Tovább a tartalomhoz Tovább a lábléchez

Sionos találkozó az Aranyban

Ezúttal is ellátogattak egykori iskolájukba a háború előtt itt tanuló Sion-növendékek. A ma már Arany János nevét viselő Meredek utcai intézményben huszonöten vettek részt az ilyenkor szokásos ünnepi szentmisén. Mint a találkozón elhangzott, az Arany iskola egy nyelvtanulást célzó gyerekcsere-programról állapodott meg a strasbourgi Sion-iskolával.

Először 2001-ben, az intézmény fennállásának hetvenedik évfordulóján gyűltek össze a díszteremben az egykori Sion-iskola diákjai, azóta pedig minden esztendőben újra találkoznak. Sajnos, egyre kevesebben tudnak eljönni, eleinte még több mint százan érkeztek, idén a hagyományos szentmisét követően már csak huszonöten emlékeztek közösen a régi időkre – mondta el lapunknak Patkó Lajos, az Arany János Általános Iskola és Gimnázium igazgatója. Hozzátette: ezúttal kis meglepetéssel várták az érkezőket, ugyanis a lépcsőházban újra kiállították az iskola történetét bemutató, eddig a Hegyvidéki Helytörténeti Gyűjteményben látható tablókat.
Itt volt a világban található Sion-gyökerű, illetve jelenleg is a rend tulajdonában álló intézményeket összefogó Milicsinszky Éva bécsi rendfőnök is, aki sokat tesz az Arany János iskola nemzetközi kapcsolatainak felélesztése érdekében. Egyebek között neki köszönhető, hogy tavaly az Arany meghívást kapott az első alkalommal megrendezett Sion-világtalálkozóra, amelynek célja éppen az iskolák közötti együttműködés erősítése volt. Ennek máris megvannak az első eredményei, hiszen sikerült megállapodni a strasbourgi Sion-iskolával egy nyelvtanulást célzó gyerekcsere-programról. Az ősszel tizennégy francia diák jön Magyarországra, a látogatást tavasszal viszonozzák az itteniek.
Patkó Lajos hangsúlyozta: igyekeznek méltók lenni a Sion-rend szellemiségéhez, ahhoz a pedagógiai állásfoglaláshoz, ami a tudás átadásának fontosságában nyilvánul meg elsősorban. A tanári kar arra törekszik, hogy a gyerekek megismerjék az iskola eredetét, és magukévá tegyék a Sion-rend előítéletmentes, vallási hovatartozástól független, haladó oktatási és nevelési elveit. Ezt az összetartozást erősítenék azzal is, hogy szeretnék elérni a háború után az iskolából a vecsési templomba került Szűz Mária-szobor ismételt felállítását az épületben.

(m.)