Tovább a tartalomhoz Tovább a lábléchez

Alaposan meg kell húzni a nadrágszíjat jövőre

A jövő évi központi költségvetés ismét jelentősen csökkenti az önkormányzati szinten ellátott alapfeladatok támogatását. Különösen súlyosan érintik az elvonások az oktatást, ahol példátlan módon január elsejétől, azaz tanév közepén, a már zajló tantervi programokat befolyásolva lépnének életbe az új finanszírozási szabályok. A jövő kifejezetten aggodalmas az önkormányzat számára – derül ki abból a beszélgetésből, amit Pokorni Zoltán polgármesterrel folytattunk a kerületet érintő parlamenti döntések kapcsán.

Advent a Hegyvidéken

A Csillagszemű Gyermektáncegyüttes, valamint a Jókai Mór iskola Dömdödöm csoportjának bemutatójával vette kezdetét az idei Advent a Hegyvidéken programsorozat. Vásári forgatag, forralt bor és kürtőskalács vár mindenkit december 23-ig a polgármesteri hivatal előtti téren és a környező utcákban.

Idén ingyen váltható ki a Hegyvidék Kártya

Már igényelhető az önkormányzat által kibocsátott Hegyvidék Kártya, amely a kerületben és szerte az országban számtalan kedvezményt biztosít a vásárlások során.

Változik a parkolás rendje

Könnyítésekkel vezeti be a hegyvidéki önkormányzat a főváros új parkolási rendeletét a kerületben. A helyi képviselő-testület határozata értelmében egyelőre nem alakítanak ki parkolási zónákat, a második autó után térítés ellenében járó várakozási engedélyt pedig kedvezményesen vehetik igénybe a polgárok.

Körbekerítik a városmajori parkot

Az utóbbi évtizedek legjelentősebb fejlesztését kezdi meg a főváros a városmajori parkban. Pokorni Zoltán polgármester javaslatára elkészül a régen várt kerítés, a hegyvidéki önkormányzat jóvoltából pedig kiépül a kamerarendszer, illetve megvalósul a terület éjszakai őrzése.

Élményfeldolgozás gyermekkorban

A gyerekek érzelmi életét meghatározó tevékenységek, a játék, a mesehallgatás és a rajzolás szerepéről hangzott el előadás az Orbánhegyi Óvodában. A Budai Módszertani Központ rendezvényén a szülők gyakorlati tanácsokat is kaptak.

Húszéves a Budapesti Osztrák Gimnázium

Amikor húsz évvel ezelőtt lebomlott a hírhedt vasfüggöny, nemcsak az országhatár átjárhatósága vált lehetővé, de a népek, kultúrák közeledése is. Ezt a történelmi lehetőséget ragadták meg a Budapesti Osztrák Gimnázium alapítói is, amikor közös fenntartású gimnáziumot hoztak létre. A két évtized tapasztalatairól az oktatási intézmény új igazgatójával, Günther Kaiserrel beszélgettünk.

Vers mindenkinek

Először vettek részt speciális nevelési igényű gyerekek a kerületi kisdiákok számára kiírt szavalóversenyen. Az idei tanévben meghirdetett inkluzív integráló program keretében a Fekete István és a Vakok Batthyány László iskolájának tanulói adtak számot versmondó tudományukról.

Új csoportok a Zugligeti Bölcsődében

A romló gazdasági helyzet miatt egyre több kismama idő előtt viszszatér munkahelyére, ezért kénytelen bölcsődébe adni gyermekét. Nincs ez másként a Hegyvidéken sem, ahol a helyhiány enyhítése érdekében az önkormányzat folyamatosan növeli a férőhelyek számát. Idén, az elmúlt évhez hasonlóan, a Zugligeti Bölcsődében indítottak pluszcsoportot.

Stop a játéktermeknek

Új játéktermek nyitását korlátozó szabályozás bevezetéséről határozott legutóbbi ülésén a hegyvidéki önkormányzat képviselő-testülete. A döntés hátteréről Váczi János kabinetfőnököt kérdeztük.

Lakberendezés művészszemmel

Otthon, édes otthon címmel iparművészeti kiállítás nyílt a Galéria 12-ben. Az egyedi tervezésű használati tárgyak és művészi igénnyel összeállított kollekciók az alkotók szándéka szerint a lakások, konyhák, hálók és fürdőszobák díszeiként szolgálnak.

Barokk zene a Jókai Klubban

Az Albinoni Kamarazenekar ad koncertet december 5-én a Jókai Klubban. A patinás együttes hoszszú idő után lép fel újra a Hegyvidéken.

