Tovább a tartalomhoz Tovább a lábléchez

A rossz ősz ellenére bíznak a fiatalokban

Nagy reményekkel vágott neki a szezonnak a fiatalokból álló PEKOSI-Hegyvidék férfi kosárlabdacsapata, ám még egyetlen meccset sem tudott megnyerni. Horváth Krisztián edző értékelte lapunknak a bajnokság első felét, és adott magyarázatot arra, hogy a gárda miért szerénykedik az NB I/B Nyugati-csoportjának utolsó helyén.

Vegyes érzelmekkel vághatott neki a 2009–2010-es pontvadászatnak a PEKOSI-Hegyvidék együttese. A tizenkettedik kerületi csapat úgy esett ki az előző évben az NB I-ből, hogy mindössze két alkalommal hagyta el győztesen a parkettet. Kiderült tehát, hogy ami egy évvel korábban álomnak indult, illúzió volt csupán, a gárda tudása kevésnek bizonyult az első osztályhoz. Horváth Krisztián, az U20-as csapat vezetőedzője, aki a felnőtteknél Merim Mehmedovics munkáját segíti, a nyáron biztos volt benne, hogy az NB I /B-ben meghatározó lesz a hegyvidéki alakulat. A várt sikerek azonban elmaradtak.

– A hegyvidéki önkormányzat a csapat mellé állt ebben a szezonban is – kezdte az értékelést Horváth Krisztián –, és annak ellenére, hogy nehézségek ebben a kerületben is vannak, Pokorni Zoltán polgármester és Gaál Szabolcs Barna jegyző mindent elkövetett, hogy komoly csapatot tudjunk építeni. Meg kell említeni a klub ügyvezetőjét, Sárkány Paulát is, aki polgári foglalkozása mellett minden idejét annak szenteli, hogy a lehető legjobb körülményeket teremtse meg – néha a saját pénzét sem kímélve.

A szezon előtt tehát úgy tűnt, minden rendben lesz, ám több homokszem is került a gépezetbe, így már-már a tavalyihoz hasonló idénykezdést produkált a csapat.

– Igaz, korábban a feljutást tűztük ki célul, azonban a vártnál sokkal jobban megerősödött a második liga mezőnye, és ezekből az erősítésekből mi kimaradtunk. Sajnos, a múlt évi menedzsment olyan képet alakított ki a csapatról, valamint erről a közegről, hogy azok a játékosok, akiket hívtunk, nem minket választottak, inkább riválisainknál keresik a kenyeret.

A_rossz_osz_ellenere_biznak_a_fiatalokban_kep

Ennek köszönhetően kizárólag fiatalokból álló együttest kellett építenie az edzőpárosnak. Így a célkitűzés is változott, a fejlődésen és a tanuláson kívül a bent maradás lehetett az egyedüli reális terv. Nos, a csapat egyre stabilabb, de nem tud nyerni, tizenkét vereséggel a tabella utolsó helyén szerénykedik.

– A Nyugati-csoport, amelybe minket is soroltak, ebben a szezonban sokkal erősebb a Keletinél, lévén az NB I/B öt legerősebb gárdája itt található. Természetesen ez nem mentség a szereplésünkre, ám tény, hogy e csapatok ellen még jóindulattal szólva is csak edzőpartnerként léphetünk pályára. Ennek ellenére megszorongattunk néhány bajnokesélyest, gondolok itt a Bonyhádra, a Veszprémre és a Sopronra. Mindezt azzal a „felnőtt” keretünkkel tettük, amelynek átlagéletkora 19,3 év… Hamar ki is derült, hogy a fiatalság és a mindenáron való győzni akarás nem elegendő ebben az osztályban sem.

Öröm az ürömben, hogy a PEKOSI-Hegyvidék U20-as gárdája eddig mindössze egyetlen alkalommal kapott ki, és jelenleg a második helyen áll a tabellán.

– Az országos U20-as liga legjobb négy csapata közé akarjuk verekedni magunkat! – jelentette ki Horváth Krisztián. – A fiatalok kitűnő szereplése azért is jó hír, mert már abban a korban vannak, hogy hamarosan beépíthetjük őket a felnőttek közé.

CK