Tovább a tartalomhoz Tovább a lábléchez

Őszinte beszédet várnak az emberek

Sokan voltak kíváncsiak Martonyi János volt külügyminiszter és Giró-Szász András politikai elemző gondolataira a Hegyvidéki Esték legutóbbi programján. A MOM Park Palace mozijában tartott pódiumbeszélgetés fő témáját a közelgő választás adta.

Az országgyűlési választások előtt 61 nappal rendezték a Hegyvidéki Esték idei első összejövetelét. A választások közelségét a két házigazda, Váczi János, a rendezvényt szervező Hegyvidéki Kulturális Közalapítvány elnöke, valamint Rákay Philip műsorvezető egy 61 centiméter hosszú mérőszalaggal érzékeltette, amelyből – ahogy a leszerelés előtt álló katonák szokták – egy centimétert ünnepélyesen levágtak, jelezvén, hogy egy nappal megint közelebb kerültünk a jövőnket meghatározó voksolás időpontjához.

Oszinte_beszedet_varnak_az_emberek
A jelképes centivágást a közönség hangos tetszésnyilvánítással honorálta, ami tükrözi az országban élők túlnyomó többségének érzéseit. Giró-Szász András politikai elemző, a Századvég Alapítvány igazgatója a beszélgetés során elmondta: legfrissebb kutatásukból kiderül, hogy az emberek 86%-a változást vár, 65%-uk pedig azt szeretné, ha végre egy erős, stabil, koncepcióval bíró kormány venné át az irányítást.

Martonyi János volt külügyminiszter arra emlékeztetett, hogy négy évvel ezelőtt még nem volt igény a választók többsége részéről a felelősségre vonásra, mára viszont megváltozott a helyzet – már a meggyőződéses szocialista szavazók is azt mondják, változásra van szükség. Giró-Szász hasonlóképp vélekedett, szerinte 2006-ban a magyar társadalom nem büntette meg a választások során a rosszul teljesítő politikusokat, aminek következményeként a kormányzati elit arra rendezkedett be, hogy „semminek sincs következménye”. Ezt azonban mostanra megelégelte az ország.

A volt külügyminiszter szerint hazánk teljesítménye drámaian leromlott az elmúlt nyolc évben, és a gazdasági, társadalmi, politikai válságról már az egész világnak tudomása van. Meg kell tehát újulnia az egész országnak, e nélkül ugyanis a nemzetközi megítélésünk sem javulhat. „Az egészséges nemzettudat hiányzik Magyarországról” – hangsúlyozta Giró-Szász, aki úgy látja, szükség van olyan közös célokra, amelyek képesek együtt mozgatni bennünket.

A választások utáni új kormánytól elsősorban őszinte beszédet várnak az emberek, alaposan el kell majd magyarázni mindenkinek, mit és miért tesznek – emelte ki Martonyi János. Giró-Szász András ehhez annyit tett hozzá: hiteles üzeneteket közvetítve kell cselekednie a következő kabinetnek, a világosan megfogalmazott célokat ugyanis a választópolgárok elfogadják.

z.