Tovább a tartalomhoz Tovább a lábléchez

Együtt a sérültekért

Jótékonysági koncert helyszíne lesz december 9-én este a Barabás Villa. A program teljes bevételét a Fejlesztő Napközi Otthon kapja meg, amely egy új, nagyobb épületbe költözne, hogy ott lakóotthont is kialakíthassanak a nappali ellátást igénybe vevő sérülteknek.

A mostani költségvetési helyzetben minden kerületi intézmény nehéz helyzetben van, hiszen a pénz egyre kevesebb, feladataik pedig egyre bővülnek, ezért nagyon sok segítséget nyújthat számukra egy-egy jótékonysági kezdeményezés – mondta el lapunknak Váczi János, a Hegyvidéki Kulturális Közalapítvány elnöke annak kapcsán, hogy a hegyvidéki önkormányzat által alapított szervezet támogató estet rendez a Fejlesztő Napközi Otthon javára.

Váczi János emlékeztetett arra, hogy az önkormányzat 2008 elején gyűjtést indított a Vakok Batthyány László óvodája és általános iskolája számára – akkor a forgalomból kivont egy- és kétforintosokat lehetett felajánlani az intézménynek. Rendkívül sikeres volt az „Egy forint egy jobb élet reményében” elnevezésű akció, közel hárommillió forint gyűlt össze az aprókból. Ezen felbátorodva döntött úgy a Hegyvidéki Kulturális Közalapítvány, hogy újabb jótékonysági programot szervez.

A december 9-én, szerdán 18.30-kor kezdődő koncertet azzal a céllal hozta tető alá az alapítvány, hogy új, nagyobb épületbe költözhessen a fogyatékkal élő felnőtteket gondozó Fejlesztő Napközi Otthon. A műsorra 500 forintért váltható belépő, de 5000 forintos támogatói jegy is vásárolható, amit elsősorban cégek, vállalkozók, tehetősebb polgárok figyelmébe ajánlanak. A program részeként borárverést is tartanak, amelynek bevételét szintén az intézmény támogatására fordítják.

A est háziasszonya Sunyovszky Szilvia, előadóművészként fellép Budai Ilona, Bencze Ilona, Gulyás Bence, Gulyás Dénes és Oberfrank Pál. A fővédnök: Pokorni Zoltán polgármester. A jótékonysági estre a Fejlesztő Napközi Otthon gondozottjai is készülnek tánccal, versekkel, valamint zenei produkcióval, neves zenészek közreműködésével.

A Fejlesztő Napközi Otthon javára gyűjtenek
A Fejlesztő Napközi Otthon javára gyűjtenek

Sándorné Erdélyi Judit, a Fejlesztő Napközi Otthon vezetője lapunknak korábban elmondta: a kerületi önkormányzat által 1995-ben alapított intézmény jelenleg nappali ellátás keretében biztosít állandó felügyeletet és fejlesztési lehetőséget az iskolarendszerből kikerülő, halmozottan sérült emberek számára. A családban élő sérültek nappali ellátása az intézmény működtetése révén jelenleg megoldott a Hegyvidéken, ám továbbra is kérdéses azoknak a felnőtt korúaknak a sorsa, akik elveszítik szüleiket, a család gondoskodását. Az ő helyzetükön leginkább az segítene, ha a Fejlesztő Napközi Otthonhoz kapcsolódóan egy lakóotthont is ki tudnának alakítani, ahol átmeneti időre, vagy igény szerint élethosszig tartóan megoldható lenne az elhelyezésük – ehhez azonban nagyobb épületre van szükség.

Az elképzelések szerint a Dobsinai utcai iskolaépületbe költöznének, amely nagyobb, mint a mostani, Tóth Lőrinc utcai központjuk, így a 35 fő ellátására alkalmas Fejlesztő Napközi Otthon mellett egy 10-14 férőhelyes lakóotthon is működhetne ott. A költözés és a Dobsinai utcai épület átalakítása persze sokba kerül, így ehhez az önkormányzat támogatása, valamint a szülők által létrehozott alapítvány hozzájárulása mellett más forrás is szükségeltetik. Pályázni kívánnak európai uniós támogatásra, valamint kérni szeretnék a sérültek problémáját átérző polgárokat, hogy lehetőségük szerint adakozzanak – vegyenek részt minél többen az adventi jótékonysági esten a Barabás Villában.

(z)