Tovább a tartalomhoz Tovább a lábléchez

Ritkán látott délszaki növények

Így nyáron a Hegyvidék is mediterrán jelleget ölt. Forróság és szárazság jellemzi a nagyobbára déli, délkeleti kitettségű lejtőket. A hazai dísznövények egy része nem kedveli ezt a klímát, de a délszakiak ilyenkor érzik igazán jól magukat. Köztük olyan gyümölcsök, amelyek valahogy mindig kimaradnak, ha kertjeink beültetésén gondolkodunk.

Az évszázadok óta jelen lévő füge mellett más Földközi-tenger melléki növények is helyet kaphatnak akár a hegyvidéki kertekben is. Például a gránátalma vagy a jobbára csak a kozmetikumok összetevőinek felsorolásából ismerősen csengő nevű jujuba.

A termékenység-gyümölcs

Ritkan_latott_delszaki_novenyek1A gránátalma (Punica granatum) ősidők óta fogyasztott gyümölcs. Hazánkfia tengerparti nyaralások alkalmával találkozhat vele. Külsőre nagy, kemény héjú almára emlékeztet, belül magok sokaságát rejti. Az első nehézség általában az elfogyasztásánál jelentkezik: hogyan lehet egyáltalán hozzájutni a gyümölcshúshoz…? A következő meglepetés az íze, amely eltér a hazai édes-zamatos gyümölcsökétől. Sokaknak az első próbálkozás egyben az utolsó is. Pedig az érett gránátalma értékes csemege.
Vitaminok és ásványi anyagok sokaságát tartalmazza. Emellett vérnyomás-, gyulladás-, koleszterincsökkentő és rákmegelőző hatása miatt is fogyasztják. A magok körüli gyümölcshúsból édességeket készítenek, de finom az édes vagy savanykás gránátalmaital is. Az arab világban savanyúságként is az asztalra kerülhet, vagy báránysült mellé pikáns köretnek. Különböző színű változataiból a természetes festékek széles köre nyerhető, amit keleten évszázadok óta textilek, szőnyegek színezésére használnak.
A szubtrópusi növény a vallások sokaságában is szerepet kapott. A zsidóság a gránátalmában látta az édenkert almáját. Mivel pedig úgy tartották, hogy pontosan 613 magja van, az azonos számú tiltó és megengedő parancsok jelképévé is vált. Az ókori görög mitológiában számtalan megjelenése mellett Héra gyümölcse volt. Sok keresztény ábrázoláson Mária kezében látható a kibomló és magjait mutató gránátalma. Itt a termékenység kifejezésén keresztül Szűz Mária jelképe. A sokasodás képességének más megfogalmazásában a jólét hindu istenségének, Ganésának is gyümölcse, olyannyira, hogy Ganésa egyik melléknevében is szerepel.
A növény maga formás kis bokor vagy alacsony fa. Levelei 3-6 centiméter hosszúak, világoszöldek, átellenesen állnak a vesszőkön. A virágok piros szirmúak, folyamatosan bomlanak a nyári hónapokban. Jó tápanyag-ellátottság és rendszeres öntözés mellett az idősebb tövek termést is hoznak, de a tenyészidőszak rövidsége miatt nálunk csak kivételes esetekben érik be.
Ápolása egyszerű, kártevők, kórokozók nem veszélyeztetik. Metszeni csak esztétikai szempontból szükséges. Ősszel a szabadba kiültetett gránátalma növények tövét, vagy – kisebb példányok esetében – akár az egész lombozatot takarni kell. Beszerzése megoldható, kertészetekben időről időre kapható. Vásárláskor érdemes figyelni, mert a telt virágú tövek szebb virágot hoznak, de nem érlelnek termést. A törpe gránátalma kisebb levelű változat, termése is kisebb. Díszítő céllal jó választás lehet.

Az ismeretlen jujuba

Ritkan_latott_delszaki_novenyek2Még a kertészek körében sem általánosan ismert növény a jujuba, vagy kínai datolya (Ziziphus jujuba). Azt pedig végképp kevesen tudják és tapasztalták, hogy védett körülmények között nálunk is terem. A növény neve a samponok és egyéb kozmetikumok csomagolásáról lehet ismerős, mert a hasonló név miatt gyakran keveredik a jojobával (Simmondsia chinensis).
A növényt állítólag Indiában kezdték ültetni valamikor több mint tízezer évvel ezelőtt. Azóta mintegy 400 fajtája alakult ki, amelyek elterjedtek Ázsiában és az indiai szubkontinensen. A gránátalmához hasonlóan alacsony fa termetű növény, amelynek tüskés ágain kis, fogazott szélű, ovális levelek nőnek. A jelentéktelen virágokból olívabogyóra emlékeztető zöldes, majd barna héjú termés érik, amelyben egyetlen nagy mag található.
A gyümölcshús leginkább a körtére emlékeztet. A keleti konyha számtalan felhasználását ismeri. A gyógyászatban felső légúti panaszok kezelésére, gyulladások csökkentésére és a cukorbetegség kezelésére is használták. Jótékonyan hat az immunrendszerre.
Sajnos, a jujubát nem könnyű beszerezni. Kertészeti kiállításokon, vásárokon a délszaki növényeket árusító kertészektől lehet megvásárolni a fiatal példányokat.
A kertben nem igényel különleges ápolást. A néhány éves tövek már takarás nélkül is áttelelnek, termései nyár végén, ősszel érnek. Egyetlen négy-öt méter magas fácska százával érleli gyümölcseit, amelyek gyermekek és felnőttek számára is ritka, különleges csemegék. Biztos, hogy egyetlen szem sem marad fenn a fán!

(Barta)