Tovább a tartalomhoz Tovább a lábléchez
Galeria_12_logo

Kulturális és kulináris örömök

Buda művészeti központja lehet a remények szerint a városmajori Hajnóczy József utca, ahol megnyílt az első, kiállításoknak is helyet adó kávézó. Az éppen tetőző kánikula dacára is zsúfolásig megtelt a helyiség, mutatva: nem csak a Galéria 12 Egyesület és Kálnoki Kiss Attila régi közös álma vált valóra. Ez az új színfolt – amely egyelőre egyedülálló a környéken – a kerület eddigi kiállítótermeihez csatlakozva tovább erősíti a hegyvidéki művészeti életet. A helyi alkotók csoportos kiállításait szervező kávézó egész nap várja látogatóit, vendégeit.

Nyár – ez a címe annak a kiállításnak, amely az újonnan megnyílt Galéria 12 kávézóban látható. A bejáratnál Nádas Gergely Csúszdája fogadja az arra járókat, bent pedig a tállyai fürdődézsában lubickoló asszonyság, a Balaton és a tengerek, vagy például a nyári telihold adnak ízelítőt abból, mi mindent hordozhat ez a forró, változatos évszak. „Festmények, textilek, grafikák és ékszerek válaszolnak a kihívásra, hogy mit jelent a művészeknek a nyár – mondta köszöntőjében P. Szabó Ernő művészettörténész, hozzátéve: a kortárs magyar művészet ígéretes és értékes reprezentálása ez a tárlat.” A közösségteremtő erő és a helyi mecenatúra összefogása nemcsak egy rég várt építkezési folyamatot indíthat el, de széles körű művészettámogatási kultúrát eredményezhet – emelte ki P. Szabó Ernő.
Kulturalis_es_kulinaris_oromok1A szellemes ötletek, a könnyed és elgondolkodtató megoldások rendkívül gazdag válogatása fogadja a Hajnóczy József utca 21.-be betérő látogatót. Borza Teréz porcelánművészt, a Galéria 12 Egyesület elnökét a kiállításról és a további tervekről kérdeztük. „Harmincnégy kerületi alkotó munkája látható itt, mindnyájan MAOE-tagok vagy diplomás alkotóművészek. Havonta új témával, új művekkel jelentkezünk majd. A következő tárlat címe ismerős lesz azoknak, akik figyelemmel kísérik egyesületünk életét, hiszen az első kiállításunkat is – a Szakrális Művészetek Hetén – a szakrális jelképek köré csoportosítottuk. A kávézóban végre lehetőség nyílik arra is, hogy az egyesület tagjainak alkotásai és a vevők egymásra találjanak – művészestek, árverések keretében –, hiszen minden kiállított műalkotás művészáron eladó” – mondta Borza Teréz.
Kulturalis_es_kulinaris_oromok2A Galéria 12 kávézót Kálnoki Kis Attila üzemelteti. Az ismert sportoló, olimpikon, többszörös világbajnok öttusázó a Hegyvidéknek elmondta: „Amolyan idősíkok találkozása volt ez az egész, a közös terveké és közös akaratoké. Borza Terézzel szinte ugyanakkor kerestük meg ötletünkkel az önkormányzatot, és a legjobb fogadtatással, a miénkhez hasonló szándékkal szembesültünk. Az egyesület régóta kereste az állandó tárlat lehetőségét, én szintén hosszú ideje akartam egy olyan helyet létrehozni, ahol a kulináris örömök mellett a polgári kultúra értékei is helyet kapnak, az önkormányzat pedig e kettőt szerette volna együtt” – összegezte az eddigieket Kálnoki Kis Attila, majd elmondta, hogy tervei szerint a jövőben bemutatkozó esteket, irodalmi programokat, aukciókat is szerveznek a kávézóban.
A folyamatosan gyarapodó tömeg miatt az utcára kitelepült megnyitóünnepségen Pokorni Zoltán polgármester elismerését és köszönetét fejezte ki Kálnoki Kis Attilának, valamint mindazoknak, akik alkotásukkal hozzájárultak a kiállítás létrehozásához. „A Galéria 12 Egyesület és Borza Teréz szakmai lendületének lesz köszönhető, hogy ez a művészutca egyszer megvalósul” – hangoztatta a polgármester.
Az ünnepség kezdetén felcsendülő énekszó – Dobák Kata népdalénekesé – és Szikora Borbála fuvolaszólója a kávézóhoz csalogatta a járókelőket, megerősítve a Galéria 12 kávézó ötletgazdáinak és létrehozóinak azt a reményét, hogy a Hajnóczy József utcában valóban otthonra találnak a művészek és a művészetek.

Antal Ildikó

Kulturalis_es_kulinaris_oromok3A Nyár című kiállítás augusztus 30-ig látható a Galéria 12 kávézóban.