Tovább a tartalomhoz Tovább a lábléchez

Gaál utca

A Németvölgyben fekvő Beethoven utca 1963-ban kapta a nevét, korábban Gaál utcaként szerepelt a térképeken.

A Gaál utca is annak a területrendezésnek a során (1901-ben) kapta a nevét, amikor a Böszörményi út és a Hertelendy utca, ezért – Salamin András helytörténeti kutatásai alapján – valószínűsíteni lehet, hogy szintén összefüggésben áll a ’48-as forradalom és szabadságharccal: Gaál Miklós (1799–1854) hadmérnök honvédtábornok volt az utcanévadó.

Gyulai Gaál Miklós Zalaszegváron született, tanulmányait a bécsi Hadmérnök Akadémián végezte. Számos erődítés (Tokaj, Mantova, Velence, Brünn) munkálataiban rész vett. Folyamatosan haladt felfelé a szamárlétrán, és 1848 szeptemberében mint alezredest nyugdíjazták. A szabadságharc kitörésével azonban felajánlotta szolgálatait a magyar kormánynak. Szeptember végén már aktívan részt vett a Jellasics elleni hadműveletekben.

Ezt követően Perczel Mór alá osztották be, és elő is léptették, ám mivel nem tudott jó viszonyt kialakítani felettesével, áthelyezték; december 22-én átvette az aradi várat ostromló magyar csapatok irányítását. Azonban a csapatelvonások miatt az ostrom nem volt sikeres, sőt az ostromzárat sem tudták fenntartani, így február elején szerb felkelők sikeresen juttattak ellátmányt a vár helyőrségének.

1963 óta Beethoven utca
1963 óta Beethoven utca

Hiába állította vissza később Gaál Miklós az ostromzárat, nem tudta elkerülni a leváltását és a hadbírósági eljárást. A vádak alól felmentették, de csapatokat nem adtak többé az irányítása alá – erődítési igazgatónak nevezték ki. Ez azonban nem felelt meg neki, így 1849 júliusában kérte nyugalmazását. Világost követően az aradi hadbíróság húsz évre ítélte, amiből öt esztendőt ült le. Az emlékiratait írta, miközben elvesztette a látását, ekkor a pesti börtönkórházba szállították, ahol elhunyt.

A Böszörményi út és a Kiss János altábornagy utca között húzódó Beethoven utca hatvankét évig viselte Gaál Miklós nevét. Egyetlen helyi védettséget élvező épület található itt: a 6-os szám alatt álló, 1914-ben épült romantikus-historizáló villa.

B. A.