Tovább a tartalomhoz Tovább a lábléchez
A_fak_is_cseppekbol_epulnek

„A fák is cseppekből épülnek”

A Magyar Újságírók Országos Szövetsége építészeti, képző- és iparművészeti szakosztálya először ítélte oda újonnan alapított Németh Aladár Iparművészeti díját. A világhírű formatervező nevével fémjelzett díszes oklevelet és medaliont elsőként az Iparművészeti Egyetem nyugalmazott rektora, Schrammel Imre, a Kossuth-, Munkácsy- és Prima Primissima-díjas keramikus kapta.

Hegyvidéki iskolaorvost díjaztak

Magas állami kitüntetést vehetett át a Semmelweis-nap alkalmából Lengyelné dr. Fehér Zsuzsanna ifjúsági és iskolaorvos. A Pro Sanitate-díj az egészségügyi ellátás érdekében kifejtett kiemelkedő szakmai vagy közszolgálati tevékenységért évente legfeljebb száz fő részére adományozható.

Sport a lelke mindennek

Az önkormányzat az elmúlt tanévben vezette be a kerületi fenntartású általános iskolák első osztályaiban a mindennapos testnevelést. A program tulajdonképpen a nyáron is folytatódik, hiszen a napközis táborokban alaposan megmozgatják a gyerekeket.

Ritkán látott délszaki növények

Így nyáron a Hegyvidék is mediterrán jelleget ölt. Forróság és szárazság jellemzi a nagyobbára déli, délkeleti kitettségű lejtőket. A hazai dísznövények egy része nem kedveli ezt a klímát, de a délszakiak ilyenkor érzik igazán jól magukat. Köztük olyan gyümölcsök, amelyek valahogy mindig kimaradnak, ha kertjeink beültetésén gondolkodunk.

Galeria_12_logo

Kulturális és kulináris örömök

Buda művészeti központja lehet a remények szerint a városmajori Hajnóczy József utca, ahol megnyílt az első, kiállításoknak is helyet adó kávézó. Az éppen tetőző kánikula dacára is zsúfolásig megtelt a helyiség, mutatva: nem csak a Galéria 12 Egyesület és Kálnoki Kiss Attila régi közös álma vált valóra. Ez az új színfolt – amely egyelőre egyedülálló a környéken – a kerület eddigi kiállítótermeihez csatlakozva tovább erősíti a hegyvidéki művészeti életet. A helyi alkotók csoportos kiállításait szervező kávézó egész nap várja látogatóit, vendégeit.

A hosszú, forró nyár ajándéka

Felsorolni is nehéz, mennyiféle ásványi anyagot és vitamint tartalmaz a sárgadinnye, amelyet évszázadok óta termesztenek hazánkban is. Épp emiatt gyógynövényként is kitűnően hasznosítható, erősen javallott gyógyszer a lázas és gyulladásos betegségekre. Magas cukortartalma miatt azonban a cukorbetegek csak kis mennyiségben fogyaszthatják.

Rekordok a diákolimpián

Minden eddiginél több gyereket mozgattak meg az elmúlt tanévben megrendezett diákolimpia versenyei – derült ki a testnevelő tanárok és a bajnokságokat szervező XII. kerületi Szabadidősport Központ évértékelésén. Kihirdették az iskolák közötti csapatverseny eredményeit is: a Kós Károly először, míg a Városmajori Gimnázium egymás után másodszor lett a kerület bajnoka.

Nyári ügyfélfogadás

Az okmányirodai ügyintézés a hét minden napján csak előre egyeztetett időpontban, kizárólag bejelentkezés alapján történik. Ezzel a megoldással megszűnik a hosszú, néha többórás várakozási idő, és kiszámíthatóbb lesz az ügyintézésére fordított idő.

 

Felhívás - szavazatszámláló bizottsági tagok

A Budapest XII. kerület Helyi Választási Iroda a 3., 5., 9. és 12. számú egyéni választókerületekből várja az állandó bejelentett lakcímmel rendelkező jelentkezőket az őszi önkormányzati és helyi képviselők választására szavazatszámláló bizottsági tagnak.

