Tovább a tartalomhoz Tovább a lábléchez

Egy hét múlva kezdődik az iskola

Az elmúlt évihez képest tíz százalékkal többen iratkoztak be a hegyvidéki általános iskolákba, a 336 elsős számára tizenöt osztályt indítottak. Továbbra is népszerűek a kerület középiskolái: az önkormányzati fenntartású intézményekben közel háromszáz kilencedikes kezdi meg tanulmányait. Míg a kisiskolások szinte kivétel nélkül kerületi lakosok, a gimnazistáknak csak alig fele helyi kötődésű.

Négy új játszótér egy év alatt

Az utóbbi évek legátfogóbb kerületi játszótér-rekonstrukciós programja valósult meg az idei esztendőben. A tavaly megkezdett fejlesztéseknek köszönhetően Hegyvidék immár valamennyi kerületi fenntartású játszótere megfelel a szigorú uniós szabványoknak. A felújítások mellett a Széchenyi-emlék úton, a Rácz Aladár úton, a Böszörményi úton és a Kempelen Farkas utcában új játszótereket épített az önkormányzat, míg a Rege parkban egy kötélpályát magában foglaló erdei tornapálya készült.

Ötven városmajori család a Csattogóvölgyben

Egy kisebb falura való városmajori család apraja-nagyja vett részt az ötödik verőcei plébániai táborban. A Városmajori Katolikus Egyesület által szervezett találkozó programjai az idén az egyház által meghirdetett Szent Pál-évhez kapcsolódtak.

Megújult a János kórház előtti tér

Új térkő burkolatú járdát alakított ki a Szent János Kórház előtti téren, valamint felújíttatta a csatlakozó járófelületeket az önkormányzat. A fejlesztésnek köszönhetően az egészségügyi intézmény főbejárata gyalogosan is biztonságosan megközelíthető a Városmajor utca és a Diós árok felől.

Elismerések köztisztviselőknek

A hegyvidéki önkormányzat tavaly alapította meg „A hegyvidéki polgárok szolgálatáért” elnevezésű díjat. Az elismerésben minden évben a polgármesteri hivatal két munkatársa részesül, akik tartósan magas színvonalon dolgoznak, jelentős szakmai feladatot oldottak meg, munkájuk során kiemelkedő eredményt értek el, vagy életútjukkal szolgáltak rá a kitüntetésre. A díjat az idén dr. Horváth Judit és Miklóshalmi Péter vehette át. Ebben a lapszámunkban dr. Horváth Juditot mutatjuk be.

Vigyázat, csalók!

Pénzintézeti támadás, milliós vesztegetési kísérlet, helyszínelő álrendőrök – a hegyvidéki rendőrkapitányság mindennapjait a nyáron is számos különleges ügy „színezte”. Ezekről, valamint a trükkös lopások legújabb formáiról dr. Fülöp Valter kapitányságvezetőt kérdeztük.

Lezárják a Stromfeld Aurél utat

Nagyszabású útfelújítási programba kezd az önkormányzat. Az ősszel induló fejlesztésnek köszönhetően még ebben az évben tizenhárom, a jövő esztendő első felében további két utca újul meg.

Fejlesztések a budai hegyekben

Európai uniós pályázati támogatásból hajt, illetve hajtott végre fejlesztéseket a nyár folyamán az idén negyvenéves Pilisi Parkerdő Zrt. A természeti környezet védelmében új sorompókat helyeznek ki az erdőkbe vezető utak mentén, folytatták a korában megkezdett facsereprogramot, valamint hozzákezdtek a budai hegyekben található kőbányák, külszíni fejtések balesetmentesítéséhez.

Hat csoport indul a János kórház óvodájában

Szeptemben nyitja meg kapuit Hegyvidék legújabb óvodája. A Szent János Kórháztól átvett és a XXI. század követelményeinek megfelelően átalakított, a legmodernebb eszközökkel felszerelt Alsó Svábhegyi úti épületegyüttesben, az évfolyamok folyamatos feltöltését figyelembe véve, az első évben hat óvodai csoport indításáról döntött az önkormányzat. Az intézmény vezetésével a kerületet jól ismerő Hámori Máriát bízták meg.

Lift épülhet a Tamásiban

A nemrégiben átadott tornacsarnok után újabb fejlesztés valósulhat meg a Tamási Áron iskolában. Az intézmény teljes akadálymentesítésének keretében az önkormányzat pályázati források igénybevételével liftet építene az alsósok termeinek otthont adó épület külső falán.

Zsolna utca

A Zsolna utcával sorozatunk végéhez értünk (július 14-i számunkban a Zólyomi lépcső még csak az utolsó előtti állomás volt). A Hegyvidéken huszonegy közterület- elnevezés kapcsolódik a Felvidékhez, ezek zömmel a két világháború közötti időszakban kapták nevüket, emléket állítva az 1920-ban elcsatolt országrésznek.

„A híd szerepét próbálom betölteni”

„Úgy fotózzatok, hogy ne tűnjek kövérnek vagy öregnek” – kérte a beszélgetés elején Sándor György. A Hegyvidéken élő humoralistát ez év március 15-én a Magyar Köztársasági Érdemrend Középkeresztjével tüntették ki. A díj átvételekor úgy nyilatkozott, örül annak, hogy a kitüntetés nem jár pénzzel, mert így nem vette meg a hatalom.

