Tovább a tartalomhoz Tovább a lábléchez

Squash Kupa a Fejlesztő Napközi Otthonért

A squash, ez az egyre népszerűbb sportág nem csak annak tud örömet okozni, aki játssza, erre példa a Twist Olivér Jótékonysági Squash Kupa. A verseny bevételét ezúttal a sérült felnőtteket gondozó, XII. kerületi Fejlesztő Napközi Otthon javára ajánlották fel a szervezők.

Hegyvidéki összefogás az árvízkárosultakért

Iskolák, óvodák, civil és politikai szervezetek, rendvédelmi szervek és sok segíteni akaró hegyvidéki lakó egy emberként mozdult meg, hogy valamilyen módon támogassa a májusi tragikus árvizek károsultjait. Az adakozási kedv nem csökkent: az alábbiakban az előző számunk megjelenése óta történt újabb segítségnyújtási akciókat összegeztük.

Egyszerűsödik a tetőtér-beépítés

Több fontos építési szabályt is megváltoztattak a helyi képviselők legutóbbi ülésükön. A továbbiakban tetőtér-beépítés, illetve emeletráépítés esetén – amennyiben az adott épület egyébként megfelel az előírásokban szereplő paramétereknek – az önkormányzat nem gördít akadályt az elképzelések elé, így is segítve a társasházak fejlesztését.

Elkaptak_az_ekszerrablokat

Elkapták az ékszerrablókat

A XII. kerületi rendőrkapitányság nyomozói elfogták azt a három férfit, akik megalapozottan gyanúsíthatók egy csillaghegyi ékszerüzlet kirablásával. A tettesek június 15-én dél körül rontottak be a boltba, megkötözték az eladót, majd elvittek tíz tálca arany és ezüst ékszert, 280 ezer forint készpénzt, valamint egy mobiltelefont. Összesen mintegy hárommillió forintnyi értéket zsákmányoltak.

Önkormányzati szövetség a társasházakkal

Sikeresnek bizonyult az 50 lakásosnál nagyobb társasházakkal megkötött, öt évre szóló önkormányzati felújítástámogatási program. A pályázat keretében a lakóközösségek mintegy kétszázmillió forintból gazdálkodhattak. Sorozatunkban a programban részt vevő társasházakat mutatjuk be.

Tanévzáró pedagógusoknak

Az Arany János iskola dísztermében tartotta meg tanévzáró értekezletét a hegyvidéki tanulmányi versenyeket, illetve óvodai programokat szervező Hunniareg Budai Módszertani Központ. Az immár hagyományos műsoros gálán apró figyelmességekkel ismerték el a kerületi pedagógusok, valamint az oktatási intézmények vezetőinek egész éves munkáját.

Többen jutnak olcsóbb ebédhez

A rászorulók számára kedvezően módosította az intézményi és személyi térítési díjak számolási módját az önkormányzat. A változtatásoknak köszönhetően az eddiginél lényegesen többen kerültek alacsonyabb díjtételű kategóriákba, így olcsóbban vehetik igénybe a házi segítségnyújtás szolgáltatást, valamint kedvezőbb áron étkezhetnek a gondozási központokban.

Járdarekonstrukció a Határőr úton

Az utóbbi hónapokban felgyorsult a Határőr út 50–52. előtti járdaszakasz állagromlása, a töredezett, elkátyúsodott felületen egyre nehezebbé vált a közlekedés. A gödrök miatt az idősebbek és a babakocsit toló szülők inkább az úttestet használták, ami állandó veszélyforrást jelentett.

Újraszabályozták a parkolást

Július elsején lép életbe az új helyi parkolási rendelet, amelyet a fővárosi rendelethez igazítva kellett elkészíteniük a kerületeknek. A polgárok érdekeit szem előtt tartva a Hegyvidéki Önkormányzat a törvényi keretek közt adható legnagyobb kedvezményeket biztosítja a lakosság számára.

