Tovább a tartalomhoz Tovább a lábléchez

Vers mindenkinek

Először vettek részt speciális nevelési igényű gyerekek a kerületi kisdiákok számára kiírt szavalóversenyen. Az idei tanévben meghirdetett inkluzív integráló program keretében a Fekete István és a Vakok Batthyány László iskolájának tanulói adtak számot versmondó tudományukról.

A versválasztásban szabad kezet adtak a gyerekeknek, csupán annyi kikötés volt, hogy a költemény valamilyen módon kapcsolódjon az állatokhoz – mondta el Gilicze Zoltán, a Hunniareg Budai Módszertani Központ igazgatóhelyettese az általuk szervezett versmondó versenyről. Éreztette hatását a tavalyi feladat – akkor kortárs költők munkáiból lehetett válogatni –, hiszen most is a mai magyar szerzők bizonyultak a legnépszerűbbnek.

A Virányos Általános Iskolában megrendezett döntőre a hagyományoknak megfelelően a hegyvidéki iskolák háziversenyein keresztül vezetett az út. Ezúttal minden korábbinál népesebb volt a mezőny, mivel a Vakok Batthyány László iskolájából, valamint a Fekete Istvánból is érkeztek versmondók. Az előbbiek könnyebb helyzetben voltak, hiszen ők vendégként már tavaly bemutatkoztak a megmérettetésen. A kiírás értelmében – a kerületben nemrég elindított inkluzív integráló program keretében – a Fonti Krisztina, Rák Kati, Nagyné Orvos Gabriella összetételű zsűri valamennyi résztvevőt azonos feltétel szerint értékelte.

Fonti Krisztina önkormányzati képviselő arra hívta fel a figyelmet, hogy ezúttal is voltak kiemelkedő szavalatok, azonban mindenki dicséretet érdemel, mert tisztán, a nyelv szabályait betartva mondta el a kiválasztott művet. Az önkormányzat kulturális bizottságának elnöke szerint a verseny bebizonyította, hogy intézménytípustól függetlenül már az általános iskola első két osztályában érdemes verseskönyvet adni a gyerekek kezébe.

Az intellektus és az irodalmi érdeklődés kapcsolatát emelte ki Rák Kati. A színművésznő úgy vélte, nem elég szolgaian megtanulni a szöveget, a jó versmondónak a sorok mögöttes tartalmát is vissza kell adnia a közönségnek. Ehhez azonban átlagon felüli fogékonyságra, művészi érdeklődésre van szükség, amiből szerencsére nincs hiány a hegyvidéki gyerekeknél. Ezt bizonyítja, hogy a tavaly az elsősök között még második helyen végző Meszleny Cecília ezúttal megnyerte a versenyt.

(mm.)