Tovább a tartalomhoz Tovább a lábléchez

Barokk zene a Jókai Klubban

Az Albinoni Kamarazenekar ad koncertet december 5-én a Jókai Klubban. A patinás együttes hoszszú idő után lép fel újra a Hegyvidéken.

Egy zeneileg is iskolázott fizikus, Zsigmond Balassa alapította az Albinoni Kamarazenekart muzsikáló partnereiből, akiknek a fele hallgató vagy a XII. kerületben dolgozó fizikus volt. Az apropót a tévé „Ki mit tud?” versenye adta. Az akkor frissen alakult együttes meglepetésre az első helyen végzett a kamarazenekarok között.

A tagok, fenntartó szerv és anyagi háttér híján, húsz éven keresztül lakásban próbáltak, gyakran az alapító karnagynál, aki gyermekkorától a XII. kerületben lakott. Bár az együttesben, néhány kivétellel, a későbbiekben sem hivatásos muzsikusok játszottak, jó nevű szólisták is szívesen léptek, illetve lépnek fel velük, mint például Szabadi Vilmos vagy Devich Sándor. A zenekar többször szerepelt a Hegyvidéken is, először a MOM-ban, majd itteni templomokban. Most hosszú szünet után mutatkozik be újra a kerületben.

Barlay E. Zsuzsa szólót énekel
Barlay E. Zsuzsa szólót énekel

Az eltelt negyven év alatt a tagok jó része kicserélődött, de a jelenlegiek közül is többen fizikusok, a karmesteren kívül például Corradi Gábor, Simon György és Adorján Ferenc. A koncertmester, Locsmándy Gábor civilben egyetemi docens, a Budapesti Műszaki Egyetem Városépítészeti tanszékének volt vezetője. (Testvére, Miklós az Operaház egykori igazgatója, szintén fizikus volt.) Hollósy Katalin kajakvilágbajnok az evezőt cserélte fel a csellóvonóval.

Az Albinoni Kamarazenekar főként barokk zenét játszik. Mostani koncertjükön is barokk (J. S. Bach-, Vivaldi- és Albinoni-) műveket adnak elő. Az est oboaművész szólistája, Girgás Ágnes Albinoni d-moll concertóját és Bach hegedűre és oboára írott kettősversenyének oboaszólóját játssza. „Ez utóbbi a nehezebb – mondja –, mert Bach, Albinonival és Vivaldival ellentétben, kevésbé vette figyelembe, milyen nehézségekkel kell megküzdeniük az előadóknak.” (A művésznő huszonnyolc évig az Állami Hangversenyzenekar, hét évig az Operaház, majd a Magyar Rádió zenekarának tagja volt.)

(Kérész)