Együtt a Balatonon

Egyhetes nyaralásra invitálta a Virányos Általános Iskola az árvíz sújtotta Szendrő diákjait. Amíg a gyerekek az önkormányzat szántódi táborában vendégeskedtek, addig szüleik otthon a helyreállítási munkákra koncentrálhattak.

Mire kell vigyázni a szünidőben?

Budapest legmodernebb vészhelyzet-felderítő autója is megjelent az önkormányzat Fülemile úti napközis táborában megrendezett polgári védelmi napon. A kerületi rendőrök a nyári veszélyekről beszélgettek a gyerekekkel, akik közül a bátrabbak egy különleges vegyvédelmi ruhát is felpróbálhattak.

Járdaépítés a Zalai úton, megszépül a Melinda út és környéke

A Dániel úti járda teljes felújítását, illetve a Dániel lépcső átépítését követően hamarosan megkezdődik a Zalai lépcsőhöz vezető, jelenleg még hiányzó járdaszakasz kialakítása. Az önkormányzati fejlesztésnek köszönhetően megnyugtatóan rendeződik a környék gyalogosközlekedése. A Melinda út egy szakaszát teljes szélességében felújítják, míg az Istenhegyi út és a Béla király út kereszteződésében kiépített támfal rekonstrukcióját már be is fejezték.

Megujult_a_gyermekrendelo

Megújult a gyermekrendelő

A Hegyvidéki Önkormányzat, a kerületi egészségügyi ellátórendszerben tervezett folyamatos modernizálási tevékenységén belül, nemrég kicseréltette a Szilágyi Erzsébet fasorban lévő házi gyermekorvosi rendelő és védőnői szolgálat rossz állapotú nyílászáróit. Az önkormányzat fejlesztéséhez kapcsolódva az épületet fenntartó Szent János Kórház teljesen felújítja a földszinti homlokzatot.

Nyari_jarorozes_a_Hegyvideki_Kozterulet-felugyelettel

Nyári járőrözés a Hegyvidéki Közterület-felügyelettel

Fokozott utcai jelenléttel igyekszik megelőzni a szabálysértések elkövetését a Hegyvidéki Közterület-felügyelet. A rendszeres járőrözés célja a lakosságot leginkább zavaró parkolási, közterület-használati és közlekedési anomáliák megszüntetése. Mindennapos ellenőrzéseik egyikére lapunk is elkísérte a felügyelőket.

 

Támogatás az időskorúaknak

Az elmúlt esztendőkben a nyugdíjból élők jelentős része válságos anyagi helyzetbe került, ezért a Hegyvidéki Önkormányzat tavasszal úgy határozott, bevezeti az időskorúak eseti támogatását, amely évente kétszer, vásárlási utalványok formájában adható. A tízezer forintos utalványokat először májusban lehetett átvenni – a közvetkező támogatási összeghez szeptemberben juthatnak hozzá a rászorulók.

Jubileumi programok az Erzsébet-kilátónál

Az idén százéves a János-hegyi Erzsébet-kilátó: a kerek évforduló alkalmából mozgalmas programsorozat várja szeptember 10–12. között a hegyvidéki családokat. Az előkészületek jegyében két fotós játékot hirdet az önkormányzat.

Új vezető a rendőrkapitányság élén

Farkas Csaba rendőr alezredes kapott megbízást a XII. kerületi kapitányság irányítására, miután az eddigi vezetőt, Fülöp Valtert a budapesti rendőrfőkapitány bűnügyi helyettesévé nevezték ki. Az új hegyvidéki rendőrkapitány különösen fontosnak tartja, hogy kollégái minél nagyobb számban jelen legyenek a közterületeken, mert így előzhetők meg leghatékonyabban a bűncselekmények és a közlekedési szabálysértések.

HPV elleni oltás

A Hegyvidéki Önkormányzat kedvezményesen biztosítja a három részoltásból álló, négykomponensű oltóanyagot a kerület mindazon lakosa számára, akinek a védőoltás orvosilag javasolt.