Tovább a tartalomhoz Tovább a lábléchez

Sajóládi diákok a Hegyvidéken

Az egész ország megmozdult a borsodi árvízkárosultakért. Sok hegyvidéki polgár támogatta pénzzel, adományokkal a természeti katasztrófa sújtotta térség lakóit, a kerület oktatási intézményei közül pedig többen is vendégül látnak árvízkárosult gyerekeket. A Zugligeti Általános Iskola közössége harminc sajóládi kisdiákot hívott meg egy hétre, akiknek szülei még a vízkárok rendbetételén fáradoznak.

Megkezdodott_a_szunyogirtas

Megkezdődött a szúnyogirtás

Idén különösen sok szúnyog van Budapesten, aminek a nyár eleji árvíz és az intenzív esőzés az oka, továbbá az, hogy a rossz idő miatt hosszú ideig nem lehetett irtani. Az ÁNTSZ szerint a légi és földi irtások nyomán július végére érezhetően csökken majd a szúnyogok száma.

Mikropontok védik a kórház értékeit

A Szent János Kórház kedvelt célpontja a tolvajoknak, akik nemcsak a betegek pénztárcáira, mobiltelefonjaira, hanem a kórház tulajdonaira is rendszeresen vadásznak. A gyógyításhoz nélkülözhetetlen, értékes műszerek, számítógépek védelmére egy vállalkozó különleges biztonsági azonosítási rendszert ajánlott fel az intézménynek.

Helyukon_az_uj_kutyapiszokgyujtok

Helyükön az új kutyapiszokgyűjtők

A köztisztaság további javítása érdekében tizenöt fémből készült, fedeles kutyapiszokgyűjtőt helyeztek ki a kerület sűrűbben lakott, magas házas övezetében. Az új típusú, esztétikus kialakítású tárolókat zacskóadagolóval is felszerelték.

Egeto_rovarbajok

Égető rovarbajok

Nyáron ugrásszerűen megnő a rovarcsípések száma. Az ezek nyomán keletkező duzzanat, fájdalom vagy viszkető érzés nem más, mint a rovar nyálával vagy mérgével szembeni allergiás reakció. Mindenkivel megtörténhet az apró baleset, tehát nem árt, ha ilyenkor tudjuk, mit tegyünk. Összeállításunkban a leggyakoribb veszélyforrásokra hívjuk fel a figyelmet.

Emléktábla a tudósnak

Felavatták dr. Szabadváry Ferenc akadémikus emléktábláját egykori lakóháza falán, a Tartsay Vilmos utca 19.-ben. A Széchenyi-díjas tudós húsz esztendőn át irányította az Országos Műszaki Múzeumot, és külföldön is öregbítette a hazai kutatók hírét.

Koszorúzás az Erkel-emléktáblánál

Ha híres XIX. századi, svábhegyi lakosokra gondolunk, sokaknak Jókai Mór és Eötvös József jut az eszébe, pedig Erkel Ferenc is itt töltötte a nyarakat. A Jókai Mór iskolával szemközt, a Diana parkban áll egy villaépület, amelynek oldalán emléktáblán olvashatjuk, hogy ott hunyt el a kor egyik legnagyobb magyar zeneszerzője.

Felepulesem

Felépülésem

Óriási traumát okozhat a családban egy gyermek drogfüggősége, mégis ritkán merünk nyíltan beszélni erről a témáról. Az őszinte párbeszéd elősegítése érdekében szeretnénk ráirányítani olvasóink figyelmét a probléma súlyosságára, tanulságos egyéni sorsokat mutatunk be cikksorozatunkban. Ezúttal egy fiatalember gondolatait idézzük, akinek hosszas szenvedés árán sikerült eltávolodnia a drogoktól, és ma, saját tapasztalataiból merítve, a drogproblémákkal küzdő fiataloknak ad tanácsokat életmódjuk megváltoztatásához.

Másfélszeres túljelentkezés a hegyvidéki óvodákba

Továbbra is nagy népszerűségnek örvendenek a kerületi óvodák. A menet közben megnövelt kapacitásnak, valamint az előjegyzési rendszernek köszönhetően végül csupán tizenegy gyermek felvételét kellett elutasítani.

Sionos találkozó az Aranyban

Ezúttal is ellátogattak egykori iskolájukba a háború előtt itt tanuló Sion-növendékek. A ma már Arany János nevét viselő Meredek utcai intézményben huszonöten vettek részt az ilyenkor szokásos ünnepi szentmisén. Mint a találkozón elhangzott, az Arany iskola egy nyelvtanulást célzó gyerekcsere-programról állapodott meg a strasbourgi Sion-iskolával.

Harmóniában tánccal, élettel

Virányos, Harmónia Táncklub, Székely Attila – a három név húsz év alatt szinte összeforrt. Székely Attila 1987-ben alapította meg klubját, amely a Virányosi Közösségi Ház megnyitása óta ebben a kellemes, családias művelődési intézményben várja a táncolni vágyókat. Az alábbiakból kiderül, hogy Erzsi néni jó szemén kívül mi minden kellett még egy eddig szépen alakuló életpálya beindulásához.

Egy grafikus vallomásai

Jurida Károly hegyvidéki grafikusművész emléke előtt tisztelgő kiállítás nyílt a Barabás Villában. Az utolsó éveiben visszavonultan élő, nemzetközileg is elismert alkotó legszebb munkáiból látható válogatás.

A legendás zugligeti 58-as

A zugligeti villamosról már számos cikk, tanulmány napvilágot látott, akár a témát felölelő önálló kiadvány is bizton érdeklődésre tarthatna számot. Az alábbiakban – a teljesség igénye nélkül – kevéssé ismert, vagy eddig nem publikált tényekről lesz szó.

