Tovább a tartalomhoz Tovább a lábléchez

Uj_vezeto_a_rendorkapitanysag_elen

Új vezető a rendőrkapitányság élén

Farkas Csaba rendőr alezredes kapott megbízást a XII. kerületi kapitányság irányítására, miután az eddigi vezetőt, Fülöp Valtert a budapesti rendőrfőkapitány bűnügyi helyettesévé nevezték ki. Az új hegyvidéki rendőrkapitány különösen fontosnak tartja, hogy kollégái minél nagyobb számban jelen legyenek a közterületeken, mert így előzhetők meg leghatékonyabban a bűncselekmények és a közlekedési szabálysértések.

A Budaörsi Rendőrkapitányság Közrendvédelmi Osztályát vezette egészen mostanáig. Jóval nagyobb feladat a kapitányságvezetés?

– Míg az előző munkahelyemen egyetlen szakterület, a közrendvédelem közvetlen irányítását végeztem, itt, a tizenkettedik kerületben kapitányságvezetőként már a bűnügyi és az igazgatásrendészeti szakterületeket is felügyelnem kell, így lényegesen nagyobb a felelősségem. Korábbi munkáim, feladataim révén azonban volt szerencsém sokirányú szakmai tapasztalatot szerezni, ezért hiszem – s ebben megerősít Budapest főkapitányának megtisztelő felkérése is –, hogy kapitányságvezetőként is helyt tudok állni, meg tudok birkózni a rám bízott feladattal.

Milyennek látja kívülről jött vezetőként a kerületi kapitányság tevékenységét?

– Köszönettel tartozom elődömnek, Fülöp Valter alezredesnek, aki egy remekül működő kapitányságot hagyott rám. Örvendetesnek tartom, hogy számos nagyon jól felkészült, tapasztalt kolléga dolgozik itt, akik át tudják adni szakmai tapasztalataikat a fiatalabb generációnak. Nagyon jó szakmai közösség alakult ki, aminek megőrzése mindennél fontosabb feladat. Kiváló eredményeket tudhat magáénak a kollektíva, tevékenységében nincsenek kiemelten problémás területek. Persze a munka hatékonysága mindig növelhető, és kell is növelni: közhely, de igaz, hogy egy bűncselekmény is sok – aki sértetté válik, azt nem érdeklik a javuló közbiztonsági mutatók.

Évek óta lehet hallani arról, hogy kevés a rendőr, létszámhiány nehezíti a mindennapi munkát. Mennyire súlyos jelenleg ez a probléma?

– Természetesen a hegyvidéki kapitányság számára is jól jönne a plusz munkaerő, úgy látom azonban, hogy a rendelkezésre álló keretből ésszerű szervezeti menedzseléssel egyelőre meg tudjuk oldani feladatainkat. Munkánkat nagyban segíti, hogy a Hegyvidéki Önkormányzat egy szabadidős rendőrökből álló járőrpár szolgálatát évek óta finanszírozza, illetve a tavaly óta működő kerületi közterület-felügyelettel is jó kapcsolat alakult ki, amit gyakoribb közös akciókkal szeretnénk még szorosabbra fűzni. Fontosnak tartom, hogy az állományunkból csak a minimálisan szükséges létszám végezzen irodai munkát, azaz minél többen legyenek jelen a közterületeken, különösen a problémás helyszíneken. Meggyőződésem, hogy a rendőri jelenlét bűnügyi és közlekedésbiztonsági szempontból egyaránt segíti a jogsértések megelőzését.

Az emberek sokszor a kellő elővigyázatosság hiánya miatt válnak sértetté – elég csak a lapunkban is gyakran emlegetett trükkös lopásokra gondolni. Hogyan lehetne hatékonyabbá tenni a hegyvidékiek tájékoztatását?

– Az említett trükkös lopások megelőzéséhez elengedhetetlen, hogy a leginkább érintett korosztályt, a nyugdíjasokat személyesen megszólítsuk. Ennek érdekében az idősek klubjait időről időre felkeressük, hogy tájékoztatást nyújtsunk az aktuális veszélyekről. Ők, akik gyakran „szemei, fülei” egy-egy környéknek, nagyon sokat tudnak segíteni a bűnmegelőzésben. Tájékoztatásra természetesen nem csak a nyugdíjasoknak van szükségük, minden korosztályhoz el kell juttatnunk üzeneteinket. A bűnmegelőzési és közlekedésbiztonsági ismeretek átadását már gyermekkorban el kell kezdenünk, ezért szeretnénk folytatni, kibővíteni a már zajló óvodai és iskolai programjainkat.

z.

Rendőr és oktató
Farkas Csaba 1969-ben született Kiskunhalason. A rendszerváltás idején, 1990-ben került a Készenléti Rendőrséghez, majd a XIII. kerületben körzeti megbízottként dolgozott. A Rendőrtiszti Főiskola elvégzését követően a BRFK Közrendvédelmi Főosztályának szakfelügyeleti egységénél sokat járta a kerületi kapitányságokat, így volt alkalma megismerni ezek működését.
Hamarosan belülről is megtapasztalta, hogyan is zajlik egy helyi kapitányság élete: a Budaörsi Rendőrkapitányságon közrendvédelmi alosztályvezetőnek és egyúttal a közbiztonsági osztály helyettes vezetőjének nevezték ki. Nem kis feladatot kapott, a budaörsi kapitányság felügyelete alá ugyanis – Piliscsabától Zsámbékon át Törökbálintig – további húsz település tartozik. A régióban az állandó lakosok száma meghaladja a 150 ezret, a Budaörs környéki bevásárlóközpontokat naponta mintegy félmillió ember látogatja.
Budaörsről 1997-ben a Készenléti Rendőrséghez ment, a kiképzési alosztályon a támogató kommandós, csapatszolgálati és bevetési egységeket képezte, koordinálta. Időközben jogi diplomát szerzett Pécsett, ennek birtokában oktatói beosztást pályázott meg a Hegyvidéken működő Rendőrtiszti Főiskolán, sikeresen: a rendőri intézkedés módszertanát oktatta. A szakmai tapasztalatszerzés lehetősége aztán a katedráról a Nemzeti Nyomozó Irodához csábította, ahol egy évig kiemelt főnyomozóként tevékenykedett. 2008-ban visszatért Budaörsre a közrendvédelmi osztályt irányítani – Szigeti János kapitányságvezető kérte fel a munkára, aki néhány évvel korábban a Hegyvidéken volt bűnügyi osztályvezető.
Farkas Csaba néhány napja, július 16-i hatállyal kapott megbízást Hatala József országos rendőrfőkapitánytól és Tóth Tamás budapesti rendőrfőkapitánytól a XII. kerületi rendőrkapitányság vezetésére.