Tovább a tartalomhoz Tovább a lábléchez

Osztol_kotelezo_a_poraz

Ősztől kötelező a póráz

Figyelmet fordít a kulturált ebtartás feltételeinek biztosítására az önkormányzat. Összhangban az állatok tartásáról szóló kerületi, valamint kormányrendeletekkel, hamarosan befejeződik a négy kerületi kutyafuttató körbekerítése és felújítása. A fejlesztésekre azért volt szükség, mert szeptembertől a közterületeken csak pórázon, illetve bizonyos fajták esetében kizárólag szájkosárral lehet kutyát sétáltatni.

Az állatok tartásáról 2009-ben elfogadott önkormányzati rendelet értelmében szeptember 1-jétől a Kissvábhegy kivételével belterületi közterületen, lakóház udvarán, valamint az épület közös használatra szolgáló területein és helyiségeiben a kutyákat tilos szabadon engedni. Az állatokat csak olyan hosszúságú pórázon lehet vezetni, amely megakadályozza, hogy az eb félelmet keltsen, sérülést vagy kárt okozzon, illetve amely a kutyát is megvédi az esetleges veszélyektől.
Harapós vagy támadó természetű, illetve a rendeletben külön is nevesített fajtájú ebet kötelező a marás lehetőségét kizáró, zárt szájkosárral ellátni. Póráz nélküli futtatásra kizárólag az erre a célra elkülönített, forgalommentes területeken van mód. Az önkormányzat által kialakított négy kerületi kutyafuttatón az eb sétáltatójának kell mérlegelnie a szájkosár használatának szükségességét.
Hasonlóan rendelkezik a július elsejétől hatályos 41/2010. kormányrendelet, amely kimondja: belterület közterületén – kivéve a futtatásra kijelölt területet – ebet csak pórázon lehet vezetni. Közterületen kutyát csak az vezethet, aki képes az irányítására, kezelésére és féken tartására. Az eb tulajdonosának szavatolnia kell, hogy az sem más állatot, sem embert nem veszélyeztet a harapásával.
A kerületi kutyatulajdonosok kényelme, illetve a rendeletekben rögzített feltételek maradéktalan biztosítása érdekében az önkormányzat átalakítja, komfortosítja a hegyvidéki kutyafuttatókat. Erős, átlagosan 1,2 méter magas, esztétikus kivitelezésű kerítést kap a városmajori parkban, a Csörsz utca–Avar utca sarkán és a Kútvölgyi úton kutyafuttatásra kijelölt terület. Utóbbinál egy védősávot is létesítenek a szintén lekerítendő közeli játszótér elkülönítése érdekében. A kerület negyedik, Pagony utcai kutyafuttatóját két évvel ezelőtt már körbekerítették, így oda ezúttal csak új padokat telepítenek. Valamennyi kutyafuttatóban lesz zacskóadagolóval ellátott ürülékgyűjtő, valamint két-két új játék kerül a Csörsz utcai és a városmajori futtatóba.

mm.

A Hegyvidéken a veszélyes, harapós és támadó természetű ebeken kívül csak szájkosárral és pórázon sétáltatható kutyafajták:
a belga juhászkutyák közül a malinois és a lakenois, akita inu, amerikai bulldog, amerikai staffordshire terrier, angol bullterrier, angol mastiff, argentin dog, berger de beauce (boszeron), bordeaux-i dog, cane corso, dobermann, fila brasileiro, flandriai bouvierre, kanári-szigeteki mastiff, kaukázusi juhászkutya, komondor, közép-ázsiai juhászkutya, kuvasz, leonbergi, mastino napoletano, moszkvai őrkutya, német boxer, német dog, német juhászkutya, óriás schnauzer, orosz fekete terrier, pireneusi hegyi kutya, pitbull terrier, rottweiler, sarplaninac és a felsorolt fajták keverékei.