Tovább a tartalomhoz Tovább a lábléchez

Önkormányzati szövetség a társasházakkal

Folyamatosan járnak le az ötvenlakásosnál nagyobb társasházakkal megkötött, öt évre szóló támogatási megállapodások. A felújítási pályázat első szakaszában mintegy kétszázmillió forintból gazdálkodhattak a lakóközösségek. Sorozatunkban a programban részt vevő épületeket mutatjuk be.

A Krisztina körút 29. alatti társasház 2008-ban csatlakozott a Szövetség a társasházakért elnevezésű önkormányzati programhoz. A közös képviselő elmondta, hogy az elnyert összesen 7,5 millió forintból a felújítás első ütemében, 2009 őszén az utcai homlokzat újult meg. Az utcafront meglehetősen rossz állapotban volt, ezért a festés mellett több helyen a vakolat kijavítására, pótlására, illetve megerősítésére is sor került. Megtörtént a graffitimentesítés, illetve a földszinti szakaszon a falfirkák elleni védőréteg felhordása. Folyamatban van az épületen elhelyezett Hajnóczy József-emléktábla restaurálása.

A közös képviselő kiemelte: az összesen több mint tizenötmillió forintos beruházás gyorsítása érdekében a pályázathoz, illetve a felújításhoz szükséges önerőhöz a lakóközösség úgynevezett célbefizetéssel járult hozzá. A hatvanhat albetétből már csak négy tulajdonosnak van valamennyi elmaradása, az egyedül álló kisnyugdíjasok az elsők között fizették be a négyzetméterenként ezerhatszáz forint hozzájárulást. A kivitelező hozzáállása is példaértékű: megvárja az önkormányzattól kapott pályázati támogatás átutalását, és idén áprilisig haladékot ad az utolsó részlet folyósítására, holott a munkával már 2009 novemberében elkészült.

Onkormanyzati_szovetseg_a_tarsashazakkal_kep

Már évekkel ezelőtt megkezdődött a belső udvar felújítása. A hatemeletes társasház saját forrásaiból és korábbi önkormányzati pályázati támogatásból évente két emelet rekonstrukcióját végeztette el, így három év alatt befejezték a munkát. A tervek szerint ebben az esztendőben az udvar lépcsőházi homlokzata is elkészül. Szintén a lakástulajdonosok pénzéből újult meg 2006-ban a tetőszigetelés, illetve 2007-ben a lépcsőház.

A következő időszak legnagyobb feladatát a pincei renoválások jelentik majd, azaz a ház tartószerkezetének megerősítése, a vízszigetelés, a pinceablakok, valamint a vízvezeték- és csatornahálózat rendbetétele. Mindezek mellett időszerű a hátsó homlokzat renoválása is. A közös képviselő hozzátette, a ház lakóközössége köszönettel tartozik a pályázati adminisztrációt bonyolító városüzemeltetési irodának a gyors és szakszerű ügyintézésért.

mm.