Tovább a tartalomhoz Tovább a lábléchez

Együtt zenéltek a művésztanárok

A kerületi zenetanárok igazán tudják, hogyan kell közönség előtt művészien muzsikálni – mégis, többségüknek ritkán adatik meg, hogy ne csak tanárként, hanem előadóként is megmutathassák tudásukat. A ritka alkalmak egyike az évente egyszer megrendezésre kerülő Művésztanári hangverseny.

Haydn, Mozart, Rossini, Liszt, Brahms, Delibes, Rachmaninov, Dohnányi népszerű dallamai is felcsendültek február 19-én a Budapesti Német Iskola előadótermében, ahol a Solti György Zeneiskola tanárai adtak koncertet. A Művésztanárok hangversenyén a kerületi intézmény zenepedagógusainak közel fele fellépett – zongoristák, vonósok (hegedűsök, csellisták), fúvósok (fuvola-, furulya-, klarinét-, oboa- és fagott-tanárok), valamint rézfúvósok (két trombitás, egy kürtös, egy tubás és egy harsonás alkotta formációban) egyaránt zenéltek. A műsorszámok többsége kamaraprodukció volt, a tanárok kihasználták az alkalmat, hogy együtt muzsikálhassanak.

Egyutt_zeneltek_a_muvesztanarok
– A kollégáim nagyon szeretnek közönség előtt muzsikálni, különösen együtt, ám erre kevés lehetőségük van a tanítás mellett – magyarázta a zenetanári koncert iránti felfokozott érdeklődést Kocsisné Dióssy Krisztina igazgató, aki klarinétosként maga is játszott egy műsorszámban.

A Művésztanári hangverseny az igazgatónő elmondása szerint egy újjáélesztett hagyomány, régebben is szerveztek ilyen koncerteket, ezek azonban egy időre feledésbe merültek – hosszú kihagyás után, három évvel ezelőtt léptek fel újból együtt a tanárok. Azóta minden évben megtartják a hangversenyt, amely iránt egyre nagyobb az érdeklődés, mind a fellépők, mind a közönség részéről. Nehéz is volt emiatt a helyszínválasztás: a XII. kerületi művelődési központ ideiglenes bezárása miatt végül is a Cinege úti Budapesti Német Iskola közel háromszáz férőhelyes előadótermét választották, amely ideális környezetet biztosít egy komolyzenei program számára.

A Solti György Zeneiskola vezetője lapunknak elmondta, nagy öröm számára, hogy minden évben egyre több tanár szeretne fellépni. Ez pedagógiai szempontból is hasznos, hiszen a koncerten részt vevő gyerekek és szüleik személyesen a tanároktól látják, milyen magas szintre lehet eljutni a zenetanulásban. Ám fontos tényező a közösségépítés is: a fellépés összehozza a kollégákat, akik év közben alig találkoznak.

Nem meglepő, hogy a legtöbben kamarazenei produkcióval jelentkeztek a hangversenyre. A közös muzsikálás öröméből még a szolfézstanárok sem maradtak ki, a teljes tanszak együtt énekelte Rossini La Caritáját, azaz a Szeretet himnuszát.

z.