Tovább a tartalomhoz Tovább a lábléchez
Megkezdodott_a_szunyogirtas

Megkezdődött a szúnyogirtás

Idén különösen sok szúnyog van Budapesten, aminek a nyár eleji árvíz és az intenzív esőzés az oka, továbbá az, hogy a rossz idő miatt hosszú ideig nem lehetett irtani. Az ÁNTSZ szerint a légi és földi irtások nyomán július végére érezhetően csökken majd a szúnyogok száma.

Az elmúlt hetek folyamatos esőzései és az árvizek miatt a budapesti, ligeterdős árterek megteltek szúnyoglárvákkal. Ezeken a területeken, különösen a főváros északi és déli, Duna menti részein a levegőből történő irtás hasztalan vagy alacsony hatásfokú lett volna, mivel a fák lombkoronája felfogja a permetanyag jelentős részét. Ugyanakkor a felszíni lárvairtás sem indulhatott könnyen, hiszen nagyon nehéz volt megközelíteni az elöntött területeket.
A kifejlett, már repülő szúnyogok irtását a sok szeles és esős nap akadályozta, ilyen időben a ködszerű permetanyagot nem érdemes kiszórni, azt ugyanis elfújná a szél, illetve elmosná az eső. Várni kellett tehát a jó időre, amíg a földfelszínen és a levegőben elkezdhették a permetszórást.
Az ÁNTSZ Közép-magyarországi Regionális Intézete által szervezett irtással a jelenlegi körülmények között mintegy két hét alatt elérhető, hogy több szúnyog pusztuljon el, mint amennyi lárva kikel, azaz július végére csökkenhet számottevően a szúnyogok száma Budapesten. Az intézet tájékoztatása szerint légi szúnyogirtás legutóbb július 5-én zajlott a Duna menti területeken. A földi módszerrel folyamatosan irtják a csípőszúnyogokat, a szakemberek esténként a főváros egy-egy kijelölt területét szórják be permetanyaggal. Július 28-án itt, a Hegyvidéken is lesz földi irtás: a Városmajorban, a Szilágyi Erzsébet fasorban, a Szent János Kórház parkjában, valamint a Gesztenyés kertben mérnek csapást a szúnyograjokra.
A fővárosban döntően a gyötrőszúnyog (Aedes vexans) van jelen abból a mintegy 30-40 fajból, amely Magyarországon él; a Balatonnál és az Alföldön is más-más fajok dominálnak. Manapság a szúnyogok nem jelentenek járványügyi kockázatot. Hazánkban a teljes szúnyogpopuláció elenyésző töredékét teszik ki a maláriaszúnyogok, s a betegséget, amelyet terjesztenek, már az előző század ötvenes éveiben sikerült felszámolni az országban.
A szúnyogcsípés ritkán vált ki allergiás reakciót, az azonban előfordulhat, hogy egy elfertőződött csípés komoly gyulladást okoz. Ez általában a duzzanat vakarása miatt alakul ki, ilyenkor ugyanis a bőr felületéről baktériumok jutnak annak mélyebb rétegeibe, és ott megtapadva a kórokozók helyi gyulladást idézhetnek elő.

z.