Tovább a tartalomhoz Tovább a lábléchez

Mai és tegnapi művészet

Mai_es_tegnapi_muveszetAz olasz futurizmus éve alkalmából nemzetközi kiállítás nyílt a római Olasz Intézetben. A tegnapi futurizmus és a mai konstruktivizmus, posztgeometrizmus és iparművészet című tárlat célja, hogy megtalálja az első világháború idején elterjedt futurista művészeti irányzat nyomait (dinamizmus, szimultanizmus stb.) a kortárs művészeti irányzatokban.

A kiállítók közül ketten a Hegyvidéken laknak: Józsa Bálint szobrászművész, akit szobrának anyaga, a krómacél kapcsol össze a futurizmussal, és Maczkó Erzsébet fotóművész, akinél az ábrázolt téma az összekötő szál. Józsa Bálint munkáival múlt év novemberében a Hegyvidék Galériában is találkozhattunk.

A római kiállítás kurátora – magyar részről – Ézsiás István szobrászművész volt. Ő és Mackó Erzsébet a XII. kerületben működő Symposion Társaság tagja. A három művész részvétele azért is hízelgő, mert a kiállításon olyanok alkotásai is láthatók, mint Kassák Lajos, Moholy Nagy László vagy Victor Vasarely. A tárlathoz konferencia társult, amelynek előadói között Ézsiás István és a Hegyvidéki Művésztáborban megismert osztrák Otmar Spiss neve is szerepelt.

(Kérész)