Tovább a tartalomhoz Tovább a lábléchez

Járdaépítés a Zalai úton, megszépül a Melinda út és környéke

A Dániel úti járda teljes felújítását, illetve a Dániel lépcső átépítését követően hamarosan megkezdődik a Zalai lépcsőhöz vezető, jelenleg még hiányzó járdaszakasz kialakítása. Az önkormányzati fejlesztésnek köszönhetően megnyugtatóan rendeződik a környék gyalogosközlekedése. A Melinda út egy szakaszát teljes szélességében felújítják, míg az Istenhegyi út és a Béla király út kereszteződésében kiépített támfal rekonstrukcióját már be is fejezték.

Tavaly decemberben egy lakossági fórumon tett ígéretet a Dániel út rendkívül rossz állapotban lévő járdájának részleges felújítására Pokorni Zoltán polgármester. Az önkormányzat nem csupán megtartotta ígéretét, hanem túl is teljesítette azt, hiszen a nyári közterületi fejlesztések keretében a tervezettnél lényegesen hosszabb, közel egy kilométeres szakaszon készült el a járda rekonstrukciója.
Eredetileg ugyanis a Tordai utca és a Dániel lépcső között újult volna meg az aszfaltburkolat, a tavaszi bejárást követően azonban a kerület vezetése úgy döntött, hogy egészen a Zalai útig átépítteti a gyalogosrészt. Ily módon a tavaly befejeződött Bürök utcai beruházás mellett az utóbbi évek egyik legnagyobb járdafelújítása a Dániel úton valósult meg.
Jardaepites_a_Zalai_uton_megszepul_a_Melinda_ut_es_kornyeke2Újraaszfaltozták a teljes járófelületet, megerősítették a megsüllyedt alapozást, kicserélték a sérült szegélyköveket, míg az autókijárók előtt a kerületben már megszokott, ízléses térkő burkolatot alakítottak ki. Szintén a gyalogosok biztonsága érdekében utólag határozott az önkormányzat a Dániel útról a Szepesi lépcsőhöz vezető járdák újraaszfaltozásáról.
Megújult a Dániel közben található lépcsősor is. Az újjáépített alapba erős betonelemek kerültek, a közlekedést a 12 centiméter magas és a korábbinál szélesebb lépcsőfokok, valamint a középen elhelyezett korlát segítik. Megoldották a vízelevezetést is, így a jövőben még nagyobb mennyiségű csapadék esetén sem lesz tele hordalékkal a Dániel köz.
A környék közlekedési fejlesztésének részeként hamarosan megkezdődik egy új járdaszakasz kialakítása a Dániel út és a Zalai út között, a Zalai lépcső felőli oldalon. Jelenleg a Zalai lépcsőt használó gyalogosok járda híján kénytelenek az úttesten közlekedni, ami a meredek út és a kereszteződésbe torkolló éles, beláthatatlan kanyar miatt különösen veszélyes. Ráadásul nincs felfestett zebra sem, így a járókelők – köztük nem egy babakocsit toló édesanya – testi épsége egyedül az autósok figyelmén múlik.
A járda kialakítását segíti, hogy a munka nem érint magántulajdont, a nyomvonal egy használaton kívüli rézsűben vezet. A későbbiekben elképzelhető sebességcsillapító bordák kihelyezése is, illetve az önkormányzat kezdeményezi a fővárosnál zebrák felfestését a kereszteződésben.

*
Teljes szélességében felújítja az önkormányzat a Melinda utat az Evetke és a Széchenyi-emlék út között. Megerősítik az erősen leromlott állapotú, jelentős forgalmat lebonyolító közút szerkezetét, mivel a kátyúk és a repedések már a biztonságos közlekedést veszélyeztették.
A jelenleg is zajló rekonstrukció keretében a kopóréteg felmarását követően kijavították a helyenként megsüllyedt, elhasználódott útalapot, valamint a csapadékvíz elvezetésére is alkalmas új szegélyköveket építettek be. Átalakították a Rácz Aladár utat a Melinda úttal összekötő út kereszteződését, ahol a biztonságos kanyarodást segítő padka létesült.
Rendezik az út melletti burkolatlan közterületeket is, ezeket a parkolás megkönnyítése érdekében leaszfaltozzák. A Melinda út felújítása után megkezdődik a csatlakozó utcák kátyúzása, az úthibákat elsőként az Evetke útról tüntetik el a kivitelezést végző Vianova Zrt. munkatársai.
Még júliusban elkészül a Lejtő út rekonstrukciójának második üteme, újraaszfaltozzák az 59-es villamos pályája és a Stromfeld Aurél út közötti, elkátyúsodott szakaszt. Megújul a villamosátkelő is, a tervek szerint a BKV az idén nyáron felújítja az 59-es teljes vonalát.

Jardaepites_a_Zalai_uton_megszepul_a_Melinda_ut_es_kornyeke1*
Az erózió és az egyre erőteljesebben jelentkező statikai problémák miatt az elmúlt években látványosan leromlott a Béla király út torkolatában található támfal állapota. A fővárosi kezelésű útszakaszhoz tartozó műtárgy felújítása tavaly már elodázhatatlanná vált, miután a rézsűből több súlyos kődarab az úttestre zuhant.
A közlekedésbiztonság fenntartása érdekében a főváros csak ekkor tette meg a szükséges lépéseket, és kezdett hozzá a támfal rekonstrukciójához. Első lépésben vasbetonnal megerősítették a rézsű oldalát, majd június elején megkezdődött a felület burkolása. Az eredetihez hasonló terméskövekkel kirakott támfal tetejét is lebetonozták, a remények szerint ezzel sikerül megakadályozni az állagromláshoz nagyban hozzájáruló vizesedést. Hamarosan elkészül a csatlakozó felső járdaszakasz és a szalagkorlát felújítása is.

MM.

Lesz tükör a Kútvölgyi úton

Olvasónk hívta fel a figyelmünket két balesetveszélyes helyszínre a Kútvölgyi úton. Mint levelében írja, az 58-as számú ingatlan előtt az út beláthatatlan „S” kanyarba fordul, ráadásul a telekhatáron évtizedekkel ezelőtt tizenegy támfalgarázs épült. Ezek közül hét éppen a kanyar felé eső oldalon helyezkedik el, használatuk ezért az időközben jelentősen megnövekedett forgalom miatt mára balesetveszélyessé vált. Nem csupán a garázsból kiálló autósok, hanem a Zalai út felől nagy sebességgel érkező biciklisek sincsenek biztonságban. Levélírónk szerint csak a véletlennek köszönhető, hogy a veszélyes útszakaszt jelölő KRESZ-táblák ellenére eddig nem következett be súlyos, akár halálos baleset.
Szintén a nemrégiben felújított Kútvölgyi utat érintő probléma, hogy a nyár elején lezúduló nagy mennyiségű csapadék több helyen megbontotta a szegélyköveket, amelyeket az út állagának megóvása érdekében sürgősen ki kellene cserélni. Lapunk megkereste a polgármesteri hivatal illetékes irodáját, ahol jó hírekkel szolgáltak. Az önkormányzat ugyanis kezdeményezi a fővárosnál egy közlekedési tükör kihelyezését az érintett útszakaszon, valamint haladéktalanul intézkedik az elmozdult szegélykövek visszahelyezéséről, szükség esetén pótlásáról.