Tovább a tartalomhoz Tovább a lábléchez
Kedvezmenyt_ad_az_onkormanyzat

Kedvezményt ad az önkormányzat

A főváros parkolási rendelete értelmében a központi lakcímnyilvántartás alapján adhatók ki a lakossági várakozási engedélyek. Osztatlan közös tulajdonú épületek esetében, amennyiben a lakások nem rendelkeznek külön lakcímmel, a lakásszámtól függetlenül csupán egy autó után jár az ingyenes parkolásra jogosító matrica.

A rendelet szerint az idei évtől a XII. kerületben lakásonként egy lakossági hozzájárulás jár ingyenesen, a második autó után már fizetni kell, további engedély pedig egyáltalán nem adható ki – tájékoztatta lapunkat Somogyvári Sándor. A polgármesteri hivatal városgazdálkodási irodájának vezetője elmondta: amennyiben egy épületben több lakás található, de az ingatlanok albetétesítése nem történt meg, illetve a tulajdonosi közösség korábban nem kérte a lakások külön cím alatti nyilvántartását az önkormányzattól, a lakóház csupán egyetlen ingyenes parkolási engedélyre jogosult. A lakások ugyanis ebben az esetben önállóan nem szerepelnek a lakcímnyilvántartásban, ennek hiányában pedig nem adható ki lakossági várakozási engedély.

Mivel a kerületben több családot hátrányosan érint a fővárosi rendelet, a kerületi önkormányzat úgy döntött, hogy méltányosságból az osztatlan közös tulajdonú épületekben élők számára is biztosítja a kedvezményeket. Ehhez csupán egy nyilatkozatra van szükség, amelyben az igénylő kijelenti, hogy a lakcímnyilvántartás szerint nem albetétesített, ugyanakkor önálló lakásban lakik.

A jövőben a hasonló kellemetlenségek elkerülése érdekében tanácsos a lakóingatlanok státuszát rendezni, és végrehajtani a társasházzá alakítást. Szintén megoldás lehet, ha a tulajdonosok közösen kérik a lakások egyenkénti bejegyzését a lakcímnyilvántartásba.

mm.