Két kiállító, két nézőpont, egy család

Akik mostanában Sopronban járnak, feltétlenül látogassanak el a Templom utcába, ahol szeptember közepéig egy XII. kerületi vonatkozású tárlat látható. A Hegyvidéken élő Ezüst György és fia, Ezüst Gy. Zoltán festőművészek utóbbi években készült munkái még a pályafutásukat figyelemmel kísérők számára is sok meglepetéssel szolgálnak.

A határnyitásra emlékeztek

A kelet-német menekültek befogadására és az ország nyugati határainak megnyitására emlékezett Augusztus 15-én a zugligeti templomban az idén húszesztendős Magyar Máltai Szeretetszolgálat. A Hegyvidékről induló karitatív szervezet alapítója, Kozma Imre atya egykori zugligeti plébános két évtizeddel ezelőtt otthont és reményt adott az új hazát keresőknek. A történetet a szeretetszolgálat Szarvas Gábor úti központjában megnyílt, eredeti fotókkal illusztrált emlékkiállításon mutatják be a nagyközönségnek.

Vihar utáni kilátásaink

Az idén nyáron megtapasztalt heves viharok szinte példátlan pusztítást végeztek a Hegyvidéken is: vaskos ágak hevertek a kertekben, a járdákon, fák dőltek a kerítésekre, magukkal rántva a légvezetékeket is, és néhol még a buszmegállók üvegét sem kímélte a tomboló szél. Ahol nincsenek fák, ott a cserepek potyogtak a járdára, úttestre. Érdemes kicsit elgondolkodni időjárásunk gyors és kiszámíthatatlan változásain.

A rókák és a veszettség

Érdekes jelenségnek lehetnek tanúi a kerületben élők, különösen hajnalban, illetve késő este, éjszaka, miután megszűnnek a környezeti zajok: a zöldövezeti területeken egyre gyakrabban tűnik fel róka. Néhányan aggódva, mások örömmel veszik ezt tudomásul. Mit érdemes tudni erről a ragadozóról?

Támad a parlagfű

Itt a parlagfűszezon: ezekben a hetekben a legmagasabb a levegőben a növény pollenkoncentrációja, amit igencsak megéreznek az erre allergiás betegek.

Egzotikumok a kertben

Forróságból, no meg persze néha a monszunesőkből és a trópusi párából is kaptunk ízelítőt ezen a nyáron. Miért ne telepíthetnénk a kertünkbe, teraszunkra olyan növényeket, amelyek pont ezt az időjárást kedvelik, és az egzotikus tájak hangulatát csempészik a hegyvidékre?

Az 59-es villamosvonal flórája

Amellett, hogy Budapest egyetlen hegyvidéki villamosjárata, növénytani szempontból sem érdektelen az 59-es villamos. Pályája zöld folyosóként kanyarog az Apor Vilmos tértől a végállomás felé, összekötve a kerület több zöldterületét, élőhelyet biztosítva számtalan növénynek és állatnak.

A gyermekkori szénanátha

A parlagfű-allergiások számának emelkedése a gyerekek körében is megfigyelhető. Szénanátha már gyermekkorban is jelentkezhet, kialakulását csecsemőkortól kezdődően számos panasz előre jelezheti. A tünetekről és a kezelési lehetőségekről dr. Csányi Mártával, a Budai Allergiaközpont fül-orr-gégész orvosával beszélgettünk.

Vitaminokkal az egészségért

A nyomelemek, vitaminok és ásványi anyagok élettani hatásairól esett szó a Hegyvidéki Egészségklub nyári összejövetelén. Dr. Szolnoki Lajos háziorvos előadásában kiemelte, hogy a gyógyszerekhez hasonlóan ezeknél az anyagoknál is igaznak bizonyulhat a mondás: mértéktelen fogyasztásuk adott esetben többet árt, mint amennyit használ.

Falásnyi illemtan

Mihez, mikor és hogyan együnk kenyeret? Vannak-e írott, netán íratlan szabályok? Mint minden, ami az illemtől függ, ez is koronként, földrészenként, szokásonként változik.

Gasztro-barangoló

Bár lassan búcsút intünk a nyárnak, az elkövetkező hetek még tartogatnak néhány „finomságot” a vidéki szabadtéri gasztronómiai fesztiválok kedvelői számára.

Mindennapi kenyerünk

A kenyér a legfőbb táplálékunk, étkezésünk egyik alapeleme. Minősége igen különböző, attól függ, milyen gabonafélékből és hogyan készítjük el. Elsősorban búzából, rozsból, olykor árpából, kukoricából sül.

Ki miből süt, olyant eszik

Kenyeret persze nem csak Magyarországon készítenek házilag. Járjunk egyet a világban, hátha kedvet kapunk valami másfajta sütési módhoz!

Nyugaton küzdhetnek a kosárlabdások

Az előző szezon nem úgy sikerült a Hegyvidék SE férfi kosárlabdacsapata számára, ahogy abban sokan reménykedtek, hiszen két győzelemmel és huszonkilenc vereséggel kiesett az NB I A csoportjából. A gárda merész álmokkal és teljesen új kerettel vág neki a következő idénynek. Az elsődleges cél, hogy a Hegyvidék neve méltó helyére kerüljön a magyar kosárlabdázásban.