Finn Szent Iván-éj a Virányosban

Szent Iván éjjelének finn népszokásai elevenedtek meg a Skandináv Klub és az APS Stúdió közös évzáró rendezvényén. A Virányosi Közösségi Házban zenés irodalmi összeállítással és fotótárlattal köszöntötték a nyári napfordulót.

Nyari_felujitasok_az_oktatasi_intezmenyekben1

Nyári felújítások az oktatási intézményekben

A szokásos épület-karbantartási munkálatok mellett értéknövelő fejlesztések is helyet kaptak az önkormányzat idei nyári intézményfelújítási programjában. Mozgássérült felvonó épül az Arany János, ökokert lesz a Tamási Áron iskolában, valamint korszerűsítik a tornatermet a Fekete Istvánban. Nagyméretű, az uniós előírásoknak megfelelő játszórészt alakítanak ki a tavaly átadott Mesevár Óvodában.

Torvenyjavaslat_a_gyerekekert

Törvényjavaslat a gyerekekért

A hegyvidéki példából országos gyakorlat válhat: Pokorni Zoltán, a kerület országgyűlési képviselője két képviselőtársával együtt megteremtené a törvényi hátterét annak, hogy minden magyarországi diák az iskolai osztálykirándulások keretében legalább egyszer eljusson határon túli magyarlakta területekre. Azt is kezdeményezik, hogy iskolai emléknap legyen június 4-e, a trianoni békeszerződés aláírásának napja.

Megfogyva, de törve nem

A hetedik helyen végzett a Budapest I. osztályú labdarúgó-bajnokság 2009–2010-es idényében a Hegyvidék SE csapata. A gárda trénere szerint a jelenlegi körülmények között megfelelő ez az eredmény.

Víz – aranyárban

Noha mostanában rácáfolni igyekszik a természet, ettől még tény: az általános felmelegedés és a folyamatosan végbemenő talajvízcsökkenés világméretű vízhiányhoz vezethet. A várható környezeti tragédiával a XXI. század emberének kell megküzdenie.

Még tart a nyár(s)!

A nyárson sütés – de nem a nyár! – utózöngéjeként ajánljuk az alábbi két könnyű és olcsónak mondható étket. Ezeket részben a kezdő grillezők, részben a soványabb pénztárcájú, de jó étvágyú sütögetők gyomrának szánjuk. Rossz időben persze térjünk vissza kényelmes konyhánkba: másik két fogásunk a biztos tető alatt elkészíthető nyári finomság.

Körbekerítik a városmajori parkot

Pokorni Zoltán polgármester kezdeményezésére tavaly döntött úgy a főváros, hogy évtizedes tétlenkedés után végre körbekeríti a városmajori parkot. A nemrégiben megkötött megállapodás értelmében az augusztusban kezdődő beruházást a Hegyvidéki Önkormányzat koordinálja, a szükséges forrásokat a főváros biztosítja.

Az egynapos víz a legegészségesebb

Az élő szervezetek többsége, ahogyan maga a földfelszín is, nagyobbrészt vízből épül fel. Nincs ez másképp az ember esetében sem, azonban a testszövetek éltető és fiatalon tartó víztartalma az öregedéssel párhuzamosan folyamatosan csökken. A víz jelenlétének hiánya számos betegség forrása lehet, ezért különösen idősebb korban fokozottan ügyelni kell a megfelelő mennyiségű folyadékbevitelre. Mindezekről a Virányosi Egészségklub előadásán esett szó.

Hol szökik az energia?

Játékos formában hívja fel a gyerekek figyelmét az otthoni energiatakarékosság fontosságára az Ugocsa utcai könyvtár. A Magyarországon egyedülálló interaktív babaház megmutatja, hogy a lakás melyik részében szökhet el az energia.

Kerti tűzrakók, sütögetők

Nyár van, és bár már túl vagyunk a napfordulón, még sokáig hívogató lesz egy-egy szép este. A kerti összejövetelek elmaradhatatlan kelléke a grillező, sütő, legyen bármilyen méretű vagy kivitelű. Melegével, fényével hozzájárul a hangulathoz, miközben zárt konyhában utánozhatatlan ízeket varázsol az asztalra.

Gyógyítás hagyományos gyógyszerek nélkül

„Hogy vigyázzak rám” címmel kétnapos természetgyógyász-találkozót szervezett a Paramed Alapítvány a Virányosi Közösségi Házban. A rendezvényen vásárral, ismeretterjesztő előadásokkal, bemutatókkal és ingyenes állapotfelméréssel, valamint kezelésekkel várták az érdeklődőket.

Éjszakai fitneszmaraton

Harmadik alkalommal szerveztek rendhagyó éjszakai fitnesz–aerobik-edzést a Sportmax Hegyvidékben. A Lite Fitness Night több száz résztvevőjét alaposan megizzasztották a különleges mozgásformákat felvonultató speciális gyakorlatok.

Forma1_a_Sportmaxban1

Forma1 a Sportmaxban

Egy hónapra a Hegyvidékre költöznek a száguldó cirkusz legendás autói. A Csörsz utcai Sportmax nagycsarnokában megrendezett Forma1-kiállításon egyedülálló relikviák és filmfelvételek mellett nyolc eredeti versenygépet is megcsodálhatnak az érdeklődők. A bemutatott gyűjtemény összértéke meghaladja a hétszázmillió forintot, a kollekció legértékesebb darabja egy egymillió font értékű Lotus18 sportkocsi.