Tovább a tartalomhoz Tovább a lábléchez

Új gesztenyefák a Gesztenyésben

Hamarosan megkezdődik a Gesztenyés kert revitalizációjának második üteme. A fasor elöregedett, balesetveszélyes gesztenyefáit az aknázómoly támadásának és a városi klíma káros hatásainak jobban ellenálló példányokra cserélik.

Tavaly tizennyolc facsemetét telepített a hegyvidéki önkormányzat a Jagelló úti parkolóba, és a növények láthatóan jól érzik magukat új környezetükben, hiszen kivétel nélkül meggyökereztek. A Gesztenyés kert fenntartója a főváros, a XII. kerület ennek ellenére évről évre jelentős fejlesztéseket hajt végre. Szükség van a segítségre, ugyanis a park növényzete, különösen a sétány fái, egyre rosszabb állapotban vannak, többségük régóta megérett a cserére, amit a Főkert, úgy tűnik, egyedül nem képes hatékonyan végrehajtani.

Tetézi a gondokat, hogy a vártnál is szomorúbb eredményt hozott a gesztenyefák tavaly elvégzett műszeres vizsgálata. A speciális műszer, a Fakopp adatai szerint az idősebb példányok nagy része beteg, törzsük odvas, teherbírásuk erősen lecsökkent. Mindez azt jelenti, hogy akár egy közepes erősségű vihar is derékba törheti a növényeket, ami folyamatos veszélyt jelent a gyalogosokra, a fák között játszó gyerekekre. Nem bizonyult sikeresnek a néhány évvel ezelőtt elvégzett fiatalítás sem. A visszavágott fák ugyan újra kihajtottak, azonban kirohadt törzsük nem képes biztonságosan megtartani a mára jelentősen megvastagodott ágakat.

A balesetek megelőzése érdekében a hegyvidéki önkormányzat anyagilag is hozzájárul a fasor megújításához. A megállapodás értelmében a Főkert kitermeli a legrosszabb állapotú tíz fát, a kerület pedig ezek helyére többször iskolázott, átlagosan három méter magas, az aknázómollyal szemben ellenálló gesztenyefákat telepít. A rekonstrukciót még a közelgő rügyfakadás előtt végrehajtják, így az új fák már tavasszal teljes pompájukban virágozhatnak.

mm.