Tovább a tartalomhoz Tovább a lábléchez

Fiatal rablók rendőrkézen

Egyre gyakrabban fosztanak ki fiatalok náluk gyengébb gyerekeket, akiktől legtöbbször a mobiltelefonjaikat veszik el. A XII. kerületi rendőrkapitányság munkatársai januárban négy bandát is lekapcsoltak, legutóbb azt a társaságot, amelyik a fogaskerekűn rabolt.

A hegyvidéki rendőrök nemrég egy közterületi rablás során értek tetten három fiatalkorút. Két 17 és egy 15 éves fiú január 12-én napközben az óbudai Szentlélek téren megfenyegetett két sértettet, majd elvették a mobiltelefonjaikat, pénztárcáikat. A rendőrök még a helyszínen elfogták a három fiatalt, akik megalapozottan gyanúsíthatók több hasonló bűncselekmény elkövetésével. Ezek közül a legsúlyosabb tavaly december 15-én az Árpád híd pesti hídfőjénél, az aluljáróban történt. Itt a banda legfiatalabb tagja – miután fenyegetéssel nem sikerült hozzájutnia a követelt értékekhez – késsel hátba szúrt egy férfit, akit súlyos, életveszélyes állapotban kellett kórházba szállítani.

Két fiatalkorú és két fiatal felnőtt január 19-én a Mammutban került rendőrkézre. A bevásárlóközpontban egy kisfiú mobiltelefonját vették el, ám a fiú azonnal szólt az üzletház biztonsági őreinek, akik elkapták a banda tagjait, majd átadták őket a XII. kerületi rendőrkapitányság kiérkező munkatársainak.

Ugyanezen a napon a Moszkva téren is fogtak két fiatal rablót. Dél körül a 16 és a 17 éves elkövető a Vérmezőn egy fiatalember mobiltelefonját szerezte meg erőszakkal, aki azonnal feljelentést tett a Maros utcai kapitányságon. Személyleírása alapján fél órán belül elkapták a támadókat.

Fiatal_rablok_rendorkezenA fogaskerekű egyik szerelvényén rablást elkövető fiatalokat is megtalálták a kerületi rendőrök néhány óra leforgása alatt. Január 26-án reggel egy iskolásfiútól lány osztálytársa, valamint három idegen elvette a mobilját. A sértett gyermek édesapjának feljelentése után a lányt rövid időn belül tanúként hallgatták ki, nem sokkal később pedig már a társait – egy 19, egy 21 és egy 26 éves fiatalt – is kézre kerítették. A gyanúsítottak beismerő vallomást tettek. Mint kiderült, vagyon elleni bűncselekményért mindegyiküket elítélték már, egyiküket egy korábbi rablás miatt körözték is.

Dr. Fülöp Valter rendőr alezredes, a kerületi kapitányság vezetője lapunknak elmondta, büszke kollégáira, akik az elmúlt egy hónap során 13 rablót fogtak el. Munkatársai folytatják tehát a tavalyi sikersorozatot: 2009-ben a rablási ügyek 87%-át derítették fel, ami magasan a legjobb eredmény a fővárosban.

A kapitányságvezető hangsúlyozta, hogy a gyerekek sérelmére elkövetett rablások jó része elkerülhető lenne, ha mindenki betartana bizonyos „alapszabályokat”. Mindenekelőtt azt javasolja a szülőknek, ne vásároljanak drága, hivalkodó mobilt gyermekeiknek. A telefont ne nyakba akasztva, vagy más, jól látható helyen hordják a fiatalok. Ha valakit elhagyatott helyen – parkban, kihalt utcán – fenyegetnek, nem tanácsos ellenkezni. Ám ha mindez forgalmas helyen történik, a gyerekek igenis szaladjanak el, kérjenek segítséget. Amennyiben megtörtént a rablás, érdemes azonnal a rendőrségre menni és a bűnelkövetőkről pontos személyleírást adni, mert így – mint az előbbi példák is igazolják – a tetteseket gyorsan megtalálhatják, és az eltulajdonított értékek is hamar előkerülhetnek.

z.