Tovább a tartalomhoz Tovább a lábléchez

Hegyvidéki iskolaorvost díjaztak

Magas állami kitüntetést vehetett át a Semmelweis-nap alkalmából Lengyelné dr. Fehér Zsuzsanna ifjúsági és iskolaorvos. A Pro Sanitate-díj az egészségügyi ellátás érdekében kifejtett kiemelkedő szakmai vagy közszolgálati tevékenységért évente legfeljebb száz fő részére adományozható.

Hegyvideki_iskolaorvost_dijaztakLengyelné dr. Fehér Zsuzsanna két évtizede a Hegyvidéki Önkormányzat GESZ, Ifjúság-egészségügyi Szolgálat munkatársa. Négy gimnáziumban, valamint a Budapesti Japán Iskolában látja el az iskolaorvosi teendőket. Háziorvosként is jól ismeri a kerületet, hiszen a kilencvenes években a Rácz Aladár úti rendelőben dolgozott.
– Talán első hallásra furcsának tűnhet, de orvosi szempontból a gyerekekkel sokkal könnyebb bánni, mint a felnőttekkel – vallja a friss Pro Sanitate-díjas szakember. – Ennek az a magyarázata, hogy ők őszintébbek. Ha betegek, fájdalmaik vagy félelmeik vannak, azt elmondják. Nem igaz, hogy a kamaszok zárkózottak. Ők is megnyílnak a rendelőben, ha segítségre van szükségük.
Az orvosnő munkája legnagyobb részét az iskolai vizsgálatok teszik ki, a védőnővel közösen évente ezerhatszáz diák egészségi állapotát térképezik fel minden évben.
– Sajnos egyre több gyerek akad fenn a rostán, a legtöbb gondot a gerinc, illetve a láb elváltozásai jelentik. Még a rendszeresen sportolók között is sokan küzdenek lúdtalppal vagy gerincferdüléssel. Szerencsére valamennyi hegyvidéki középiskolában dolgozik gyógytornász, aki hatékonyan tudja kezelni a kisebb rendellenességeket.
Lengyelné tapasztalatai szerint a felvilágosító munkát a személyes találkozók teszik igazán eredményessé, hiszen ilyenkor jobban észre lehet venni, ha valami baj van. Legalább ennyire fontos, hogy a négyszemközti beszélgetéseken adott tanácsokat az egyébként nehezebben kezelhető kamaszok is megfogadják.
– A legtöbb gondot a gyerekek között is a helytelen életmódból fakadó elhízás okozza. Emellett a lányoknál főként a túlzásba vitt fogyókúra, míg a fiúknál a testépítés és az ezzel járó izomtömeg-növelők szedése a leggyakoribb gond.
Az iskolaorvos ugyanakkor úgy látja, a mostani középiskolások egészségi állapota minden civilizációs ártalom ellenére sem rosszabb, mint elődeiké.

mm.

 

A díjazottal a Hegyvidék Televízióban láthatnak beszélgetést.