Tovább a tartalomhoz Tovább a lábléchez

A lakás levegője is megbetegíthet

Az őszi-téli időszakban jelentkező légúti megbetegedések kockázatát csökkenthetjük a lakás levegője minőségének javításával. Nemcsak a dohányfüstmentesség, hanem például a megfelelő páratartalom is fontos.

A lakás levegőjének minőségét több tényező határozza meg. Az első és azonnal észrevehető különbség, ha az ott élők a zárt falak között dohányoznak. A dohányfüst több száz mérgező anyagot tartalmaz, amely a levegőbe kerülve már a nem dohányzók egészségét is veszélyezteti – mondta el lapunknak dr. Somogyi Éva, a Budai Allergiaközpont gyermektüdőgyógyásza. A dohányosoknak figyelembe kell venniük, hogy szenvedélyük a környezetükben élők egészségét is károsítja.

Egyes számítások szerint a passzív dohányzás zárt térben 50 százalékos dohányzásnak felel meg. A vétlen fél tehát önkéntelenül is a nikotinfüggés ártalmaitól szenved. A passzív dohányzás különösen veszélyes a gyerekek fejlődő szervezetére: kutatók igazolták, hogy a dohányfüst közelében felnövő csecsemők másfél-kétszer gyakrabban válnak asztmássá, és a nem asztmás gyerekek légzésfunkciós teljesítménye is elmarad a füstmentes környezetben élőkétől.

Páratlan pára
A lakás páratartalmának mérése ún. higrométer segítségével történik. A levegő ideális páratartalmának mértéke 40-60 százalék. Fűtési szezonban, a lakások típusától függően, két gyakori probléma jelentkezik a belső levegő páratartalmával kapcsolatban. A lakások egy részében a túlfűtöttség következtében a meleg, száraz levegőtől kiszáradhatnak a légutak, csökken a komfortérzet, nő a légúti fertőzések kockázata.

A régi lakások rosszul záródó, „szelelő” ablakai állandó légmozgást biztosítottak, az újabb építésű lakások kiváló szigetelésének köszönhetően azonban a téli időszakban nem ritka az ablakokonajtókon lecsapódó pára. A nedves környezet pedig ideális terepet biztosít a penészgomba és a házi poratka elszaporodásának, ami egyéni érzékenységtől függően allergiák kialakulásához vezethet.

A száraz levegőjű lakásokban jelenthet segítséget a párásító készülék, de egyszerű és gyors megoldás, ha a frissen mosott ruhákat a szobákban, a fűtőtestekre helyezve szárítjuk. A magas páratartalom ellen páraelszívó készülékekkel és gyakori szellőztetéssel védekezhetünk.

Tisztaság és frissesség
A nagy mennyiségben és koncentrációban használt aeroszolos kozmetikumok (pl. hajlakk), háztartási tisztítószerek, mosószerek telíthetik a szobalevegőt, és irritálhatják az erre érzékenyeket, kiválthatják, fokozhatják az asztmások légúti tüneteit, de az ekcémások bőrtüneteit is ronthatják, és heves viszketést provokálhatnak. Kerüljük ezért túlzott használatukat, és takarítás után gondoskodjunk a lakás alapos szellőztetéséről!

A lakás levegőjét különböző illóolajokkal is tisztíthatjuk, de vigyázzunk: az asztmás, allergiás, ekcémás embereknél a különféle illóolajok irritáló, allergizáló hatásúak lehetnek, tüneteket okozhatnak. Légfrissítő hatású a citromolaj, az édes narancs, az eukaliptusz és a grapefruit. A kámfor szintén kiválóan alkalmas a légtér fertőtlenítésére és frissítésére, azonban 3 éves kor alatt és várandósság időszakában kerüljük alkalmazását!

Tóth-Tokaji Éva