Tovább a tartalomhoz Tovább a lábléchez

Kerti tűzrakók, sütögetők

Nyár van, és bár már túl vagyunk a napfordulón, még sokáig hívogató lesz egy-egy szép este. A kerti összejövetelek elmaradhatatlan kelléke a grillező, sütő, legyen bármilyen méretű vagy kivitelű. Melegével, fényével hozzájárul a hangulathoz, miközben zárt konyhában utánozhatatlan ízeket varázsol az asztalra.

Kerti_tuzrakok_sutogetok3Egy-két évtizeddel ezelőtt a kerti sütögetés gyakorlatilag egyet jelentett a szalonnasütéssel. A kövekkel kirakott kerek tűzrakó sok kertnek része volt, bár használni inkább a gyerekek szerették. Aztán a kertkultúra fejlődésével megjelentek a hordozható grillsütők, amelyek eleinte képletesen és ténylegesen is elég gyenge lábakon álltak. Ahogy elterjedt a barbecue kifejezés, úgy a szükséges faszén tüzelésű alkalmatosságok is mind könnyebben és olcsóbban beszerezhetőkké váltak, a hozzájuk használatos zsákos faszénnel együtt.
A következő „evolúciós” lépés az épített sütögetők megjelenése és elterjedése volt. Ma már az újonnan épülő kertek szinte mindegyikében találunk térkővel kirakott területet a kerti bútorok számára, illetve kis kéménnyel felszerelt tűzrakót, ahol már nemcsak a legfiatalabb korosztály, hanem mindenki kényelmesen élvezheti a frissensülteket. Hogy mennyire általános az igény, mi sem mutatja jobban, mint a kertészeti cikkeket kínáló áruházak egyre gyarapodó választéka.
A fejlődés további lehetséges irányát a kertészeti kiállítások mutatják. Bizonyosnak tekinthető, hogy a sütögetés mellett – és részben helyett – a kerti kiegészítők építésében teret kap a borfogyasztás támogatása. Egyre több bortartó, kerti borhűtő látható, ami tovább bővíti a kerti étkezések lehetőségét, és újabb oldalát emeli ki a kert használatának.
A legegyszerűbb épített sütögetők gyakorlatilag a hagyományos szalonnasütők továbbfejlesztett változatai. Ezekben a tűz az általában kerek palást belsejében, szabadon ég, leülni pedig a stílusban hozzá passzoló ülőkékre, padokra lehet. Fontos, hogy az ülő alkalmatosságok áthelyezhetők legyenek a tűz nagysága és a részvevők száma szerint.
Kerti_tuzrakok_sutogetok1Bonyolultabb, de még mindig egyfunkciós szerkezet az épített lábon álló grill. Itt a tűz már egy három oldalról zárt térben ég, a sütésre szolgáló rács alatt. Hogy kényelmesebb legyen, a tűztér alatt fatárolót vagy funkció nélküli rekeszt alakítanak ki, így nem kell lehajolni a tűzrakáshoz és a húsok forgatásához.
Ugyanennek a felépítésnek létezik bográcsos változata is. Ebben az esetben a megemelt tűztér fölött nem hússütő rács, hanem egy tartókaron lógó bogrács helyezhető el. Ez a konstrukció tökéletesen működőképes, bár nagyobb bogrács esetén könnyebb a keverés, ha alacsonyabban lóg az edény.
A használati értéket kevéssé befolyásolja, inkább esztétikai szempontból különbözteti meg a grilleket a kémény. Sok hússütő fölött zárt kürtő emelkedik, amely a füstöt hivatott elvezetni. Haszna a gyakorlatban kevésbé a csekély mennyiségű füst magasra vezetése, a lényege sokkal inkább az, hogy jobban védi a tüzet. Hasznosabb kiegészítő a munkalap, amely lehet az építmény része, vagy stílusban azonos külön megvásárolható toldaléka. A jobbak a tűztértől elszigetelten adnak bőséges lehetőséget a tányérok, fűszerek, egyéb eszközök elhelyezésére.
Az összetett sütögetők több lehetőséget kínálnak. Nyílt tűzhelyeknél a bográcstartó állvány szélesítheti legegyszerűbben a funkciók körét. Az emelt tűzterűek esetében szintén a grillrács és az eltávolítható bográcstartó használható, ha nem is egyszerre, de egymást váltva.
A felépítmény méretét tekintve a minimálisan szükséges mérettől egészen a szobányi, több oldalon fallal körülvett, valóságos nyári konyhákig terjed a kínálat. A saját tetővel rendelkező több fogás egyszerre történő elkészítését lehetővé tevő épületek már inkább a vendéglátás területéhez tartoznak, mint a kerti berendezésekéhez. A kisebb épített, vagy mobil alkalmatosságok azonban felértékelhetik a kertet családi, társasági találkozóhelyként is.Kerti_tuzrakok_sutogetok2

(Barta)