Tovább a tartalomhoz Tovább a lábléchez

Új csoportok a Zugligeti Bölcsődében

A romló gazdasági helyzet miatt egyre több kismama idő előtt viszszatér munkahelyére, ezért kénytelen bölcsődébe adni gyermekét. Nincs ez másként a Hegyvidéken sem, ahol a helyhiány enyhítése érdekében az önkormányzat folyamatosan növeli a férőhelyek számát. Idén, az elmúlt évhez hasonlóan, a Zugligeti Bölcsődében indítottak pluszcsoportot.

Nehéz előre megbecsülni, mekkora igény lesz a meglévő bölcsődei kapacitásokra, hiszen a beiratkozási szándékot a születések száma mellett a társadalmi és gazdasági változások is befolyásolják. Így fordulhat elő, hogy viszonylag nagy létszámú intézmények néhány évvel később kicsinek bizonyulnak, holott a demográfiai helyzet ezt nem feltétlenül indokolja – tájékoztatta a Hegyvidéket Németh Jánosné, a Zugligeti Bölcsőde vezetője.

Mint kiemelte, az intézményben 1980 őszén száz férőhellyel kezdődött el a nevelőmunka, azonban a következő években fokozatosan csökkent a gyermeklétszám. Ennek köszönhető, hogy negyven férőhelyet átvett a szomszédos óvoda, majd a Virányos iskola egyik alsós osztálya is itt kapott helyet. Miután az iskolások elköltöztek, a felszabaduló épületrészben játszóházat (ezen belül otthoni gyermekfelügyeletet), valamint az óvoda számára tornatermet alakítottak ki. Ez utóbbi tavaly visszakerült a bölcsődéhez, így az időközben jelentősen megnövő igények kielégítésére újabb csoport indítására nyílt lehetőség, és 2008 őszétől az intézmény már nyolcvan férőhelyen fogadta a kicsiket.

2009_23_Page_05_Image_0016

Mivel a gyerekek száma örvendetesen nő a kerületben, az önkormányzat az idei nevelési évre egy további csoport indítása mellett döntött, ezzel újra száz férőhelyesre bővült az intézmény. Az új csoportok kialakítása miatt a játszóház a János kórház óvodájába került. A bölcsőde napjainkban a bölcsődei ellátáson túl további szolgáltatásként – az egészséges életmód biztosítása és a megelőzés fontossága érdekében – sószobát és mozgásszobát is működtet.

MM.