A merülés

Óriási traumát okozhat a családban egy gyermek drogfüggősége, mégis ritkán merünk nyíltan beszélni erről a témáról. Az őszinte párbeszéd elősegítése érdekében szeretnénk ráirányítani olvasóink figyelmét a probléma súlyosságára, tanulságos egyéni sorsokat mutatunk be cikksorozatunkban. Ez alkalommal egy heroinos vallomását idézzük, aki bűnözővé vált, hogy hozzájuthasson napi szeradagjához.

Brüsszelben díjazták a ZebraFestet

Első helyezést ért el a Hegyvidék polgármestere által útnak indított ZebraFest kampány az Európai Kommunikációs Ügynökségek Szövetségének nemzetközi reklámszakmai versenyén. A díjat Pokorni Zoltán Brüsszelben, az Európai Parlament épületében vehette át.

A droghasználat és a család

Miért válnak a gyerekek drogfüggővé? Hogyan reagálnak a szülők gyermekeik drogproblémáira? Ezekre a kérdésekre igyekezett válaszokat adni dr. Buda Béla pszichiáter, a Nemzeti Drogmegelőzési Intézet tudományos tanácsadója az ÁNTSZ budai fórumán.

Éjjeli kerti parti

A múlt század első évtizedeit idéző vurstli segítségével korabeli karaoke is várta a látogatókat a Bajor Gizi Színészmúzeumban a Múzeumok Éjszakáján. Emellett kerti vigasság, élő zene, tánc és persze az erre az alkalomra nyíló időszaki kiállítások tették teljessé az élményt.

Rászorulókon segítenek a kerületi diákok

Pokorni Zoltán polgármester kezdeményezésére szociális segítő programon vettek részt a kerületi fenntartású középiskolák tizenegyedik évfolyamos diákjai. Az önkéntesek egy héten keresztül végeztek karitatív munkát a kijelölt intézményekben.

„Mindenből egyet, de az oroszlán legyen!”

A „nyugdíjas” jelző oly sok esetben félrevezető! Mint például Holtságné Csipán Ágnes, a Kós Károly Ének-zene Emeltszintű Általános Iskola leköszönő igazgatója esetében. Amikor az ember közelebbről megismeri, kénytelen elgondolkodni azon, vajon egy ilyen energiától és ötletektől duzzadó szellemiséget „takarékra” lehet-e tenni csupán azért, mert elért egy bizonyos kort. A múltról és jelenről beszélgettünk az évszázad emlékeivel zsúfolt igazgatói szobában.

Édes mozizás

Gyerekkorunk nyarai elképzelhetetlenek voltak a kertmozik nélkül. Aztán idővel ezek mind bezártak, nekünk pedig maradtak a vetítőtermi előadások – de azok még klímával sem ugyanazok. A Jókai Klub és a Szamos Marcipán visszahozza a régi hangulatot.

Rendkívüli kátyúzás

Jelentős károkat okozott az úthálózatban a júniusban lehullott szokatlanul nagy mennyiségű csapadék. A megrongálódott padkák, járdaszegélyek mellett a víz több helyen alámosta az útburkolatot, amely megsüllyedt, rosszabb esetben beszakadt az autók súlya alatt. Az így kialakult kátyúkat az önkormányzat soron kívül kijavítja.

Divatshow és suttogó parabolák

Közel kilencezren voltak kíváncsiak a Múzeumok Éjszakáján a Műcsarnokban rendezett MOME Maratonra. Az idén 130 éves Moholy-Nagy Művészeti Egyetem kiemelt fontosságú kulturális rendezvényén a Vizuális Kommunikáció Tanszék meglepő installációjával és a Textil Tanszék végzős hallgatóinak ruhaterveivel, köztük az Új Reformkor program „roma divat” projektjére készült munkákkal találkozhattak az érdeklődők.

Robogókon a közterület-felügyelők

Folyamatosan fejleszti a Hegyvidéki Közterület-felügyelet eszközparkját az önkormányzat. A járőrautók után ezúttal három robogót kaptak a kerület közrendje felett őrködő felügyelet munkatársai.

Uj_eletmento_pontok_a_keruletben

Új életmentő pontok a kerületben

Már a hegyvidéki polgármesteri hivatalban és a Városmajor utcai uszodában is található defibrillátor, amely hirtelen keringésleállás esetén életet menthet. A gyors beavatkozás ilyen helyzetekben különösen fontos: minden segítség nélkül eltelt perccel 10%-kal csökken az életesély!

