-nak négy üzemképes motorkocsija és két, a szerelvényekbe besorolható, de jóval korábbi gyártású pótkocsija van. Ezek képezik a „B” jelű vonal járműparkját, illetve a tartalék szerelvényt.
 
A járműtípust 1956-ban kezdték gyártani, és több évtizeden keresztül a budapesti utcakép egyik meghatározó jellegzetessége volt. Többféle változat létezett belőle, az átlagutas számára leginkább a középső ajtó egy-, illetve kétszárnyúsága volt a legfeltűnőbb.
 
Az 1960-as évek közepéig 375 kocsi készült el, majd leállították a sorozatot. A Hegyvidék környékén a 2-es metró budai szakaszának megnyitása előtt a 44-es és 45i vonalon járt UV típusú villamos, de a 4-es és a 6-os vonalán, valamint a 61-es járaton is sokáig láthattuk ezeket. Rövidebb időszakra a 18-as, valamint – egy pótkocsival – a 63-as viszonylaton is felbukkantak.
 
Kertész István