Tovább a tartalomhoz Tovább a lábléchez

Változókor nőknél és férfiaknál

A közvélemény a változókort kizárólag a női nemhez köti. Pedig a klimax a férfiakat is eléri, ráadásul felelőssé tehető számos kellemetlen tünet, rosszabb esetben betegség kialakulásáért. A Hegyvidéki Egészségklub legutóbbi előadásán dr. Szolnoki Lajos háziorvos a nők és a férfiak változókori problémáit foglalta össze.

Férfiak esetében a klimax a tesztoszteronhormon csökkenésében nyilvánul meg, ami közvetlenül felelős a szexuális zavarokért. Kialakulásának jellemző lelki tünetei a depresszió, a döntésképesség mozaikos elvesztése, a fokozott ingerlékenység, valamint az alkalmazkodóképesség romlása. A klimaxban szenvedő férfi nehezebben mozdul ki megszokott világából, nem akar új dolgokat megtanulni, vagy feladni napi rutinját, szellemi teljesítőképessége nagymértékben gyengül.

Általános testi tünet az alvászavar, az éjszakai felriadás, álmatlanság. Felborulhat a hőháztartás, sokat izzadhat, illetve előfordulhat izomtömegvesztés és a nőkhöz hasonlóan csontritkulás. Utóbbi miatt a férfi ak esetében is javallott az oszteoporozis-vizsgálatok visszatérő elvégzése. Gyakori tünet az elhízás, ami erősíti a káros folyamatokat, hozzájárul a cukorbetegség, illetve a vérnyomásproblémák kialakulásához.

A változókorba lépő férfiak körében fokozottan jelentkeznek a prosztata megbetegedései. Az idősödés egyik velejárója a nemihormon-szint változása, ami a prosztata megnagyobbodásához vezethet. Ennek jelei a nehéz vizeletürítés, a nyomásérzékenység, illetve a hasító fájdalom. A prosztata állapotát PSA laborvizsgálattal, hasi ultrahanggal, valamint manuális módszerekkel lehet felmérni.

A klimaxszal járó kellemetlen tünetek mérsékelhetők az életvitel helyes megválasztásával. A legfontosabb a rendszeres és következetes étkezés, illetve testmozgás. Meg kell előzni az elhízást, ennek érdekében könnyen emészthető, gyümölcsökben, vitaminokban, ásványi sókban és fehérjében gazdag, állati zsírokban viszont szegény étrend javallott. Napi 2-3 deci bor orvosilag sem kifogásolható. Csodát tehet naponta egy cékla–répa–alma–citrom-turmix. A klimax kezelésének első lépése a hormonszint helyreállítása, ami andrológus felügyelete mellett történik. Nőknél különbséget kell tenni a menopausa és a klimax között.

Míg előbbi az utolsó menstruációs vérzésre utal, a klimax a menstruációt követő állapot, ami a nők életének átlagosan egyharmadát jelenti. Tünetei nagyon hasonlók a férfiaknál tapasztaltakhoz: hőhullámok, fejfájás, hangulatingadozás, koncentrációs zavar, libidócsökkenés. Gyakori panasz a hólyag- és húgycsőgyulladás, a vizeletcsöpögés, a kisízületi fájdalmak, illetve a csontritkulással kapcsolatos tünetek. Megnő a hajlam a cukorbetegségre, a szív- és érrendszeri elváltozásokra, valamint az elhízásra. Lényeges ugyanakkor, hogy mindez nem egyszerre és korántsem mindenkinél jelentkezik. Szintén a klimax kezdetének tünetei az elhúzódó menstruáció és a vizelettartási panaszok. Az elhízás oka, hogy a szervezetnek ebben a korban már kevesebb kalóriára van szüksége. A gyakorta jelentkező boka- és karödéma elkerülése érdekében indokolt a sóbevitel mérséklése.

Sajnos ilyenkor megnő a rák kialakulásának esélye: a postmenopausában nyolcvan százalékban alakulhat ki daganat a nemi hormonokra érzékeny szövetekben, a méhben és az emlőkben. Növeli a rák kockázatát a fiatalkori eltúlzott napozás, a korai első és a késői utolsó menstruáció, valamint a hormonális fogamzásgátlók használata. Csökken ugyanakkor a méhtestrák és a vastagbélrák kockázata a nőihormon-pótlás hatására, miközben a hiedelmekkel ellentétben nem nő a mellrák kialakulásának veszélye.

A női klimax lefolyásának 25 százaléka szinte tünetmentes, az esetek háromnegyedében azonban akár három-öt évig is jelentkezhetnek panaszok. A cigaretta és az alkohol gyorsíthatja kialakulását, a negyven év előtt kezdődő menopausa azonban kezelhető.

mm.