Tovább a tartalomhoz Tovább a lábléchez

Klímabarát otthonok

 

A hagyományos lakóépületek klímavédelmi célú energiahatékonysági felújítására, a megújuló energiaforrások alkalmazására, valamint új építésű energiatakarékos lakóépületek megvalósítására lehet támogatást nyerni – komplex felújítás esetén akár 60%-ost is.

Klímabarát Otthon 2 címmel új pályázatot hirdetett a Környezetvédelmi és Vízügyi Minisztérium olyan beruházások támogatására, amelyekkel mérhetően csökkenthető az épületekhez kapcsolódó szén-dioxid-kibocsátás. Támogatás nyújtható a nyílászárók energiamegtakarítást eredményező felújítására vagy cseréjére, homlokzatok és födémek hőszigetelésére, az épületek lodzsáinak, teraszainak vagy tornácainak beüvegezésére (a napenergia passzív hasznosítása érdekében), az épületek nyári hővédelmének javítására, hővisszanyerős szellőzés kialakítására, árnyékoló vagy árnyékvető szerkezetek beépítésére, fűtéskorszerűsítésre, illetve használati melegvízellátás-korszerűsítésre.

Támogatható továbbá a megújuló energiafelhasználás növelése, a hagyományos energiahordozók megújulókkal való helyettesítése, valamint a megújuló energiaforrásokkal előállított hőenergia- vagy villamosenergia-termelő kapacitások létesítése (napkollektoros és napelemes rendszerek, biomassza tüzelésű kazánok, geotermikus hőszivattyúk, szélenergia hasznosítása). Az új építésű, energiatakarékos házak építésére is lehet pénzt kérni.

A hozzájárulás egy költségarányos alap- és egy hatékonyságarányos, úgynevezett KlímaBónusz támogatásból áll, a kettő együtt akár 60%-ot is kitehet. Az alaptámogatás mértéke 30%, beruházásfajtánként maximum 555 ezer–1,47 millió forint. A Klímabarát Otthon Programra magánszemélyek, lakásszövetkezetek és társasházak is pályázhatnak. További információ a minisztérium honlapján: www.ktm.hu.

z.