Tovább a tartalomhoz Tovább a lábléchez

Rendelet a járdák védelmében

Életbe lépett a kerület új járdarendelete. A közművállalatok számára egyértelmű kötelezettségeket tartalmazó szabályozásnak köszönhetően egységes megjelenést kapnak a hegyvidéki gyalogosfelületek.

Hegyvidék önkormányzata korábban is kiemelt figyelmet fordított arra, hogy a kerület járdái ne csupán biztonságosak és akadálymentesek, hanem egyúttal esztétikusak, környezetükhöz illeszkedők legyenek. Ennek érdekében az elmúlt években a bontással járó munkákat követően a járdák többségét csúszásmentes térkő burkolattal látták el – tájékoztatta lapunkat Lovas Pál. Az alpolgármester elmondta, hogy a felhasznált viacolor beváltotta a hozzá fűzött reményeket, hiszen az aszfaltnál kopásállóbb és biztonságosabban járható felületet képez. További előnye, hogy egy esetleges újabb bontást követően egyszerűen visszaállítható az eredeti állapot.

Bár a térkövezés sikeresnek bizonyult, a korábbi gyakorlat mégsem volt életszerű: a meredek és keskeny utcákban ugyanis nem alkalmazható hatékonyan a viacolor technika, ráadásul az esztétikai előnyök sem érvényesülnek. Elég a György Aladár utcára gondolni, ahol a fák gyökerei rövid idő alatt megrongálták a gyalogosfelületet.

Az önkormányzat képviselő-testülete ezért új, egységes járdarendelet megalkotása mellett döntött. A nemrégiben életbe lépett szabályozás a korábbiakkal szemben csupán a kerület kiemelt területein írja elő térkő használatát. A gyakorlatban mindez azt jelenti, hogy a Hegyvidék alsó, központi részein a jövőben is a térkövet használják – méghozzá az eddigiektől eltérő, könnyebben és pontosabban lerakható, attraktívabb szögletes térkövet – a bontással járó munkálatok után.

Szintén viacolor burkolatokat alkalmaznak a közterület-fejlesztéseknél, illetve az új városközpontban. Már ennek szellemében építetik át a Sirály utcát, illetve a rendeletet figyelembe véve alakították ki nemrégiben a Szamos utca városmajori parkban futó szakaszát.

Változatlan formában, de már az új típusú kövezetet használva kell helyreállítani a korábban térkővel burkolt felületeket. Az alpolgármester hangsúlyozta: az önkormányzati szakiroda a jövőben körültekintőbben ellenőrzi a veszélyelhárítás miatt szükségessé váló burkolatbontásokat, ezekre ugyanis nem vonatkozik a rendelet, így alkalmat ad a közműcégeknek a drágább térkövezés elkerülésére.

Rendelet_a_jardak_vedelmeben_kep

Újdonság, hogy a rendeletben foglaltak szerint a nagyobb forgalmú kereszteződésekben a járda végét lesüllyesztett, recés felületű, piros kővel kell jelezni. Fokozott védelmet kap a növényzet is, a járda helyreállításakor mindenhol a locsolást segítő védővályú kerül a fák köré. Lovas Pál emlékeztetett: a Tornalja és a Bürök utca felújításakor piros térkővel emelték ki a járdán a személyi és autóbehajtók helyét. A kezdeményezést pozitívan értékelte a lakosság, ezért az önkormányzat szeretné, hogy a helyreállításra kötelezett közművállalatok is követnék a kerület példáját.

Szintén nem szerepel a rendeletben, csupán az alpolgármester ajánlotta, hogy a kivitelezés során a homogén aszfaltfelületeket színes térkővel tegyék változatosabbá. Jó példa erre a Tamási Áron iskola előtti járdaszakasz, ahol az önkormányzat már ennek megfelelően újította fel a gyalogosfelületet. A piros térkő csíkok gyakorlati hasznáról szólva Lovas Pál kiemelte: az elmúlt évben a Hegyvidék több pontján, így a Roskovics utcában, vagy a János kórház óvodája előtti szakasznál az aszfaltburkolaton vezetett térkő csík jelzi, meddig állhatnak fel az autósok a járdára.

Az alpolgármester elmondta, hogy az idén (várhatóan valamikor az év közepén) megszületik az útfelületekkel, valamint a zöldterületekkel kapcsolatos új önkormányzati rendelet is. Az utóbbi komoly segítséget jelent a füvön parkolás visszaszorításában, hiszen a tervek szerint tartalmazza majd a büntetési tételeket is. A szabályozásnak köszönhetően a kerület közterület-felügyelete hatékonyabban tud fellépni a növényzetet rongáló autósok ellen.

mm.