Tovább a tartalomhoz Tovább a lábléchez

Gyomorégésre gyógyfüvet

 

Sok minden miatt éghet a gyomrunk. A fűszeres, nehéz ételek, a munkaköri stressz, a dohányzás, a kávé- vagy az alkoholfogyasztás mind-mind kiválthatja a gyomorsavtermelés megnövekedését, ami irritálja a gyomor falát. Ez előbb-utóbb krónikus gyomorhuruthoz vezet, amiből gyomorfekély alakul ki, az állandó gyulladásból seb keletkezik, és létrejön a fekély.

Gyomorégéskor a savcsökkentő gyógyszerek beszedése a legegyszerűbb, csakhogy ez éppen ellenkező hatást válthat ki. A radikális szer hatására lecsökken az emésztéshez nélkülözhetetlen savtermelés, ami a savtermelő mirigyeket intenzívebb működésre ösztönzi.

Gyengédebb, de eredményes beavatkozás gyógynövényekkel kezelni a problémát. Az orbáncfű teája nyugtató hatású, természetes savcsökkentő. Hat héten keresztül naponta igyunk meg egy csészével, lefekvés előtt egy-két órával. Az orbáncfű hatása erős, hígítja a vért, lassítja a szívgyógyszerek felszívódását, csökkenti a fogamzásgátlók hatását. Ha bármilyen más gyógyszert szedünk mellette, érdemes kikérni orvos vagy gyógyszerész tanácsát, nem vált-e ki ellenhatást a tea ivása. Amennyiben nincs különösebb akadálya a teakúrának, a jelzett idő letelte után mindenképpen tartsunk hat hét szünetet.

Enyhébb hatású, de jótékonyan hat a savképződésre a szintén nyugtató kakukkfű. Ezt viszont korlátlan ideig ihatjuk, naponta több csészével is. Mi több, az orbáncfűvel együtt is lehet fogyasztani napközben vagy éhgyomorra. Kellemes, jó hatású még a fehér akácvirágból főzött tea, napi egy csészével bármikor.

Ha mindez nem vált volna be, akkor heti két alkalommal javasolt a fehér árvacsalántea: étkezés után, három részletben elfogyasztva, türelmesen kortyolgatva a leghasznosabb. Ebből azonban nem lehet többet meginni.

JM