Tovább a tartalomhoz Tovább a lábléchez
Nyari_jarorozes_a_Hegyvideki_Kozterulet-felugyelettel

Nyári járőrözés a Hegyvidéki Közterület-felügyelettel

Fokozott utcai jelenléttel igyekszik megelőzni a szabálysértések elkövetését a Hegyvidéki Közterület-felügyelet. A rendszeres járőrözés célja a lakosságot leginkább zavaró parkolási, közterület-használati és közlekedési anomáliák megszüntetése. Mindennapos ellenőrzéseik egyikére lapunk is elkísérte a felügyelőket.

 

A Hegyvidéki Önkormányzat tavaly vette át a helyi szintű közterület-felügyelet feladatát a fővárostól. A cél egy valóban működő, a lakosság érdekeit szolgáló szervezet létrehozása volt. Korábban ugyanis rendszeresen érkeztek panaszok az önkormányzathoz, mert a helyi polgárok úgy érezték, a főváros nem tesz meg mindent a kerület közrendjének fenntartása érdekében. Közterület-felügyelőket csak elvétve láttak, ha pedig mégis megjelentek, akkor sem tudták megoldani az itt élők problémáit.

Értenek a szóból

Nyari_jarorozes_a_Hegyvideki_Kozterulet-felugyelettel1Az újonnan alakult Hegyvidéki Közterület-felügyelet éppen ezért arra törekszik, hogy maximálisan megfeleljen a vele szemben támasztott követelményeknek, mindennapi munkájával kiérdemelje a lakók elismerését. A közterület-felügyelők határozottan fellépnek a kirívó szabálytalanságokkal szemben, ugyanakkor a kisebb súlyú kihágások esetében első alkalommal inkább figyelmeztetnek, semmint büntetnek.
A siker érdekében az önkormányzat folyamatosan fejleszti a szervezet eszközállományát, illetve humán erőforrásait. Jelenleg két, a közterület-felügyelet logójával felmatricázott, így jól megkülönböztethető járőrautó és négy robogó áll a 7 közterület-felügyelő és a 24 településőr rendelkezésére. A munkatársak egy része a Kiss János altábornagy utcai irodában várja a riasztásokat, míg a többiek a közterületeken teljesítenek szolgálatot. Vannak, akik gyalogosan, mások motoron és autóval járőröznek.
A településőröket mindig elkíséri egy hivatalos személynek minősülő közterület-felügyelő, akinek joga van igazoltatni, de akár elő is állíthatja a szabálysértőt. Szerencsére utóbbira ritkán van szükség, az emberek döntő többsége „ért a szóból”, és elismeri, ha hibázott – mondják a közterület-felügyelők azon a járőrözésen, amire a Hegyvidék lap is meghívást kapott.

„Ez az én helyem!”

Először a kerület központjába megyünk, ahol – különösen a polgármesteri hivatal mögötti kis utcákban, illetve a parkolási övezetekből kimaradó zöldterületeken – gyakori a tilosban parkolás. Ezúttal sincs másképp, a Margaréta parknál egy mikrobusz áll a füvön. Az esetek többségében az autósok ilyenkor elismerik a szabálytalanságot, de az is előfordul, hogy fellebbeznek, arra hivatkozva, nincs külön tábla, amely megtiltaná a fűre parkolást. Természetesen a szabálysértési hatóság, illetve egyes ügyekben a rendőrség ritkán ad helyt az efféle védekezésnek, hiszen a szabályok nem ismerete nem számít mentő körülménynek. Ráadásul azt mindenkinek illik tudni, hogy a zöldfelületeket nem az autók számára tartják fenn.
A következő helyszín a Gesztenyés kert, ahol a háborús emlékmű környéke számít kedvelt „parkolónak”. Most egy kocsit találunk, amelyet gazdája a kidöntött parkolásgátlók mögött hagyott. Korábban rendszeresen álltak itt járművek, ma már a visszatérő ellenőrzések hatására lényegesen jobb a helyzet. Persze akadnak olyanok, akik szerint a Gesztenyést a kocsiknak találták ki: az egyik megbüntetett autótulajdonos például felháborodott levélben közölte, hogy évek óta az emlékmű mellett parkol, az már az ő helye.
Az utóbbi időben a zöldfelületek helyett egyre inkább a járdákon állnak meg szabálytalanul, és a mozgássérült helyeket is mind többen foglalják el engedély nélkül. Sokan, meglátva a közterület-felügyelőket, minősíthetetlen hangnemben védik igazukat.

