Tovább a tartalomhoz Tovább a lábléchez

Rendelet a zöldfelületek védelmében

Minden eddiginél határozottabban lép fel a zöldfelületek rongálóival szemben az önkormányzat. Az új kerületi rendelet nagy összegű pénzbírsággal sújtja a fűre, vagy fák közé parkoló autósokat, megtiltja a sátorozást és lakhely létesítését a parkokban, valamint az erdőkben.

Uj_hegyvideki_56-os_emlekmu1

Új hegyvidéki ’56-os emlékmű

Eredményesen zárult a kerület új 1956-os emlékhelyére kiírt szoborpályázat. A múlt értékeit a jelenbe átültető, haragtornyot formázó, monumentális alkotást a Gesztenyés kertben állítják fel. A meglévő gránitszobor új helyre kerül.

Kedvezmenyt_ad_az_onkormanyzat

Kedvezményt ad az önkormányzat

A főváros parkolási rendelete értelmében a központi lakcímnyilvántartás alapján adhatók ki a lakossági várakozási engedélyek. Osztatlan közös tulajdonú épületek esetében, amennyiben a lakások nem rendelkeznek külön lakcímmel, a lakásszámtól függetlenül csupán egy autó után jár az ingyenes parkolásra jogosító matrica.

Telefonszám és e-mail cím a járműnyilvántartásban

Január elsejétől a tulajdonos vagy üzembentartó kérésére lehetőség nyílik valamilyen rövid szöveges üzenet fogadására szolgáló elérhetőség, telefonszám vagy elektronikus levélcím bejegyzésére a járműnyilvántartásba. Az igazgatási szolgáltatási díj ellenében igénybe vehető szolgáltatással egyebek mellett a kerékbilincselés is elkerülhető.

Soszobaavatas_a_Mesevar_Ovodaban

Sószobaavatás a Mesevár Óvodában

Magyarországon ma már minden negyedik ember allergiás, és riasztóan nő a beteg gyerekek száma. A hegyvidéki önkormányzat fontos feladatának tartja a légzőszervi megbetegedésben szenvedő gyermekek támogatását – mondta Pokorni Zoltán a Mesevár Óvodában azon az ünnepségen ahol Áder Jánossal két sószobát adtak át az óvodásoknak.

Fiatal rablók rendőrkézen

Egyre gyakrabban fosztanak ki fiatalok náluk gyengébb gyerekeket, akiktől legtöbbször a mobiltelefonjaikat veszik el. A XII. kerületi rendőrkapitányság munkatársai januárban négy bandát is lekapcsoltak, legutóbb azt a társaságot, amelyik a fogaskerekűn rabolt.

Gondolatébresztő grafikák

Szamos Iván grafikusművész rajzaiból nyílt kiállítás a Jókai Klubban. A címek nélküli munkák az alkotó szándéka szerint a néző fantáziájára, egyéni tapasztalataiból táplálkozó képzetvilágára próbálnak hatni.

Együtt zenéltek a művésztanárok

A kerületi zenetanárok igazán tudják, hogyan kell közönség előtt művészien muzsikálni – mégis, többségüknek ritkán adatik meg, hogy ne csak tanárként, hanem előadóként is megmutathassák tudásukat. A ritka alkalmak egyike az évente egyszer megrendezésre kerülő Művésztanári hangverseny.

Helyi támogatások rászorulóknak

A tapasztalatok szerint a főváros és az állam nem nyújt elegendő támogatást a rászorulók számára. Hegyvidék önkormányzata ezért további segélyezési formákkal próbálja megkönnyíteni a lakásfenntartási problémákkal küzdő, krízishelyzetbe került polgárok mindennapjait.

Ifjú sakkozók a Zugligetben

Minden eddiginél több nevezés érkezett az idei általános iskolás sakkversenyre. A Hegyvidéki Diákolimpia keretében rendezett bajnokságot az egyéniben indulók nagy száma miatt két nap alatt bonyolították le. A legjobb hegyvidéki sakkozók a budapesti döntőben újra asztalhoz ülhetnek.

