Tovább a tartalomhoz Tovább a lábléchez

Sport a lelke mindennek

Az önkormányzat az elmúlt tanévben vezette be a kerületi fenntartású általános iskolák első osztályaiban a mindennapos testnevelést. A program tulajdonképpen a nyáron is folytatódik, hiszen a napközis táborokban alaposan megmozgatják a gyerekeket.

Pokorni Zoltán polgármester kezdeményezésére az országban elsőként a hegyvidéki általános iskolákban tartanak heti öt testnevelésórát az első osztályos diákoknak. A program célja, hogy megtörje a tanítás monotonitását, és felfrissítse az egész délelőtt négy-öt órát az iskolapadban ülő, egyébként is nagy mozgásigényű kicsiket.
Tavaly még csak az elsősökre vonatkozott, szeptembertől azonban már a második osztályosok számára is kötelező lesz a napi tornaóra. A felmenő rendszerben történő bevezetésnek köszönhetően a 2012–2013-as tanévtől elsőtől negyedikig valamennyi alsósnak heti öt testnevelésórája lesz – legalábbis az önkormányzati fenntartású intézményekben.
Sport_a_lelke_mindennekA rendszeres mozgást igyekeznek az iskolán kívüli szabadidős tevékenységekre is kiterjeszteni, ennek szellemében szervezték meg a Fülemile úti napközis tábor idei programjait – tájékoztatta lapunkat Pakányi Pálné. A táborvezető elmondta, hogy a már megszokott játékok, sportversenyek mellett számos újdonsággal várják a gyerekeket. Mindennap szerveznek valamilyen házibajnokságot, a dél-afrikai labdarúgó-vb hatására természetesen a legtöbben a focimeccseken vesznek részt, de nagy népszerűségnek örvend a streetball, a partizánlabda és a tollaslabda is.
Rossz idő esetén sem esnek kétségbe, ilyenkor a fedett kerti pavilonban parázs pingpongcsaták zajlanak, míg a nyugalmasabb időtöltésre vágyó gyerekek számára sakkpartikat szerveznek. Természetesen nem hiányozhatnak a különböző játékos sorversenyek sem, ahogyan a futószámokra és a helyből távolugrásra is sokan jelentkeznek. Újdonság, de máris az egyik legnagyobb kedvenc a köldökfutás, amelynek lényege, hogy futás közben a fák közé kifeszített erős hegymászó kötelet kell követnie a versenyzőknek.
Pakonyi Pálné hangsúlyozta: senkit sem kell noszogatni, hogy részt vegyen a sportprogramokon, a gyerekek ugyanis kifejezetten igénylik a napi játékos mozgást. Rendszeresen ellátogatnak külső helyszínekre is, a Szünidödő rendezvénysorozat keretében például részt vettek a sas-hegyi cincértúrán, illetve a második kerületi Budenz iskola sportnapján, amelyen a bátrabbak az íjászatot és a falmászást is kipróbálták.
Nem marad el a díjazás sem, péntekenként táborzárás előtt egyénileg értékelik a gyerekeket. Jutalmazzák az aktivitást és az elért eredményeket, a legjobbak ajándékot kapnak, de mindenkinek jár valamilyen meglepetés.
A tábori sportéletet gazdagítják a XII. kerületi Szabadidő Sportközpont programjai. A július közepén kifejezetten a napközisek számára szervezett sportdélelőtt során játékos váltóversenyekkel kedveskedtek a gyerekeknek. A nagy melegre való tekintettel csupán három feladatot kellett teljesíteni, a labdaösszeszedés mellett az ilyenkor elmaradhatatlan békatalpazásban és vízmerítésben mérték össze ügyességüket a táborlakók.

(mm)