Fut, amerre lát

Állandó munkát jelentenek az illegális árusok. A Farkasréti temető előtti villamosmegállóban főleg idősebb emberek kínálják otthon nevelt virágaikat, a kórházak környékén pedig külföldi csencselőkkel találkozhatunk. Bár most egyik helyszínen sincsenek árusok – reggel már mindenkit hazatessékeltek –, a tapasztalatok szerint amíg a virágosok első szóra elmennek, és jó darabig nem is térnek vissza, a zacskóból ruhákat és különböző háztartási eszközöket kínáló idegenekkel nehezebb boldogulni. Ahogy észreveszik a gyalogosan vagy járművel közeledő felügyelőket, annyifelé szaladnak, ahányan vannak, de amint tiszta a levegő, azonnal visszatérnek. Pedig ha tetten érik őket, a szabálysértési hatóság akár el is kobozhatja áruikat.
Szintén sziszifuszi a küzdelem a hajléktalanokkal szemben. A nemrég elfogadott helyi zöldfelület-védelmi rendelet ugyan egyértelműen megtiltja a közterületek életvitelszerű használatát, illetve bármilyen sátor vagy bódé felállítását, magát a hajléktalanságot nem lehet szankcionálni. Ha a fedél nélküli nem követ el semmilyen szabálytalanságot, nem italozik a közterületen, békén hagyja a járókelőket, nem viselkedik kihívóan, és nem vét a köztisztaság ellen, a közterület-felügyelők semmit sem tehetnek.
Rendszeresen felszámolják viszont a kerületben található hajléktalantanyákat, és erről minden esetben előre értesítik a „lakókat”. Az elővigyázatosság indokolt, hiszen régebben előfordult, hogy a hajléktalanok – szerintük eltűnt holmijukra hivatkozva – feljelentették az FKF Zrt. embereit. Néha a közterület-felügyelők testi épsége is veszélybe kerül, nemegyszer kutyákat uszítanak rájuk a kalyibák lakói. Eredményeket is érnek el azért: nemrégiben a Maros utcai teniszpályák mellett szüntettek meg egy kartonokból összetákolt bódét, és a Gyógyfű utcából kitessékelt hajléktalanok sem költöztek vissza – legalábbis egyelőre.

Eredményes nap

Nyari_jarorozes_a_Hegyvideki_Kozterulet-felugyelettel2Nincsenek könnyű helyzetben a közterületesek a kutyásokkal szemben sem. Bár az ebtulajdonosok többsége összeszedi kedvence után a kutyagumit, a járdákon azért bőven találkozni az állatok nyomaival. Hasonló a helyzet a parkokban is, a Gesztenyés kertben és a Városmajorban szabadon engedett kutyák ürülékét nem mindenki szedi össze. A bizonyítás azonban nagyon nehéz, eljárni csak tettenéréskor lehet, ám ha a kutyások meglátják a felügyelőket, azonnal előkerülnek a kis zacskók…
Különösen a tavaszi és a nyári időszakban szaporodnak el az illegálisan kihelyezett konténerek. Ezúttal a Királyhágó utcában találunk egy engedély nélküli, nagyméretű, sittel teli tárolót. A bírság akár a több tízezer forintot is elérheti, sokan mégis abban bíznak, hogy nem derül ki a szabálytalanság, és megússzák a közterület-használat díját.
Így gondolkodnak a tizenkét tonnánál nehezebb teherautók sofőrjei is, akik előszeretettel próbálják meg behajtási engedély nélkül használni a kerület útjait. Rájuk kiemelten figyelnek a felügyelők, ha nagy teherautót látnak, minden esetben elkérik a fuvarpapírokat.
Munkából tehát nincs hiány, amit a mostani járőrözés is bizonyít: alig néhány óra alatt több tilosban parkolóval, egy illegálisan kirakott konténer megrendelőjével és az utcán italozó hajléktalanokkal szemben jártak el a Hegyvidéki Közterület-felügyelet emberei.

mm.