All Star-gála a Hegyvidéken

Második alkalommal ad otthont a hegyvidéki Sportmax a magyar kosárlabdasport egyik legnagyobb eseményének, az All Star-gálának. A március 14-i rendezvényen pályára lép a magyar férfiválogatott, és ezúttal sem maradnak el a látványos show-elemek, mint például a zsákolóverseny.

Nem_szeretnenk_bizonyos_kulturakat_kiuriteni1

„Nem szeretnénk bizonyos kultúrákat kiüríteni!”

Mérföldkőhöz érkezett a hazai design, média- és építőművészet oktatás. Fennállásának 130-ik évét ünneplő Moholy-Nagy Művészeti Egyetem (MOME) idén ősszel, honunkban elsőként, alap-, mester- és doktori szinten képez hallgatókat. A Zugligeti úti intézmény azonban meglepetéssel is szolgál: a mesterképzésben megnyitja a kapuit azok számára is, akik nem rendelkeznek szakirányú művészeti végzettséggel. Erről és az egyetem mai szelleméről beszélgettünk Kopek Gáborral.

Vackor és Móric a vadaspark két új kedvence

Medvekifutó épült a Budakeszi Vadasparkban, ahová már beköltözött a két lakó, Vackor és Móric. A fiatal, játékos állatok a veresegyházi medveotthonból érkeztek.

Fittnap másodszor a Sportmaxban

Tavaly hagyományteremtő szándékkal hívta életre az óvódásoknak és kisiskolásoknak szóló Fitt leszel, ha itt leszel sportprogramot a XII. kerületi Szabadidősport Központ. A sikeren felbuzdulva az idén újra játékos versenyre hívták a gyerekeket. A rendezvényen részt vevők és szüleik az önkormányzat jóvoltából ingyen használhatták a Sportmax uszodáját.

Tovább nő az óvodai férőhelyek száma a Hegyvidéken

Szülői fórumon mutatkoztak be az önkormányzati fenntartású óvodák. A Hunniareg Budai Módszertani Központ és a hegyvidéki önkormányzat közös rendezvényén kiderült, hogy az intézményfejlesztési program keretében a tavalyi kétszáz után az idén további hetvenöttel nő az óvodai férőhelyek száma. Ennek ellenére komoly túljelentkezés várható, ezért igyekeznek kiszűrni azokat, akik közvetlenül a beiratkozás előtt jelentkeznek be kerületi lakcímre.

Új gesztenyefák a Gesztenyésben

Hamarosan megkezdődik a Gesztenyés kert revitalizációjának második üteme. A fasor elöregedett, balesetveszélyes gesztenyefáit az aknázómoly támadásának és a városi klíma káros hatásainak jobban ellenálló példányokra cserélik.

Turulszobrok képekben

A magyarság egyik ősi szimbóluma elevenedett meg a polgármesteri hivatal folyosógalériájában. Katona Bernadette Turulszobrok a Kárpát-medencében című gyűjteményes kiállításának második része a katonasíroknak állított emléket.

A_keksajtok_kulonleges_vilaga_1

A kéksajtok különleges világa

A nemes kékpenészes sajtok népes táborában a roguefort a királynő, de számos rokona és alattvalója van szerte a világon. Az eredeti roquefort két szempontból is egyedi: egyrészt tisztán juhtejből készül, másrészt egészen különleges klímájú barlangokban érlelődik.

Harminc éve a síneken

Harminc évvel ezelőtt jelentek meg az első Tátra villamosok a fővárosban – először 1980. február elsején, az 59-es vonalán álltak forgalomba. A fűthető szerelvényeknek télen különösen örültek az utasok és a járművezetők.

