Tovább a tartalomhoz Tovább a lábléchez

Stop a játéktermeknek

Új játéktermek nyitását korlátozó szabályozás bevezetéséről határozott legutóbbi ülésén a hegyvidéki önkormányzat képviselő-testülete. A döntés hátteréről Váczi János kabinetfőnököt kérdeztük.

Az önkormányzat közbiztonsági és ifjúságvédelmi okokból éve óta nem támogatja, hogy a kerületben új játéktermet létesítsenek, illetve pénznyerő automatákat helyezzenek el – tudtuk meg Váczi Jánostól. A kabinetfőnök elmondta, hogy korábban a jegyző mint szakhatóság mérlegelési jogkörében eljárva utasíthatta el az ilyen jellegű kérelmeket – 2006 októbere óta nem is adott ki egyetlen hozzájáruló nyilatkozatot sem. Egy jogszabály-módosítással azonban megszűnt a jegyző mérlegelési jogköre, és csak helyi önkormányzati rendelet alapján tilthatja meg az I. és II. kategóriás játéktermek üzemeltetését, amennyiben a tevékenység sérti a jóérzést, a közbiztonságot, a gyermek- és ifjúságpolitikai érdekeket, illetve ellenkezik a helyi közösség többségi akaratával.

Mostantól rendelet szabályozza a játéktermek nyitását
Mostantól rendelet szabályozza a játéktermek nyitását

Az önkormányzat a www.hegyvidek.eu honlapon néhány hete szavazásra bocsátotta azt a kérdést, vajon támogatnák- e az itt élők az új játéktermek létesítésének rendeletben történő korlátozását. Váczi János arról számolt be, hogy a kérdésre közel ötszázan válaszoltak, és több mint 75%-uk egyetértett az elképzeléssel. A többségi véleménnyel összhangban az önkormányzat képviselő-testülete 22/2009. (XI. 19.) számú rendeletével szabályozta, hogy a kerületben I. és II. kategóriába tartozó játékterem ifjúsági, gyermek-, oktatási vagy nevelési intézmény, ifjúsági klub, továbbá egyházi, illetőleg egészségügyi intézmény 500 méteres körzetében nem létesíthető (a rendelet teljes szövege előző lapszámunkban olvasható).

A játéktermek két kategóriájának meghatározását külön jogszabályok tartalmazzák. A szerencsejáték szervezéséről szóló 1991. évi XXXIV. törvény értelmében I. kategóriába tartozó játékteremnek minősül a közterület felől saját bejárattal rendelkező épület vagy olyan külön bejárattal rendelkező, építészetileg zárt helyiség, amely – gépenként minimum 2 négyzetméter figyelembevételével – legalább tíz pénznyerő automata elhelyezésére alkalmas.

Váczi János kabinetfőnök
Váczi János kabinetfőnök

I. kategóriás játékterem létesítésére vonatkozó tilalmakat maga a törvény is megállapít, amikor kimondja, hogy ifjúsági, gyermek-, oktatási vagy nevelési intézmény, ifjúsági klub, továbbá egyházi, illetőleg egészségügyi intézmény 200 méteres körzetében nem működhet ilyen. II. kategóriába tartozó játékterem létesíthető a 18/1995. (VII. 21.) PM-IKM együttes rendelet szerint az italüzletekben, az eszpresszókban, valamint az olyan III–IV. kategóriás melegkonyhás vendéglátóhelyeken, ahol szeszesital-kimérés is történik.

z.