Tovább a tartalomhoz Tovább a lábléchez

Nagybányai bemutatkozás

Nagybanyai_bemutatkozasA Nagybányai Művésztelep a 20. század elején kulcsszerepet játszott a modern magyar képzőművészet megszületésében, így aztán nagy megtiszteltetés, ha egy itthoni művész kiállíthat az ottani galériában. A település ma Romániához tartozik, de szerencsére közel fekszik a magyar és az ukrán határhoz is. A város magyar lakóinak aránya 10%.

A művésztelep, ahol a hatalmas kiállítótermeken kívül néhány alkotónak műterme is van, a nagybányai Művész Egyesület tulajdona. A szervezetnek mintegy 80-90 tagja van, 12%-uk magyar. Győri Csaba és felesége, Győri Kinga festőművész mint egyesületi tagok már sokszor kibérelték a telepet, az idén februárban például az Identitások című kiállítás helyszínéül.

A téma a hagyományok és az újítás volt, ami voltaképpen annak a vitának a továbbgondolása, hogy a nagybányaiaknak a 20. század eleji modernek stílusában kell-e alkotniuk, vagy ma kell korszerűnek lenniük. A kiállítássorozat kurátora, Győri Csaba Breznay András festőművészt, a Hegyvidéki Nemzetközi Művésztelep vezetőjét, továbbá a kerületi művésztelep három itthoni résztvevőjét, Balázs Imre Barna, Füzes Gergely és Kovács Lehel festőművészeket is meghívta. Együtt állított ki velük három román és egy kolozsvári magyar szobrász is. A nívós tárlatot Makkai Réka marosvásárhelyi művészettörténész nyitotta meg.

Kérész Gyula