Együtt a sérültekért

Jótékonysági koncert helyszíne lesz december 9-én este a Barabás Villa. A program teljes bevételét a Fejlesztő Napközi Otthon kapja meg, amely egy új, nagyobb épületbe költözne, hogy ott lakóotthont is kialakíthassanak a nappali ellátást igénybe vevő sérülteknek.

Visszatért az Íjazó

Több mint hatvan év után ismét a Hegyvidéket ékesíti az Íjazó szobor. A MOM egyik jelképévé váló műalkotás az egykori nagyvállalat helyén épült lakóparkot átszelő Süss Nándor sétányon lelt új otthonra.

„Megálló”, ahol jó elidőzni

Megújult kiállítással várja a kortárs művészet szerelmeseit a MOST Galéria. A neves grafikusok műveit bemutató tárlat kísérőrendezvényeként ezúttal is művész–közönség- találkozókkal várják az érdeklődőket.

Ikonok adventre

Az ünnepkör hangulatát idéző, nyugalmat és békét adó szakrális kiállítás nyílt a Virányosi Közösségi Házban advent első vasárnapja előestéjén. Héderfái Péter festőművész ikonjain a szent és a profán, az egyetemes és a magyar örökség egyszerre jelenik meg.

Gaál utca

A Németvölgyben fekvő Beethoven utca 1963-ban kapta a nevét, korábban Gaál utcaként szerepelt a térképeken.

Kossuth Lajos letartóztatása

Lapunk egy korábbi számában írtunk a zugligeti Kossuth-szobor történetéről, arról, hogy milyen körülmények között készült el. Az alábbiakban arról olvashatnak, hogy miért itt állították fel a főváros első Kossuth-szobrát.

Klasszicista villák álmodója

A reformkori Pest-Buda arculatához meghatározóan hozzájárult Hild József, akinek életművét számos hegyvidéki épület is gazdagítja. A klasszicista építészet egyik kiemelkedő alakja éppen 220 esztendeje, 1789. december 8-án született Pesten.

Sikeres hulladékgyűjtő akció

Több mint három tonna újrahasznosítható hulladék került a teherautókra az önkormányzat novemberi akciója során. A Fe-Group Zrt. a begyűjtött szemetet a saját telephelyére szállította, és ott az uniós normák szerint dolgozta fel.

Érdekvédelmi szervezet kerékpárosoknak

Bel-Budán is megalakult a Magyar Kerékpárosklub regionális szervezete. Az érdekképviselet a biciklivel is elérhető úthálózat fejlesztése, valamint biztonságosabbá tétele mellett elsősorban a szállítás feltételeit javítaná a BKV hegyi járatain.

A lakás levegője is megbetegíthet

Az őszi-téli időszakban jelentkező légúti megbetegedések kockázatát csökkenthetjük a lakás levegője minőségének javításával. Nemcsak a dohányfüstmentesség, hanem például a megfelelő páratartalom is fontos.

Változókor nőknél és férfiaknál

A közvélemény a változókort kizárólag a női nemhez köti. Pedig a klimax a férfiakat is eléri, ráadásul felelőssé tehető számos kellemetlen tünet, rosszabb esetben betegség kialakulásáért. A Hegyvidéki Egészségklub legutóbbi előadásán dr. Szolnoki Lajos háziorvos a nők és a férfiak változókori problémáit foglalta össze.

Felhők a Városmajor fölött

Nagy változásokon esett át a nyáron a BSE női kosárlabdacsapata. Sokan távoztak azután, hogy a gárda nem jutott a legjobb négy közé a hazai pontvadászatban. Farkas Sándor vezetőedző úgy látja, a magyar mezőny legeredményesebb csapata a leépülés felé halad.

Továbbra is nyeretlenek a kosarasok

Újabb két meccs, újabb két vereség. A PEKOSI-Hegyvidék SE férfi kosárlabdacsapata előbb Fehérváron kapott ki sima meccsen, majd hazai környezetben veszített a Budafok-Csepel ellen. A vereségek oka ezúttal is az volt, hogy a fiatal játékosok nem tudnak negyven percig koncentrálni.

Aranyérmes olimpikon a szomszédból

Az olimpia és a paralimpia szinte mindenki számára ismert, siketlimpiáról azonban bizonyára kevesebben hallottak. Pedig közel nyolcvanéves múltját tekintve jelentős eseménynek számít, amelyet a mindenkori olimpiát követő első páratlan évben rendeznek.

Tenisztehetségeket keresnek

Bár Magyarország nem számít tenisznagyhatalomnak, hazánk minden időszakban adott néhány klasszist a „fehér sport” világának Körmöczy Zsuzsától Taróczy Balázson át Szávay Ágnesig. A Normafa Tenisz Klub december 5-én tehetségkutató napot rendez – ki tudja, hátha feltűnik egy lehetséges utód.