Tovább a tartalomhoz Tovább a lábléchez

Madáretető és fészekodúvásár

Az énekesmadarak naponta a testsúlyukkal megközelítőleg azonos mennyiségű táplálékot igényelnek. Télen, a fagyos, havas időszakban fokozottabb az energiaszükségletük, ilyenkor nem mindig sikerül beszerezniük elegendő rovart. A kirepüléskori elhullás mellett a téli éhezés a legnagyobb „vámszedőjük”. A hiányt aligha pótolhatjuk, de faggyúval, sózatlan szalonnával, töpörtyűmaradékkal, húsfalatkákkal, olajos magvakkal (napraforgó-, tök-, dinnyemag), esetleg konyhai hulladékokkal segíthetünk.

Az éhező, didergő madarak túlélésének segítése az állatbarátok egyik legkedvesebb tevékenysége. A kertekbe kihelyezett dúcés a faágakra akasztható függő etetők révén ilyenkor kerülhetünk közeli kapcsolatba ezekkel a szép és hasznos állatokkal. Az ún. ablaketetők azoknak segítenek, akik emeletes házakban laknak. A Rex Kutyaotthon Alapítvány (www.rex.hu) a nyolcvanas években a Városmajorban rendezte programjait, amelyek nagy sikerrel zajlottak. Most kicsit „odébb” várják a gyerekeket és a madárbarátokat Mikulás-napi rendezvényükre (Állatsziget, IV., Óceánárok utca 33.) december 5-én 10-től 16 óráig.

A különféle gyermekprogramokkal (Szép Ernő Gyermekszínház, állatsimogatás) egy időben Schmidt Egon Kossuth-díjas író, ornitológus a könyveit, míg Zsoldos Árpád a madárhang- CD-it dedikálja. A vendégek Zsoldos Márton grafi kusművész műveit, valamint természeti könyveket és madáreleséget is vásárolhatnak kedvező áron. A büfé melegítő italain, szendvicsein kívül helyben főzött bográcsgulyás és kemencében sütött kenyérlángos vár mindenkit.

(KK)