 

Csillagok a tető alatt

Nincs több esőnap a Városmajori Szabadtéri Színpadon, köszönhetően annak az új sátortetőnek, amely nemcsak a fellépőket, hanem a közönséget is megóvja a zivataroktól. Így biztos programmal kalkulálhatnak mindazok, akik előre kiválasztanak egy kedvükre való előadást.

Közösségépítő turul-túra

Az összetartozás érzésének erősítése állt a középpontban azon a nagyszabású teljesítménytúrán, amely június 19-én indult a hegyvidéki turulszobortól. Az útvonal épp ezért a magyarság múltjának, történelmének fontos emlékeit is érintette.

Aradon járt a művésztelep

Nagyvárad után ezúttal Aradon nyílt kiállítás a 2009-es Hegyvidéki Nemzetközi Művésztelepen készült alkotásokból. A válogatás a többi között a XII. kerület nevezetességeiből ad ízelítőt az erdélyi közönségnek.

Faölelés az Anna-réten

A természeti környezet védelmére hívja fel a figyelmet a nemzetközi Ölelj fát! mozgalom. A Pilisi Parkerdő Zrt. szervezésében az Anna-réten kétszázhúszan öleltek át egy-egy fát, amivel megdöntötték az eddigi magyar rekordot.

Az örök nyár virágai

Kontinensünk legnyugatibb pontja a portugáliai Cabo da Roca. A magas szikla meredeken szakad a sötétkék óceánba, amelynek túlpartja már New York szabadságszobrának lábát mossa. Valahogy így illik véget érnie Európának: nagystílűen és drámaian.

Jó úton a kosarasok

Egy évvel ezelőtt reménytelennek látszott a hegyvidéki férfi kosárlabdacsapat jövője: kiesett az élvonalból, majd a játékosok nagy része távozott. Azonban néhány ember úgy gondolta, érdemes időt és energiát fektetni a klubba, aminek hamar meglett az eredménye.

Frissítő növények

Itt a nyár és a forróság – illetve a nyár bizonyosan, és néha valóban az évszaknak megfelelő a hőmérséklet is. Ilyenkor felfrissülésre vágyunk. Hogyan segíthetnek a forróság elviselésében a melegben kókadozó növényeink?

Megérett a meggy

Vitaminjai és savai egy sereg bajra gyógyírt jelentenek. Segít a meghűléses betegségek kikúrálásában, a légzőszervek gyógyításában, közismert a belekre és az emésztésre gyakorolt jó hatása. De a meggyet elsősorban nem ezért szeretjük, hanem mert finom, ráadásul sokféleképpen felhasználható.

A fekete üröm is erős allergén

A tavasztól őszig tartó pollenszezon folyamatos megpróbáltatások elé állítja a pollenallergiás betegek szervezetét. A két leggyakoribb allergén növény, a fekete üröm és a parlagfű virágzása azonban még csak most kezdődik.

Melyik ecet mire való? (2.)

Ecettel nem csupán savanyíthatunk, tartósíthatunk, más funkciója is lehet a konyha világában. Számtalan olyan receptet ismerünk, amelyben az ételt ecettel ízesítjük, s vannak olyanok – a saláták, az ecetes torma, a különféle savanyúságok –, amelyek kifejezetten rá épülnek.

Első osztályú női foci

Utcahosszal nyerte a másodosztályú bajnokságot a Hegyvidék SE női labdarúgócsapata. Dénes András tanítványai veretlenül, imponáló, plusz százas gólkülönbséggel zárták a szezont, és feljutottak a legjobbak közé.

Ha szünidő, akkor mozgás!

A vakáció a gyerekek számára elsősorban a gondtalan kikapcsolódást, sportolást és játékot jelenti. Szerencsére a Hegyvidéken egyikből sincs hiány, köszönhetően annak, hogy a kerület több intézménye szervez nyári sport- és szabadidőtáborokat fiatalok számára.