Korai virágok a Hegyvidéken

A tavasz közeledtének biztos hírnökei a virágok. Nem csoda, hogy különös figyelemmel várjuk megjelenésüket. Amikor ezek elvirítanak, megérkeznek a legszebbek, amelyeknek már nem kell a hófoltok között meghúzódniuk, hanem büszkén hirdethetik a kikeletet. E fajokkal is találkozhatunk a Hegyvidék erdeinek alján, rétjein, vagy éppen a kertek elvaduló gyepén.

Babavilagat_kozkinccse_tette1

Babavilágát közkinccsé tette

Elhunyt dr. Moskovszky Éva (1925–2010) régész, művészettörténész, a kerület kulturális életének fontos szereplője, 1938 óta lakója. Sokáig a hegyvidéki háza pincéjében őrizte azt a csodálatos baba- és játékvilágot, amelynek gyűjtését még édesanyja kezdte el, s amelyet ő gazdagított és tartott fenn évtizedeken keresztül.

 

Színes tintákkal álmodnak…

Családirtás, ámokfutás, lövöldözés – olyan fogalmak, amelyek folyamatosan húzódnak át passzív szókincsünkből az aktívba. Harmatta Jánost, a Tündérhegyi Pszichoszomatikus és Pszichoterápiás-rehabilitációs Osztály vezetőjét intézményéről, a terápiáról és a lelki torzulások felismeréséről, felismerhetőségéről kérdeztük.

Közgyűjteményeink és a nemzeti vagyon

A hazai közgyűjtemények, múzeumok helyzetéről esett szó a Baross Gábor Nemzeti Gazdaságpártoló Társaság idei első rendezvényén. A szakemberek szerint a pénzhiány nem lehet ok arra, hogy a magyar kultúra hátrányt szenvedjen.

Több utas a gyermekvasúton

Jelentős járműfelújítások várhatók, beindul a Gördülő-tanösvény program – csak két újdonság a számos közül, amellyel ebben az évben találkozhatunk, ha a gyermekvasúton utazunk. A Kárpát-medencei kisvasutak találkozója alkalmából a MÁV ismertette az idei terveit.

Átváltozás képregényen

A kerületi iskolák legjobb rajzosai adtak egymásnak randevút az Arany János gimnáziumban. A Hunniareg Budai Módszertani Központ szervezésében megtartott rajzversenyen a legkülönbözőbb műfajokban próbálhatták ki magukat a gyerekek.

Értékőrző nyugdíjakat!

A nyugdíjasok helyzetéről osztották meg egymással tapasztalataikat a budai kerületek idősügyi tanácsainak képviselői. A találkozón elhangzottak rávilágítottak arra, hogy a nyugdíjból élők egyre nehezebben tudják magukat fenntartani, emiatt mindenütt, még a Hegyvidéken is nő az önkormányzati segítségre szorulók száma.

Újra működik a Napsugár

Két év szünet után ismét várja a nyugdíjasokat a Napsugár Idősek Otthona. A magánintézmény napközi és bentlakásos ellátásokat, otthoni gondozást és személyi távfelügyeletet egyaránt biztosít.

Őszinte beszédet várnak az emberek

Sokan voltak kíváncsiak Martonyi János volt külügyminiszter és Giró-Szász András politikai elemző gondolataira a Hegyvidéki Esték legutóbbi programján. A MOM Park Palace mozijában tartott pódiumbeszélgetés fő témáját a közelgő választás adta.

Elfogadtak_a_kerulet_2010-es_koltsegveteset

Elfogadták a kerület 2010-es költségvetését

A központi források folyamatos csökkentése minden eddiginél kedvezőtlenebb, bizonytalanabb, ingoványosabb feltételeket teremtett az önkormányzat számára – figyelmeztetett Pokorni Zoltán a képviselő-testület által elfogadott idei költségvetés kapcsán. A polgármester kiemelte: ahhoz, hogy a kormányzati elvonások ellenére meg tudják őrizni ellátásaik színvonalát, jelentősen meg kell húzni a nadrágszíjat, és rendkívül fegyelmezett gazdálkodást kell folytatni.