Tovább a tartalomhoz Tovább a lábléchez

Helytörténeti séta

Helytorteneti_setaA Rendőrtiszti Főiskola kerítése mögött számos épület rejtőzik, amely egykor meghatározó volt a kerület történetében. A Hegyvidéki Helytörténeti Gyűjtemény által szervezett legutóbbi séta ide kalauzolta az érdeklődőket.
A főiskola 1971-ben kezdte működését a jelenlegi helyén, akkor kapta meg az államtól az egykor apácazárdának épült rendházat, amelynek története 1903-ig nyúlik vissza. Ebben az esztendőben vásárolta meg a Széchenyi-hegy oldalában fekvő területet az Isteni Szeretet Leányai apácarend. Ez Cathry Szaléz, a fogaskerekű építtetőjének tulajdonában állt, itt élt családjával. Halálát követően adták el a telket és a rajta lévő villát.
Lucza Tibor rendőr alezredes a főiskola dísztermében – amely egykor a zárda kápolnája volt – vetítéssel egybekötött előadáson mutatta be az épület és a terület múltját egészen napjainkig. Az ezt követő helytörténeti séta során a több mint hatvan látogató a zárdaépület mellett megtekinthette a Cathry-villát, valamint azt a sírt is, amelyet a második világháború során ástak, és máig nem tisztázott, kik nyugszanak benne. Egyes források szerint az apácáknak nem volt lehetőségük halottaikat a Farkasréti temetőbe szállítani, így kényszerből a zárda parkjában helyezték örök nyugalomra rendtársaikat. Mások viszont egy orosz tisztet gyanítanak a sírban, aki az apácákat próbálta védeni társai erőszakoskodásától, ezért lelőtték őt.
A legérdekesebb helyszín mégis talán a zárdaépület volt, amelynek külsejét nemrég újították fel. Az egykori képeken látható torony a világháborúban elpusztult, nem építették újjá, helyette antennatartó oszlop magasodik.
1949-ben megkezdődött a szerzetesrendek feloszlatása; a nagy múltú épületbe az új vezetők traktoros iskolát szerveztek. Később az ÁVH tulajdonába került, amely itt működtette a Dzserzsinszkij Államvédelmi Iskolát 1956-ig. A forradalmat követően a Rendőrtiszti Akadémia költözött a falak közé, ezt 1971-ben alakították át főiskolává. A mai napig visszajárnak azok a nővérek, novíciák, akik egykor itt éltek.

B. A.