Tovább a tartalomhoz Tovább a lábléchez
Uj_hegyvideki_56-os_emlekmu1

Új hegyvidéki ’56-os emlékmű

Eredményesen zárult a kerület új 1956-os emlékhelyére kiírt szoborpályázat. A múlt értékeit a jelenbe átültető, haragtornyot formázó, monumentális alkotást a Gesztenyés kertben állítják fel. A meglévő gránitszobor új helyre kerül.


Számos megkeresés érkezett az önkormányzathoz, hogy a szomszédos kerületekhez hasonlóan a Hegyvidéken is létesüljön egy olyan közösségi hely, ahol méltó módon lehet megemlékezni az ’56-os forradalom hőseiről. Az emlékhely kialakításáról a képviselő-testület a tavaly decemberi ülésén döntött – mondta el lapunknak Lovas Pál alpolgármester –, egyúttal felkérték a Budapest Galériát egy országos nyílt pályázat kiírására és lebonyolítására.

A lehetőség alaposan megmozgatta a hazai művészvilágot, amit jelez, hogy a felhívásra február 2-ig negyvenhét pályamű érkezett. A neves építészekből és szobrászokból álló zsűri három fordulóban értékelte az alkotásokat. Végül a versenyben maradt három terv közül egyhangú szavazással Nagy Tamás, Meditz Anna és Sziray Zsófia közös munkáját találták a legjobbnak. A zsűri döntése értelmében a második helyet Friedrich Ferenc, a harmadikat Lengyel Péter és Tóth Zsuzsa pályázata érdemelte ki.

Uj_hegyvideki_56-os_emlekmu2
Az alpolgármester szerint a győztes alkotás legnagyobb erénye, hogy a szokásostól eltérő módon, a nézőt aktív szereplőként vonja be az értelmezés folyamatába. Lehetőséget ad arra, hogy mindenki saját hite és szíve szerint vegyen részt a múlt felidézésében. A kompozíció nem szorítja keretek közé az emlékezés szabadságát, nem akarja ráerőltetni az alkotó akaratát a befogadóra. Olyan misztikus teret hoz létre, ahol helye van az emlékezésnek és az ünnepnek.

Uj_hegyvideki_56-os_emlekmu3A pályamű központi eleme egy hét méter magas, három harangot magában foglaló torony, amelyet egy huszonnégy méteres, földbe süllyesztett, a görög színpadra emlékeztető kör közepébe álmodtak az alkotók, utalva arra, hogy a Gesztenyés kert helyén, ahol elhelyezik majd, egykor temető állt. A szakrális felületet betonfallal veszik körül, rajta a szabadságharc tizenhárom napjának történetét bronztáblákba vésett szövegek segítségével követhetik nyomon a látogatók.

Külön helyet kaptak a mécsesek, a falban kialakított fülkékbe bárki elhelyezheti az emlékezés lángjait. A körön belül az évszaknak megfelelő, virágos növényeket telepítenek. Az emlékművet a Gesztenyés kert közepén, az ünnepségeknek mostanáig otthont adó gránitobeliszk helyén építik fel. A régi szobrot a kerület más pontján újra felállítják.

M.