Tovább a tartalomhoz Tovább a lábléchez

Divatshow és suttogó parabolák

Közel kilencezren voltak kíváncsiak a Múzeumok Éjszakáján a Műcsarnokban rendezett MOME Maratonra. Az idén 130 éves Moholy-Nagy Művészeti Egyetem kiemelt fontosságú kulturális rendezvényén a Vizuális Kommunikáció Tanszék meglepő installációjával és a Textil Tanszék végzős hallgatóinak ruhaterveivel, köztük az Új Reformkor program „roma divat” projektjére készült munkákkal találkozhattak az érdeklődők.

A MOME Maraton, a Moholy-Nagy Művészeti Egyetem kulturális nagyrendezvénye kiváló alkalmat teremt arra, hogy széles közönség előtt megmutassa mindazt az értéket és kreativitást, amely sajátos szereppel ruházza fel a magyar művészeti életben és a design világában. Korábban az egyetem, aztán a Millenáris adott otthont a nagyszabású programnak, ezúttal – a Múzeumok Éjszakájához kapcsolódva – a Műcsarnok volt a helyszín.
A látogatókat már a bejáratnál különös kép fogadta: kékre festett parabolaantennák előtt hasonló színű kabátot és cilindert viselő alakok folytattak távbeszélgetést.
Divatshow_es_suttogo_parabolak2A Vizuális Kommunikáció Tanszék ugyanis erre az estére egy 13 pár „suttogó parabolából” álló installációt készített, amellyel bensőséges beszélgetésekre és különleges (hang)üzenetek meghallgatására kívánt lehetőséget teremteni – hallótávolságon kívülről. A 13 pár parabola az idén 130 éves egyetem elmúlt 13 évtizedét szimbolizálta.
Az installáció Bodóczky Antal és Bársony Júlia szakmai vezetésével készült, a paraboláknál pedig a hallgatók üzentek a hallgatózóknak, és bemutatták, miként működik a rendszer. Az egyetem célja a parabolákkal az elmúlt 130 évről szóló üzenetek átadása mellett a látogatók és az érdeklődők megszólítása, beszélgetésre csábítása volt.
Az éjszaka folyamán két alkalommal a MOME Textil Tanszék végzős hallgatóinak diplomamunkáival, illetve idén először az alapképzésben részt vevők alkotásaival is találkozhattunk egy divatshow keretében. A különféle tervezői stratégiák és a designhoz fűződő egyéni viszonyok ebben a látványos és sokszínű bemutatóban öltöttek testet, a felvonultatott öltözékek és kiegészítők között egyaránt találunk olyat, ahol a mintáé, a felületé vagy a formáé volt a főszerep.
A téli sportok szerelmeseinek készült, közlekedési eszközök inspirálta snowboardruhában hőmérsékletre érzékeny minták kaptak hangsúlyt, egy cipő- és táskakollekcióban pedig londoni életképek ihlette motívumok jelentek meg. Ebből a megközelítési módból építkezett a nyomott alakzatok gazdagságának kibővítésével foglalkozó, a CD-k és más műanyagok újrafelhasználásával foglalkozó kollekció is.
Divatshow_es_suttogo_parabolak1A minták és formák összehangolásából született a muffinok és sütemények édes világából kiinduló molett-kollekció, valamint a funkcionalitást előtérbe helyező színes, mintás táskaegyüttes is. Láthattunk elasztikus szál szövetbe építésével formára alakított öltözékeket, cipzárral átalakítható csíkritmus- és formajátékot, valamint a magyar népmesék világába kalauzoló, színeket rétegező, kötött kollekciót is.
Népviseleti elemek átírásából született az az összeállítás, amelyben az egykoron alkalmazott hímzéseket fémszegecsekkel és rátétekkel helyettesítették. A hajtogatás módszerét használta fel az a tervező, aki női- és férfiruha-kollekciójával az átalakult társadalmi nemi szerepekre reflektált, míg másvalaki a kalapkészítés technikáját vette alapul a minimalista formavilágba illeszkedő táska- és tárolóegyüttesével.
Az este során látható divatshow része volt egy különleges kezdeményezés, a Hankiss Elemér vezette Új Reformkor program „Roma divat a XXI. században” című projektjének kollekciója. A projekt azt a célt tűzte ki, hogy a roma kultúrát szélesebb rétegekkel megismertesse és elfogadtassa, amihez a MOME diákjai roma motívumú, formavilágú ruhaterveket készítettek.

z.