Tovább a tartalomhoz Tovább a lábléchez

Telefonszám és e-mail cím a járműnyilvántartásban

Január elsejétől a tulajdonos vagy üzembentartó kérésére lehetőség nyílik valamilyen rövid szöveges üzenet fogadására szolgáló elérhetőség, telefonszám vagy elektronikus levélcím bejegyzésére a járműnyilvántartásba. Az igazgatási szolgáltatási díj ellenében igénybe vehető szolgáltatással egyebek mellett a kerékbilincselés is elkerülhető.

Az SMS üzenet fogadására alkalmas mobiltelefonszám, valamint e-mail címnyilvántartásba vételének egyszeri díja 2300 forint. Amennyiben az elérhetőségeket egyéb adatváltozásokkal együtt jegyzik be a nyilvántartásba – például tulajdonosváltás vagy üzembentartó bejegyzése –, az adott eljáráshoz tartozó díjak vagy illetékek fizetendők, egyéb költség nem számítható fel.

Jó tudni, hogy a január elsejével hatályba lépett 304/2009. (XII. 22.) kormányrendelet értelmében a jármű tulajdonjogában bekövetkezett változást az eladástól számított 5 munkanapon belül az eladónak be kell jelentenie az okmányirodán. A vevő az átírási kötelezettségének az adásvételtől számított 15 napon belül köteles eleget tenni.

A törvénymódosításnak köszönhetően a közterületen szabálytalanul parkoló gépjármű elszállításáról (kerékbilincseléséről) a járműtulajdonost (üzembentartót) még az intézkedés megkezdése előtt az eljáró közterület-felügyelő a felügyeleten keresztül egy alkalommal köteles értesíteni. Fel kell függeszteni az intézkedést, ha az érintett válaszában jelzi, hogy tizenöt percen belül a helyszínre érkezik, és elviszi a járművet, ebben az esetben a csökkentett költséget sem kell megfizetni. Ha a jármű használója tizenöt percen túl, késve érkezik a helyszínre, és közben a jármű rögzítése vagy elszállítása már megkezdődött, ki kell fizetnie a csökkentett költséget. Az elérhetőségek nyilvántartásba vétele az okmányirodákon kezdeményezhető.

mm.