Tovább a tartalomhoz Tovább a lábléchez

Sikeres hulladékgyűjtő akció

Több mint három tonna újrahasznosítható hulladék került a teherautókra az önkormányzat novemberi akciója során. A Fe-Group Zrt. a begyűjtött szemetet a saját telephelyére szállította, és ott az uniós normák szerint dolgozta fel.

A hegyvidéki önkormányzat évente két alkalommal, tavasszal és ősszel szervezett hulladékgyűjtő akciójának elsődleges célja, hogy a kidobásra ítélt háztartási gépeket, szórakoztatóelektronikai eszközöket, illetve a veszélyes hulladéknak minősülő akkumulátorokat és elemeket ellenőrzött körülmények között dolgozhassák fel a szakemberek. Az országos tapasztalatok szerint ugyanis a kommunális szemétben még mindig nagy mennyiségben találhatók olyan tárgyak, amelyeket szelektív gyűjtés esetén nagy hatékonysággal lehet újrahasznosítani.

Másfél tonna elektronikai hulladék gyűlt össze
Másfél tonna elektronikai hulladék gyűlt össze

Hortobágyi Andrea, a begyűjtést immár tíz éve bonyolító Fe-Group Zrt. kereskedelmi vezetője lapunknak elmondta: cége adatai szerint a hegyvidéki polgárok igen aktívak a környezet védelmét szolgáló kezdeményezések során. A novemberi akció keretében például 1510 kiló elektronikai hulladékot, egy tonnánál is több papírt, valamint 440 kiló akkumulátort adtak le.

A hulladékot a Fe-Group a saját telephelyére szállítja, ahol az uniós normák szerint dolgozza fel. A háztartási és szórakoztatóelektronikai készülékeket szétszerelik, a tovább már nem bontható darabokat összedarálják. A kinyert fémeket a többi között kohókban hasznosítják újra. Szlovéniába és Ausztriába kerülnek a felújításra váró akkumulátorok, míg a kidobott újságokból, kartondobozokból Dunaújvárosban újrafelhasználható papírt készítenek.

(m.)