Tovább a tartalomhoz Tovább a lábléchez

Ősztől kötelező a póráz

Figyelmet fordít a kulturált ebtartás feltételeinek biztosítására az önkormányzat. Összhangban az állatok tartásáról szóló kerületi, valamint kormányrendeletekkel, hamarosan befejeződik a négy kerületi kutyafuttató körbekerítése és felújítása. A fejlesztésekre azért volt szükség, mert szeptembertől a közterületeken csak pórázon, illetve bizonyos fajták esetében kizárólag szájkosárral lehet kutyát sétáltatni.

Hegyvidék Kártya – könnyebb ügyintézés

A Hegyvidéki Önkormányzat megkönnyítette a hivatalos ügyintézést a Hegyvidék Kártya tulajdonosai számára, ugyanis augusztus eleje óta a kártya az ügyfél azonosítására és az ügyfélnek a megfelelő munkatárshoz való irányítására használható a polgármesteri hivatalban.

Együtt százévesek

Kettős jubileumot ünnepel a hegyvidéki tömegközlekedés. Hatvan évvel ezelőtt adták át a gyermekvasút, akkori nevén Úttörővasút teljes vonalát, a Libegő pedig éppen negyven éve szállít utasokat. A jeles évfordulók tiszteletére augusztus 20-án családi programokkal, túrákkal, színpadi produkciókkal várták az érdeklődőket a János-hegyi állomáson.

Mesék útján

Az idén is megtartotta hagyományos megemlékezését a Virányosi Közösségi Házban a Kiss Áron Tisztelőinek Köre. A rendezvényhez kapcsolódó konferencián a résztvevők a magyar játéktörténet egyik legnagyobb alakjának szellemi örökségét elevenítették fel.

Világkiállítás és olimpia

Egy bakonyi táborban találkoztak az I. Budai Cserkészkerület csapatai július közepén. A hagyományos programokat az idén hadijáték, olimpia és különleges „világkiállítás” színesítette. A résztvevők nagy létszáma miatt óriási szervezőmunkára volt szükség, még különvonat is indult a helyszínre.

Kulturális Örökség Napjai a Hegyvidéken

Szeptember 18–19-én rendezik meg országszerte a Kulturális Örökség Napjai programsorozatot. A Hegyvidéken két templom, a KFKI, a Városkút megnyitásával a hegytörténeti gyűjtemény, a fogaskerekű vasút és a Bajor Gizi Színészmúzeum csatlakozik a népszerű és ingyenes rendezvényhez.

A nyár ízei befőttes üvegben

Most van itt az ideje, hogy „eltegyük a nyarat” a hűvösebb napokra: mégpedig almapaprikából és paradicsompaprikából. Ha hónapok múlva előszedjük a befőttes üvegeket, családunknak és vendégeinknek is nagy örömet szerezhetünk az elraktározott csemegékkel.

Egyedülálló játékszerek a Csikó óvodában

A nyár folyamán újabb csoportszobával bővült a Meredek utcában tavaly kialakított Csikó tagóvoda. A fejlesztésnek köszönhetően szeptembertől már száz gyermeket fogad az intézmény. Befejeződött a kert kialakítása, a kerületben egyedülálló fitneszsport játszószerekkel felszerelt udvaron valamennyi korosztály külön játszórészt kapott.

Egy sztármanöken négy karrierje

Arca generációk agyába vésődött, a neve ma is fogalom. Jelenléte a kifutókon, magazinok címlapján, közéleti pódiumokon két évtizeden át oly természetes volt, mint a mindennapi bevásárlás. A reflektorok világát megelőzően volt tolmács, majd butikláncot menedzselő üzletasszony lett. Napjainkban Pataki Ágnest producerként ismeri a filmvilág és a nagyközönség. Férjével, Kovács Gáborral alapított vállalkozásuk nagyban hozzájárult az utóbbi másfél évtized magyar filmsikereihez. Az Üvegtigris 3. forgatásának utolsó, fölöttébb lázas napjainak egyikén néhány percre sikerült kiszabadítanunk őt a stúdió mókuskerekéből.

Megalakult a választási bizottság

Ha nem történik semmi rendkívüli, augusztus 9-én utolsó alkalommal ülésezett ez az összetételű önkormányzati testület. Pokorni Zoltán polgármester – megköszönve a képviselők négyéves munkáját – kiemelte, úgy véli, az általa irányított plénum tagjai mindig a Hegyvidék és az itt élők érdekeit tekintették a legfontosabbnak.

„Megmozdultak” a játszóterek

Az idén első alkalommal meghirdetett Mozdulj, Játszótér! elnevezésű nyári ingyenes programsorozat szeptemberben is folytatódik. A gyerekek mellett a szülők és nagyszülők részvételére is számítanak, hogy délutánonként egészen sötétedésig együtt játsszon az egész család. A Pokorni Zoltán polgármester kezdeményezésére létrejött program kiváló alkalmat teremt arra is, hogy a játszóterek látogatói még jobban megismerjék egymást.

Az ÁNTSZ szerint jó a helyzet

Budapesti összehasonlításban kedvezőnek ítéli a kerület köztisztasági helyzetét az Állami és Népegészségügyi Tisztiorvosi Szolgálat. Az ÁNTSZ a társhatóságok, illetve a Főkert részvételével a nyári időszakban kéthetente bejárásokat tart a kerületben.

Növényes kerületi utcanevek

A Hegyvidék nem csak manapság zöldövezet, a számtalan virágról, növényről elnevezett utca jól példázza, hogy már elődeink is kiemelten fontosnak tartották a természet közelségét. Hogy mely növények jelennek meg az utcatáblákon? A következő csokrot ezekből kötöttük.

Történelmet írt a hegyvidéki testvérpár

Ha vitorlázás és testvérpár, a legtöbb embernek valószínűleg a Detre fivérek jutnak az eszébe. Nemsokára talán másképp lesz: Péch Fanni és Péch Lóránt József ugyebár nem együtt versenyeznek, ám mindketten jó úton haladnak a hírnév felé.

A gyakorlóiskola színvonalat garantál

Segítség az iskolakezdéshez

A Hegyvidéki Önkormányzat többféle gyermekvédelmi és iskoláztatással kapcsolatos támogatási forma biztosításával próbálja meg segíteni a szociálisan rászoruló, kiskorú gyermeket nevelő családokat. A kötelezően nyújtandó rendszeres gyermekvédelmi kedvezmény, a rendkívüli gyermekvédelmi támogatás és a gyermekétkeztetési díjkedvezmény mellett további hat segélyezési formát önként biztosít polgárai számára a kerület.

Szeptembertől iskola – több gyerek az intézményekben

Kedvezően alakul a kerület demográfiai helyzete, hiszen az elmúlt esztendőkhöz hasonlóan az előttünk álló tanévben is nőtt az iskolakötelesek száma. A gyerekek döntő többsége az önkormányzati iskolákban indított tizennégy osztály valamelyikében kezdi meg tanulmányait szeptemberben. Népszerűek a kerületi középiskolák is, a gimnáziumok 323 kilencedikessel vágnak neki a tanévnek.