Tovább a tartalomhoz Tovább a lábléchez

Jubileumi programok az Erzsébet-kilátónál

Az idén százéves a János-hegyi Erzsébet-kilátó: a kerek évforduló alkalmából mozgalmas programsorozat várja szeptember 10–12. között a hegyvidéki családokat. Az előkészületek jegyében két fotós játékot hirdet az önkormányzat.

A budai hegyvidéket a főváros a 19. század elején fedezte fel mint a jó levegő, az egészség forrását. A természetbe vágyó polgárok egyik legkedveltebb célpontja lett a János-hegy, ahonnan megcsodálhatták az egész várost és a környező vidéket. A leghíresebb kiránduló Erzsébet királyné volt, aki 1882-ben járt először a csúcson. „Csodálom az embereket, miért mennek oly messze vidékre nyaralni, mikor e hegyek s az itteni kilátás kiállja a versenyt a legszebb világrészekkel” – a feljegyzések szerint e szavakkal fejezte ki bámulatát a királyné, amikor körbepillantott a hegyről. Sissi látogatásait emléktáblán örökítették meg, majd gyűjtés indult, hogy a hegyen álló, kis fakilátó helyén egy időtálló kilátótorony épüljön Erzsébet királyné tiszteletére.

Jubileumi_programok_az_Erzsebet-kilatonalA Schulek Frigyes tervei szerint, neoromán stílusban épített Erzsébet-kilátót 1910. szeptember 8-án nyitották meg a nagyközönség előtt. Közeleg tehát az átadás századik évfordulója, amelynek alkalmából a Hegyvidéki Önkormányzat többnapos ünnepséggel készül.
A múltidézésre elsőként szeptember 10-én a Hegyvidéki Esték ad lehetőséget: az eseménysorozat nyitó programjaként a kilátó jubileumával is foglalkozó közéleti pódiumbeszélgetésre a MOM Park bevásárlóközpont Palace Mozijában kerül sor 19 órától, Váczi János és Rákay Philip vezetésével. Másnap az ünneplés helyszínét maga a kilátó, illetve annak környezete adja. Szeptember 11-én, szombaton egész nap zenés-táncos programok várják a hegyvidéki családokat. A Kilátó-színpadon a Kaláka, a Muzsikás, Jazzation, a Brass in the Five rézfúvós kvintett, valamint a Hot Jazz Band zenél majd. A Jókai Néptánccsoport táncbemutatót és táncházat tart, míg a legkisebbeket bábszínház és vásári komédia szórakoztatja. Este zenére komponált látványos fényjáték zárja a napot.
Szeptember 12-én, vasárnap a sporté lesz a főszerep: lépcsőfutó-versenyt rendeznek a kilátóban, kerékpáros futamot indítanak a hegyen, különféle sportbemutatókat tartanak a Kilátó-színpadon, valamint lehetőség nyílik mászófal, evezős ergométer és egy drótkötélcsúszda kipróbálására is. Szombaton és vasárnap történelmi idegenvezetés segít felidézni a kilátó elmúlt száz évét, valamint – bemutatva a környékre jellemző szabadidős sportolás hagyományait – egy kiállítást láthatunk old timer kerékpárokból. Mindkét nap lesznek élvezetes gyermekprogramok – kézműves-foglalkozások, arcfestés és vidám játékok –, valamint kirakodóvásár, borkóstoló és lacikonyha.
Az évfordulóhoz különleges édességek is kapcsolódnak: a Szamos Marcipán kilátót formázó marcipánfigurával, míg az Auguszt Cukrászda egy úgynevezett Erzsébet-tortaszelettel készül a százéves jubileumra, ezek augusztus közepétől kaphatók majd. Az édességek árának egy részét a cukrászatok az árvízkárosultak javára fordítják, ráadásul ezt az összeget az önkormányzat még ugyanennyivel kiegészíti.
A szeptemberi, jubileumi rendezvénysorozathoz kapcsolódóan a Hegyvidéki Önkormányzat fotópályázatot írt ki: mindenki beküldheti fényképét arról, hogyan is nézett ki a felújítás, azaz 2005 előtt az Erzsébet-kilátó. A szakmai zsűri által kiválasztott tíz legjobb képet, valamint a közönségszavazás győztesének fotóját kiállítják a kilátóban, az alkotók pedig díjazásban részesülnek.
Az önkormányzat játékot hirdet annak apropóján is, hogy a 360world elnevezésű magyar csapat elkészítette a világ legnagyobb felbontású panorámafotóját a kilátóból. A vállalkozó kedvűek a rendkívüli részletgazdagságú képen a „100 éves a János-hegyi Kilátó” felirat és a hozzá tartozó kód után kutathatnak, amit a szervezők egy budapesti épületen helyeztek el a játék kedvéért. A helyes megfejtők közül száz játékost ajándékkal jutalmaz az önkormányzat.
A fotópályázat és a panorámafotós játék, illetve a szeptember 10–12. közötti programok részleteiről, továbbá az Erzsébet-kilátó történetével kapcsolatos érdekességekről a százéves jubileum alkalmából készült www.janoshegyikilato.hu weboldalon található bővebb tájékoztatás.

z.jh_01jh_02